Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Akciové trhy v minulém týdnu posilovaly

05.12.2001 16:31
Autor: 

Akciovým trhům se minulý týden dařilo. V USA v období mezi 28.11. a 4.12. se index DJIA zvýšil o 1,87%, S&P500 přidal 1,3% a technologický Nasdaq posílil o 3,98%. Akciový trh ovlivňovala stále kauza Enron. Největší obchodník s energií a významný partner na trhu s komoditami se ocitl před krachem. Do problémů byly zataženy i banky, které Enron úvěrovaly, největší ztráty tak hrozily Citigroup a J.P.Morgan, angažovány byly ale i banky evropské. Banka MorganStanley dokonce zmrazuje v příštím roce všem svým 62 tisícům zaměstnanců platy. Revize HDP ukázala na největší pokles od roku 1991. Béžová kniha amerického FED deklarovala, že propad ekonomiky bude hlubší a oživení pomalejší, než se čekalo. V říjnu ale vzrostly objednávky z průmyslu na zboží dlouhodobé spotřeby a listopadový index NAPM přidal poprvé po několika měsících.. Na trhu byl zájem o automobilky, kterým zvýšily prodeje i v listopadu. GM akcie proto vzrostly o více než 4%. Technologické akcie vedly vzhůru počítačové firmy, HP přidala 11,9%. Dařilo se leteckým výrobcům, i u nich se zvýšil počet objednávek. Zdá se, že se objevují první náznaky oživení ekonomiky, s výraznějším růstem se ale počítá stále nejdříve koncem druhého kvartálu 2002. Díky nízké inflaci se navíc uvažuje s dalším možným snížením úrokových sazeb a to ještě možná v tomto roce. Další zasedání FED je 11.12.

V minulém období rostly i evropské akcie. Index Stoxx50 se zvýšil o 0,71%, EuroStoxx50 o 1,61%. Listopadová inflace v zemích EMU je nyní 2,1% YoY. Britský FTSE přidal 0,13%. V listopadu v zemi vzrostl maloobchodní prodej a zvýšily se ceny prodávaných domů. To by mělo naznačovat určité oživení hospodářství. Očekávané snížení úrokových sazeb ještě letos se tím ale znejistilo. Výprodeje postihly Bank of Scotland, i ona měla být angažována ve financování Enron. Podobně ztrácela Barclays, ta ale po týdnu končila s +1,3%. Mírné zisky si připsaly ropné společnosti díky zvýšení cen ropy.

Švýcarský SMI vzrostl o 1,44%. Také ve Švýcarsku se objevila zajímavá makro čísla. Inflace v zemi klesá již šest měsíců po sobě a je +0,3% YoY. Jinak se ale i zde zpomaluje hospodářský růst, za 4Q01 by mohl být záporný, za celý rok pak +1%. Průmyslu klesají zakázky na investice do strojního vybavení. Na akciovém trhu se nejlépe dařilo Nestle, očekává se zveřejnění dobrých hospodářských výsledků. Přidala i Zurich Financial, která měnila svou část asset management za pojistnou část od Deutsche Bank.

Francouzský CAC40 se zvýšil o 1,88%. V zemi vzrostla nezaměstnanost na 8,9%. Zvýšila se ale spotřebitelská důvěra. Dařilo se telekomunikacím, vláda stanovila příznivější ceny za mobilní licence. Díky růstu prodejů se zvýšily ceny automobilek. Zájem byl ale o většinu francouzských akcií z indexů Stoxx50 a EuroStoxx50.

Německý Dax přidal 1,99%. Náznaky oživení zatím v zemi nejsou, předstihový ukazatel Handelsblatt se i nadále snížil. Vysokou ztrátu 1,5 mld.Euro za 3Q01 oznámila Telekom, její akcie přitom přidaly 7%. Dařilo se pojišťovnám. Slabší letošní výsledky slibují nahradit z vyššího pojistného hned v roce příštím. Přes 11% vzrostly SAP a Infineon, zájem byl ale i o akcie Siemens a Epcos. Ztratily naopak automobilky přes dobré výhledy prodejů. Optimismus na akciových trzích zatím přetrvává, fundamentálně ale stále není podložen. Přesto lze nejméně do konce roku očekávat další posilování.

(Zdeněk Šafka, ČSOB)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university