Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obchodní bilance překvapivě v přebytku - podruhé za posledních 29 měsíců

Obchodní bilance překvapivě v přebytku - podruhé za posledních 29 měsíců

22.03.2002 10:17
Autor: 

komentář doplněn

Obchodní bilance dosáhla v únoru přebytku 1,8 mld. Kč, což neočekával žádný z ekonomů. Patria očekávala schodek 6,5 mld. Kč, průměrně očekávaný schodek činil 6,2 mld. Kč. Navíc lednový schodek byl snížen o půl miliardy z původně uvedených 6,6 mld. Kč na 6,1 mld. Kč. Únorový přebytek představuje teprve druhou kladnou hodnotu obchodní bilance za posledních 29 měsíců. Do kladného teritoria se saldo zahraničního obchodu dostalo především díky výraznému poklesu dovozu, -8% meziročně. Vývoz se zvýšil o 0,4%. Příčiny poklesu dovozu můžeme hledat v poklesu dovozních cen minerálních paliv, momentem překvapení je však prudký propad dovozu strojů a dopravních prostředků.

Letošní únor byl vskutku mimořádný měsíc. Obchodní bilance se v posledních měsících zlepšovala pouze díky zlepšení směnných relací. V únoru tento efekt nadále ovlivňoval výši schodku, ten se však zlepšil také reálně. Cenovým vlivům, tj. zlepšení směnných relací, můžeme připsat zhruba 2 mld. Kč, jimiž snížily schodek obchodní bilance. Jinak řečeno, nebýt příznivého vývoje cen v zahraničním obchodu, byla by obchodní bilance nikoli v přebytku 1,8 mld. Kč, ale v deficitu přesahujícím jednu miliardu Kč. Ovšem loni v únoru činil schodek 7,4 mld. Kč, reálně se tedy obchodní bilance zlepšila o více než 6 mld. Kč, což je ve srovnání s výsledky za předchozí měsíce velmi překvapivé.

Co je příčinou tohoto překvapení. Především pokles dovozu. Prvním důležitým faktorem, jež se významně podílí na poklesu hodnoty dovozu a tedy i celkového salda, je snížení dovozních cen nerostných paliv (ropy a plynu), ostatních surovin a chemických výrobků. Nerostná paliva jsme v na začátku letošního roku dováželi o 24% levněji než před rokem. Dovozní ceny ostatních surovin klesly o 13% a chemikálie se dovážely levněji o 8%. Díky tomu se dovoz surovin, polotovarů a chemických výrobků v únoru meziročně snížil o 5,3%.

Druhým faktorem, jež byl největším překvapením a způsobil odchylku prognóz od reality, je pokles dovozu strojů a dopravních prostředků, jež činil 13,2% ve srovnání s loňským únorem. Příčinou je především nižší dovoz strojů, neboť podle údajů Svazu dovozců automobilů se dovoz osobních a lehkých užitkových automobilů v únoru meziročně zvýšil o téměř 6%. Tuto skutečnost potvrzují také údaje ČSÚ, jenž uvádí, že se snížil především dovoz strojů a zařízení pro průmysl a telekomunikačních a elektrických zařízení.

Na druhou stranu se mimořádně dařilo vývozcům výpočetní techniky. Vývoz tohoto zboží se zvýšil o 138%. Zajímavé údaje nabízí také teritoriální rozčlenění zahraničního obchodu. Na straně dovozu není nijak překvapující pokles dovozu a zlepšení salda v obchodu s Ruskem, odkud dovážíme nerostná paliva. Zajímavý je však vývoj vývozu do zemí EU. Český vývoz do EU klesl o 1%, dovoz z EU se však snížil o 11%, zvýšil se však přebytek v obchodu s EU z 3,1 mld. Kč loni v únoru na 10,2 mld. Kč letos v únoru. Jak je to možné, když vývoz do Německa klesl o 12% a naše aktivum se snížilo meziročně o půl miliardy Kč? Českým vývozcům se daří získávat pozice v ostatních zemích EU, což kompenzuje ztráty z poklesu německé poptávky. V únoru se například zlepšila obchodní bilance v obchodu s Nizozemím, Velkou Británií či Francií. Únorová obchodní bilance je bezesporu překvapením. Nutno dodat, že příjemným. Přes méně příznivý hospodářský vývoj v zemích EU se bilance zahraničního obchodu drží na příznivých hodnotách. Prozatím s zdá, že si vývozci poradili i s dalším silným protihráčem - silnou korunou, resp. jejím směnným kurzem. To se promítne také do údajů o hrubém domácím produktu za 1. čtvrtletí letošního roku. V této souvislosti je však alarmující pokles dovozu investičního zboží. Neměli bychom se tedy radovat předčasně. Proti české ekonomice navíc hraje další prudké posilování měny. Právě v této chvíli kurz koruny atakuje psychologickou hranici 31 korun za euro. Za celý letošní rok očekáváme schodek obchodní bilance ve výši 115 mld. Kč.

Středeční analýzu platební bilance roku 2001 naleznete ZDE.

David Marek

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university