Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Vláda dnes projednává návrh státního rozpočtu na rok 2002 - "mašličky" v akci

25.07.2001 16:39
Autor: 

Vláda má dnes na programu další verzi návrhu státního rozpočtu. Bohužel, vláda se opět věnuje jen výseku z veřejných rozpočtů a návrh státního rozpočtu nijak nestanovuje mantinely pro mimorozpočtové instituce, které v posledních letech přebírají stále větší podíl veřejných výdajů. Vláda také státní rozpočet diskutuje v jakémsi "mimočasovém" prostoru, protože se dívá jen a pouze na rok 2002, jakoby nic po tomto roce neexistovalo…

Při minulém projednávání rozpočtu začátkem července ministři zjistili, že jim "chybí" zhruba 25 miliard korun a pověřili ministra financí, aby je "zajistil." Ministerstvo financí tedy nelenilo a v nové verzi návrhu skutečně zvýšilo příjmy státního rozpočtu o 35,6 miliard korun. Malou část tohoto zlepšení vláda získala změnou makroekonomických čísel: díky zpřesňovaným údajům statistického úřadu ze zvýšil nominální objem HDP v letošním roce o 65 miliard korun a příští rok o 68 miliard korun. Daňové příjmy by tak příští rok podle MF měly dosáhnout 369 miliard korun, dalších 256 miliard by stát měl vybrat na sociálním "pojištění," dohromady o necelé 4 miliardy více než vláda počítala dříve. Odhady daňových příjmů jsou ve státním rozpočtu velmi optimistické, protože vláda ignoruje dosavadní nízké příjmy z daní v prvním pololetí a spoléhá na "lepší vybírání daní", což je tradiční zaříkávadlo, které však nemá reálný podklad.

Další "vylepšení" rozpočtu však přišlo ze zvýšení odhadu příjmů z deblokace ruského dluhu. Doposud vláda počítala s 16 miliardami, dnes tento odhad zvýšila na 20 miliard korun. "Ruský dluh" je již téměř legendou českých rozpočtů, protože s jeho splacením počítaly snad všechny vlády od poloviny 90. let. Žádná ale neriskovala zařadit do rozpočtu tak vysoký odhad, jako to činí vláda nyní.

Hlavním zdrojem dodatečných příjmů rozpočtu je však zařazení "dotace z FNM ve výši 21 miliard korun. Jinými slovy to znamená, že vláda zařadila do příjmů běžného státního rozpočtu 21 miliard korun z privatizace. Česká vláda si příjmy z Fondu národního majetku pomáhala již v letech 1993 až 1995, kdy celkem převedla z FNM do státního rozpočtu 35 miliard korun. V těch letech byly tyto transfery zdůvodňovány splátkami dluhu z minulosti, které státní rozpočet kryl. Dnes vláda tvrdí, že 21 miliard korun použije na očekávaný schodek na tzv. důchodovém účtu. To je ovšem jen účetní operace, protože stará moudrost praví, že "money is fungible" neboli českou terminologií, že peníze nemají "mašličky" a vláda může připsat oněch 21 miliard k jakékoliv části rozpočtu a nebude to mít žádný význam, neboť na čem záleží je celkový schodek, ne "rozmašličkování" rozpočtu na desítky položek.

Vláda ve svém posledním návrhu rozpočtu zvýšila výdaje na armádu o více než 7 miliard korun, dotace podnikům o více než 8 miliard korun a výdaje na platy ve státním sektoru o 3 miliardy korun.

Celkově lze říci, že vláda ve svém posledním předkládaném státním rozpočtu neřeší žádný z hlubokých rozpočtových problémů české ekonomiky a místo toho se spoléhá na jednorázové příjmy. Na jeden rok taková strategie postačuje, na delší dobu je to ale recept na větší problémy, jak ostatně přiznal i ministr financí - viz náš předchozí komentář.

(Ondřej Schneider)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data