Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ dokončil akvizici polských elektrárenských  společností Elcho a Skawina

ČEZ dokončil akvizici polských elektrárenských společností Elcho a Skawina

29.05.2006 14:48
Autor: 

Následuje tisková zpráva ČEZ
Energetická společnost ČEZ dnes v Amsterdamu dokončila akvizici polských elektrárenských firem. Za majoritní podíly americké společnosti PSEG Global v polských elektrárenských společnostech Elektrownia Skawina S.A. a Elektrocieplownia Elcho Sp. z o. o., zaplatí 180,8 mil. EUR , resp. 202,5 mil. EUR. Investice v celkové výši 10,8 mld. Kč se tak stává největší českou investicí v zahraničí. ČEZ v tendrech porazil 11 světových energetických společností.

„V oblasti jihovýchodní Evropy jsme již uspěli, je velmi potěšující, že i v Polsku, které je ve středoevropském regionu pro ČEZ trhem strategickým, se nám podařilo dosáhnout prvého úspěchu, a to hned ve dvou akvizicích. Stejně jako u stávajících zahraničních akvizici, jejichž výsledky se stále více promítají do hospodaření Skupiny, i od nejnovějších přírůstků očekáváme pozitivní přínosy. Elcho a Skawina jsou pro nás navíc odrazovým můstkem k dalším akvizicím v Polsku,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ Martin Roman.

„Obě elektrárny jsou situovány ve velmi rychle se rozvíjející oblasti Polska, což je pozitivní jak z hlediska dodávky elektřiny, tak zvláště dodávky tepla. Oba zdroje se navíc nacházejí nedaleko našich Dětmarovic (50, resp. 100 km) a dalšího člena Skupiny ČEZ: Energetiky Vítkovice. Silné uskupení těchto čtyř elektráren v moravsko-polském příhraničí má svůj význam i ve středoevropském kontextu a umožní společné provádění některých činností, což povede ke snížení nákladů. Nabízí se i společný nákup paliva pro všechny čtyři zdroje,“ dodal Jiří Borovec, místopředseda představenstva a ředitel divize Výroba společnosti ČEZ.

Synergie budou umocněny i personálním propojením černouhelného výrobního portfolia Skupiny ČEZ, dosavadní ředitel elektrárny Dětmarovice Lumír Jendryščík, přijal místo ředitele strategie v polské elektrárně Skawina. Do vedení elektrárny Elcho nastupuje dosavadní ředitel elektrárny Počerady Jan Mikulka.

Instalovaná výrobní kapacita Skupiny ČEZ na Severní Moravě a Jižním Polsku se tak téměř zdvojnásobila a na celkovém instalovaném výkonu Skupiny ČEZ se podílí cca 13 %, v rámci uhelného portfolia činí necelou pětinu.

Elektrárenské společnosti Skawina a Elcho leží v jižním Polsku a obě vyrábějí kombinovaně elektřinu a teplo. Společný výkon obou elektráren (810 MW) je větší než výkon našich velkých elektráren jako jsou Dětmarovice či Chvaletice. Energetická společnost ČEZ od amerického koncernu PSEG prostřednictvím nákupu společností PSEG Distribution BV a PSEG Silesia BV získala podíl ve výši cca 75 % v elektrárně Skawina, resp. zhruba 89% podíl ve společnosti Elcho.

Instalovaná kapacita černouhelné elektrárny Skawina činí 590 MW, ročně vyrobí zhruba 2,8 TWh elektřiny. V rámci kombinované výroby elektřiny a tepla, elektrárna zásobuje teplem a horkou vodou město Skawina a západní část Krakova. Elektřinu dodává několika lokálním distribučním a obchodním společnostem v Polsku.

Elcho se nachází 8 km severozápadně od Katovic, spalováním černého uhlí vyrábí kombinovaně elektřinu a teplo ve dvou moderních blocích o celkové instalované kapacitě 220 MW. Odběratelem elektřiny vyrobené v elektrárně je ze 100 % provozovatel polské přenosové soustavy PSE, teplo elektrárna dodává do Katovic a okolí.

Skupina ČEZ v rámci své zahraniční expanze uspěla jak v oblasti distribuce elektřiny, tak v případě získání výrobních zdrojů. Od roku 2005 vlastní distribuční společnosti v Bulharsku a Rumunsku. Na počátku května podepsal ČEZ privatizační smlouvu na bulharskou elektrárnu Varna.

PSEG (NYSE: PEG) je americký energetický koncern. Jedním z hlavních členů koncernu PSEG je společnost PSEG Energy Holdings, jejíž hlavní činností jsou investice do distribuce elektřiny a plynu a výroby elektřiny v USA i ve světě; společnost PSEG Power, která vlastní a provozuje více než 14 000 MW instalované kapacity v USA; a společnost PSE&G – distributor elektřiny a plynu v New Jersey, USA.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university