Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Světové akciové trhy v průběhu minulého týdne

11.06.2001 15:13
Autor: 

Začátek minulého týdne měl na Evropských trzích obdobný průběh jako tomu bylo u předchozího týdne ve Spojených státech. V pondělí se neobchodovalo na většině evropských burzách z důvodu svatodušních svátků. V tento den poslaly na trh pozitivní zprávy guvernér centrální banky Eddie George, který řekl, že očekává pokles inflace ve Velké Británii pod cílem stanoveným Bank of England a dále prezident Evropské centrální banky Wim Duisenberg, který prohlásil, že makroekonomická stabilita umožňuje snížení úrokových sazeb, které stimulují investice a růst. Po celý zbytek týdne však zveřejňovaná čísla z eurozóny nepřinášela jakýkoliv náznak zlepšení. Ukazatel ekonomické důvěry v eurozóně poklesl z dubnových 102,1 bodu na 101,7 bodu v květnu. V Německu se v květnu zvýšil meziměsíčně počet nezaměstnaných o 18 000 oproti očekávaným 5 500 osob. Francouzský index podnikatelské aktivity z oblasti služeb v květnu oslabil na 53,6 bodu z dubnových 54,0 bodů což je čtvrtý pokles v řadě a nejhorší výsledek od května 1998. V Evropě se proto ve čtvrtek 7.června čekalo na zázrak zvaný ECB (Evropská centrální banka), která měla zvážit, zda přistoupí ke změnám úrokových sazeb či nikoliv. Podle očekávání většiny analytiků se tak nestalo a úrokové sazby zůstaly nezměněny na úrovni 4,50%. Analytici tento krok ECB doplnili komentářem, že guvernér ECB Wim Duisenberg by mohl začít připravovat finanční trhy na snížení úrokových sazeb v příštích týdnech. Předpoklad, že růst v eurozóně zpomalí tento rok více, než se očekávalo, totiž dává bance pro tento krok dostatek prostoru.

Německý index DAX si za minulý týden celkově připsal 0,61% a uzavřel na hodnotě 6187,21 bodů, francouzský index CAC 40 si připsal 0,24% (5439,93 bodů), britský index FTSE 100 posílil o 1,03% (5950,6 bodů) a Pan-evropský index DJ STOXX 50 uzavřel na hodnotě 4257,93 bodů a celkově si za minulý týden odepsal 0,35%.

V Americe se obchodovalo již od pondělí, ale objem obchodů byl nejnižší v tomto roce. Zásluhu na pondělním růstu měl prezident americké centrální banky (FED) Alan Greenspan, který na mezinárodní konferenci v Singapuru řekl, že nevidí ve Spojených státech inflační tlaky což dává trhu naději a centrální bance prostor pro další snižování úrokových sazeb. Začátek týdne vypadal velmi pozitivně i co se týče oznamování firemních zisků. Zásluhu na lepším výhledu měly společnosti Xilinx Inc a Lucent Technologies. Tento trend se však změnil už v polovině týdne a po oznámení investiční banky J.P.Morgan Chase, že očekává pokles výnosů z obchodování v dalších kvartálech roku a amerického výrobce počítačů Hewlett-Packard, který řekl, že pokles v oblasti informačních technologií začíná dostávat celosvětový rozměr, a zmenšuje tak naděje na brzké zotavení technologického sektoru se americké akcie otočily a uzavíraly obchodní seanci v červených číslech. Oleje do ohně přilila v pátek americká firma Juniper Networks svým snížením předpovědí tržeb a sama si tak odepsala vysokých 18,46% (38,02 USD).

Technologický index Nasdaq Composite si za minulý týden připsal 3,05% a uzavíral na hodnotě 2215 bodech a index Dow Jones si odepsal 0,12% a uzavíral na hodnotě 10977 bodů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data