Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Evropská ekonomika i měna na ústupu

23.05.2001 13:28
Autor: 

Dnes byly zveřejněny údaje o hrubém domácím produktu ve dvou největších evropských ekonomikách, Německu a Francii. Výsledky jsou horší, než se očekávalo, stagnace těmto ekonomikám sice nehrozí, tempo růstu však klesá a s ním i hodnota eura na devizových trzích. Hrubý domácí produkt v Německu se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 1,6%. Po očištění o sezónní efekty a kalendářní variace činí přírůstek 2,0%. Hlavní příčinou zpomalení z 2,8% ve třetím čtvrtletí 2000 a 1,9% ve čtvrtém čtvrtletí 2000 je především pokles investiční aktivity. Hrubé hmotné investice se meziročně snížily o 3,2% především kvůli poklesu investic ve stavebnictví o 10,6%. Ke zpomalení hospodářského růstu přispělo také snížení růstu výdajů vlády na konečnou spotřebu z 1,5% ve čtvrtém čtvrtletí 2000 na aktuálních 0,3%. Spotřeba domácností se zvýšila o 1,1%, což je sice po předchozích 0,5% o něco více, přesto to nestačí kompenzovat výpadek investic. Národohospodářská produktivita práce se zvýšila meziročně o 0,6%.

Pro nás je důležitý pokles reálného tempa růstu německého dovozu z 12,3% v závěru loňského roku na současných 6,9%. Do Německa směřuje 40% českého vývozu. Vývoj německé ekonomiky a potenciál tamního trhu představuje pro české exportéry existenční záležitost Podívejme se na vývoj českého vývozu. V loňském roce se vývoz do Německa meziročně zvýšil o 18,8%. Za první tři měsíce pokleslo tempo růstu vývozu do tohoto teritoria na 15,7%. Vzhledem k růstu produktivity práce a mírnému mzdovému vývoji je český export sice stále více a více konkurenceschopný. Pokles zahraniční poptávky, v tomto případě německé poptávky, se jej však dotýká a bude i nadále, bude-li pokračovat zpomalování tempa růstu německé ekonomiky. Vzhledem k tomu jsme nedávno revidovali náš odhad růstu české ekonomiky v tomto roce na 3,0% z předchozích 3,3%.

Jak se bude vyvíjet německá ekonomika v dalších měsících? Vcelku spolehlivým a často používaným indikátorem budoucího vývoje je index podnikatelského klimatu v Německu (IFO). Poslední údaje zveřejněná včera ukazují na pokles IFO indexu na 92,5 bodu z předchozích 93,9 bodu. Příčinou poklesu IFO indexu není jen snížené hodnocení současné situace německých firem, ale také zhoršený výhled na následujících šest měsíců. Opětovného oživení německé ekonomiky se patrně dočkáme až v příštím roce.

Druhým důležitým údajem o hospodářském vývoji v Evropě je dnes zveřejněná informace o růstu hrubého domácího produktu ve Francii. Francie byla doposud považována za nejodolnější evropskou ekonomiku v současném globálním poklesu tempa růstu. INSEE, francouzský statistický úřad, obvykle zveřejňuje mezičtvrtletní tempa růstu hrubého domácího produktu a jeho komponent. V tomto měřítku se francouzský HDP zvýšil o 0,5%, když ve čtvrtém čtvrtletí 2000 vzrostl o 0,8% stejně jako čtvrtletí třetím. Podle našeho výpočtu kleslo meziroční tempo růstu HDP na 2,7% po 2,9% ve čtvrtém čtvrtletí 2000 a 3,2% ve třetím čtvrtletí 2000. Jedním z důvodů zpomalení růstu je výrazné oslabení růstu investic na 0,7% z 2,3% v posledním čtvrtletí roku 2000, z toho podnikatelské investice rostly jen o 0,4% po předchozích 3,2%. Domácí spotřeba se zvedla o 1,3%, přičemž francouzský export klesl o 0,6% po předchozím růstu o 3,1%. Podobně jako v případě české ekonomiky zamíchala hodnotami francouzských národních účtů změna zásob. Zatímco ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku se zásoby zvýšily o 11,1 mld. franků, v prvním čtvrtletí letošního roku se zásoby snížily o 5,9 mld. franků. Pro porovnání uveďme, že v ve stejném období loňského roku se zvýšily o 10,5 mld. franků.

Negativní zprávy o hospodářském vývoji v eurozóně přicházející z Německa a Francie, podpořené dílčími údaji o německé inflaci, jež naznačily další růst inflace, se okamžitě promítly do hodnoty eura na devizových trzích. Euro dnes pokračuje ve svém pádu. V poledne se obchodovalo již na úrovni 0,8567 vůči americkému dolaru. Výhled není nijak příznivý. Zatímco v USA se již hovoří o tom, že by se americká ekonomika mohla začít pomalu zotavovat, v Evropě se vyhlídky spíše zhoršují. Americkou ekonomiku mohutně podpořil FED svým razantním snížením úrokových sazeb. Současná vládní administrativa navíc plánuje snížení daní, které by také mělo podpořit růst americké ekonomiky. Evropská centrální banka se teprve nedávno odhodlala ke mírnému, a prozatím ojedinělému, snížení úrokových sazeb. Devizové trhy pozorně vnímají tyto signály a promítají do kurzů jednotlivých měn. Proto není divu, že euro opět prolamuje několikaměsíční minima. Dnes bude opět jednat vedení Evropské centrální banky, ač se snížení sazeb neočekává, neutrální postoj by mohl poslat euro opět o něco níže.

Jak by měla jednat centrální banka v situaci, ve které se nyní nachází ECB? Podle současné ekonomické teorie je nutné zabránit růstu NAIRU (non-inflation-accelerating rate of unemployment), tj. rovnovážné míry nezaměstnanosti. Současné ekonomické teorie pracují s konceptem hysterese, který předpokládá, že je-li po určitou dobu míra nezaměstnanosti vyšší rovnovážná míra nezaměstnanosti, dojde k postupnému posunu rovnovážné míry směrem nahoru. Důsledkem je nová dynamická rovnováha, kdy stejné míry inflace je dosahováno při vyšší míře nezaměstnanosti a nižším potenciálního produktu. V recesi či náznaku zpomalení hospodářského růstu by měla centrální banka jednat rychle a důrazně. Podle tohoto receptu se evidentně řídí FED, což dokázal v úvodu letošního roku.

(David Marek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university