Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Cílová cena akcie má asi takový smysl, jako když v předpovědi počasí uslyšíme, že zítra začne v 11:35 pršet a naprší 21 mm

14.09.2006 10:25

O tom, co je to cílová cena akcie by se dalo napsat množství materiálu. Začít tím, v čem spočívá hodnota akcií, jak se tato dá odhadnout, jak spolu může a nemusí souviset hodnota a cena akcie, atd. Seriózní diskuse na téma konfliktu zájmů také není zdaleka okrajovým tématem.

Smysluplnost cílové ceny dle mého názoru dobře dokládá následující - zatímco při odhadech hodnoty společností při privátních transakcích je běžné, že je udáváno rozpětí hodnot, na akciovém trhu je běžné, že je uváděna pouze jedna hodnota (často ještě dost nešťastně pojmenovaná jako ona cílová cena). Důvodem je asi jediné - obrovské a stále se zvětšující množství informací plynoucí trhem a následná snaha o maximální zjednodušení zpráv, informací a rad, nejlépe až na duo: nahoru, nebo dolů. Dodavatelé analýz tak zřejmě plní pouze to, co si klient přeje. Tato zjednodušenost může být ale draze zaplacena, zejména v případě, kdy investor zapomene, jaké množství informací, předpokladů a projekcí stojí za tím jedním číslem a nakolik i jedna malá změna může výrazně ovlivnit odhad hodnoty akcie.

Dovolím se na tomto místě prezentovat úplně triviální příklad. Dejme tomu, že zisky společnosti JS porostou stabilně a společnost bude vyplácet stabilní část zisků na dividendách. Hodnota její akcie se tak dá odhadnout na základě vzorce: dividendy/(požadovaný výnos na akcii - očekávaný růst). Následující tabulka ukazuje, jak se mění odhad hodnoty v závislosti na změněně požadované míry návratnosti a růstu:

Zda je např. požadovaná návratnost na akcii 12, nebo 11% je naprosto otevřené (a navíc v čase proměnlivé), stejně jako otázka reálného a natož nominálního růstu (zde 2, nebo 1%). Kombinace hodnot těchto dvou vstupních proměnných pak ale přináší i v "rozumném" intervalu odhad hodnoty akcie od 90 do 110. To jistě nepotěší toho, kdo chce slyšet jedno číslo, ale nedá se nic dělat. A toto je skutečně velmi jednoduchý případ, v praxi dopracovat se vůbec k dividendě znamená zvážit desítky faktorů, růst/pokles není po mnoho let zdaleka stabilní ...

A je třeba zdůraznit, že se v tomto jednoduchém případě bavíme pouze o odhadu HODNOTY. Volně přejít z odhadu hodnoty na jakousi cílovou cenu lze díky naprosto logickému předpokladu, že investoři budou akcii kupovat, či prodávat tak dlouho, dokud se její cena nepřiblíží její hodnotě. Problém je ale v následujícím - každý má jinou představu o tom, jaká je hodnota, jinou představu o tom, co si ostatní myslí o hodnotě společnosti (stará známá kruhová reference) a na trhu (stejně jako kdekoliv jinde) panují sociální a psychologické vztahy, které dokážou divy (viz články o stádovém chování, proměnlivé averzi vůči riziku, atd.).

Cílová cena akcie má podle mě tedy asi takový smysl, jak když bychom v předpovědi počasí uslyšeli, že zítra začne v 11:35 pršet a naprší 20 mm srážek. Cílová cena akcie je jediné - je to jen a pouze názor jednoho člověka, či týmu lidí, na danou společnost, odvětví a celou ekonomiku, který je maximálně zhuštěný do jednoho čísla. A popisovat komplexní věci jedním výrazem/číslem/slovem, mnohdy není dobré, i když to šetří čas.


Váš názor
  • Analýza
    14.09.2006 11:54

    Pánové chtěl bych se Vás zeptat zda opravdu obchodujete na burze protože Vaše důvody výše uvedené jsou zcela irelevantní typu stabilní výnosy či dividendový výnos mě dovádí k závěru že jste pouze filozofové a ne investoři.
    wikinis
  • Váš názor byl zrušen
    14.09.2006 11:08

    Váš názor byl zrušen kvůli neodůvodněnému napadání společnosti Patria. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
    Korvette Irandová
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:20Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university