Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Prosincové maloobchodní tržby klesají aneb Vánoce dorazily do obchodů už v listopadu

15.02.2002 9:23
Autor: 

Komentář doplněn
Tržby v maloobchodě se v prosinci meziročně snížily o 0,4%. Tržby v dopravě se snížily o 4,8%, naopak pokračující boom v telekomunikacích zvýšil tržby ve spojích o 13%. Nízké maloobchodní tržby jsou dalším překvapením pro všechny české makroekonomické analytiky. Průměrná očekávaná hodnota byla +5,7%, Patria očekávala +2,0%. Z údajů za jediný měsíc nelze činit dalekosáhlé závěry. Podíváme-li se říjnové a listopadové statistiky, je zřejmé, že část předvánočních nákupů se posunula právě do těchto měsíců, což logicky oslabilo prosincové tržby. Maloobchodní tržby rostly více než dva roky v řadě (28 měsíců) a právě říjen a listopad představovaly vrchol tohoto trendu. Přispělo k tomu především vysoká poptávka po automobilech. Vzhledem k velikosti (či spíše malosti) našeho trhu ovšem lze očekávat relativně vysokou volatilitu prodeje osobních automobilů. Zkrátka poptávka se nasytila na podzim a v prosinci se automobily prodávaly opět na průměrné úrovni. Ani v lednu to nebylo s prodejem automobilů nijak slavné, ale to se promítne až do statistik zveřejněných příští měsíc. Meziročně se reálné tržby z prodeje a oprav motorových vozidel meziročně zvýšily o 0,9%, zatímco v říjnu a listopadu tyto tržby rostly o 15,8%, resp. 13,6%. Obdobně to bylo s poptávkou po pohonných hmotách, tam sice nelze poptávku odkládat či naopak výrazně zvýšit v období výhodných cen tak jako u automobilů, přesto po zlevnění benzínu poptávka na dva měsíce (říjen a listopad) rychle vzrostla a v prosinci se nasycení motoristé vrátili k normálnímu chování a tržby z prodeje pohonných hmot rostly podstatně pomalejším tempem, 3,3% meziročně.

K těmto dvěma efektům se přidává také změna chování českých domácností v oblasti předvánočních nákupů. Loni se na vánoce nakupovalo v říjnu a listopadu. Hodnoty tržeb z prodeje spotřebního zboží v těchto měsících ční nad předchozími údaji z maloobchodního sektoru. O tom, že se těžiště předvánočních nákupů posunulo do dřívějších měsíců, svědčí skutečnost, že se maloobchodní tržby v prosinci v porovnání s listopadem snížily o 0,6%, podle sezónně očištěných údajů.

Bylo by předčasné na základě prosincových čísel z maloobchodního sektoru předjímat změny trendu ve vývoji spotřebitelské poptávky. Specifika předvánočního období by neměla ovlivnit meziroční indexy tržeb, mění-li se však nákupní zvyky domácností, může docházet k nečekaným změnám ve statistikách. Index maloobchodních tržeb navíc zahrnuje tržby z prodeje automobilů. Ty se podílí na celkových tržbách zhruba třetinou, jsou však velmi nestálé a zvyšují proměnlivost celkového indexu maloobchodních tržeb.

Celoroční hodnocení je poměrně stručné. Maloobchodní sektor si udržel stejnou dynamiku jako v roce 2000. Tehdy se maloobchodní tržby zvýšily o 4,0%, v roce 2001 o 4,3%. Zpomalil sice růst tržeb z prodeje spotřebního zboží z 4,2% (2000) na 3,0% (2001), lépe se však prodávaly automobily, kde se tržby zvýšily o 8,0% po 2,8% v roce 2000. Tyto údaje ukazují, že poptávka domácností byla v loňském roce prvkem stabilizujícím růst hrubého domácího produktu.

A jak to bude dále? Faktory, které stojí v pozadí spotřebitelské poptávky se nijak zřetelně nezměnily. Disponibilní důchod domácností nadále roste, objem spotřebitelských úvěrů roste, tržby v maloobchodních prodejnách by tak měly i nadále zvolna růst. Rizikem by se mohly stát obavy domácností ze ztráty zaměstnání. Míra nezaměstnanosti se vydala směrem vzhůru a na vině nejsou jen sezónní faktory. Za letošní rok očekáváme zvýšení maloobchodních tržeb o 5-6%.

David Marek

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data