Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Co uzdraví české rozpočty?

12.10.2006 13:38
Autor: 

Veřejné rozpočty jsou velmi vážným problémem české ekonomiky. Nejde jen o to, že zatím blokují zavedení eura – to je ten menší problém. Okolo státního rozpočtu na příští rok se i v souvislosti s neblahou politickou situací strhlo mnoho povyku. Že bude rozpočet výrazně schodkový, to je jasné. Výše samotného schodku ale nadále jasná není, hovořilo se postupně o 88 miliardách, potom 101, 128, 174, 142, 115, 119 a 91 a miliardách podle toho, který ministr byl zrovna u moci, která metodika byla použita a které politické cíle byly se zveřejněním čísla sledovány. V jaké podobě ale projde rozpočet Sněmovnou, to stejně nikdo neví.

České rozpočty by se mohly dostat na nebezpečnou cestu: Expanze skrze deficitní financování, zvýšení inflace, zvýšení úrokových sazeb centrální bankou, útlum ekonomiky, nezaměstnanost, pokles životní úrovně. V každém bodě je ale možné zasáhnout a čím dříve se tak stane, tím bude operace méně bolestivá. Chtělo by se říci, že prevence je lepší než léčba, ale její čas už jsme propásli.

Za stav veřejných financí z velké části zodpovídá vláda a otázkou tedy je, co ji donutí k reformám, které by situaci zlepšily. Nejde totiž jen o úsporná opatření při sestavování rozpočtu, ale především o reformy v sociální, důchodové a zdravotní oblasti, které rozpočet zatěžují stále narůstajícím balíkem povinných výdajů.

V současné situaci se jako hlavní problém nabízí politika, patová situace a nemožnost najít většinu pro sestavení vlády, natož pak pro rozpočet a nějaké reformy. Před letošními volbami jsme ale měli vlády, které důvěru získaly a měly šanci provést i reformy. Nestalo se tak. Proč? Zkrátka nižší dávky a/nebo vyšší daně nepůsobí dobře na voliče. A každá vláda je tu přece především proto, aby usilovala o své znovuzvolení. Odkládání reforem, spoléhání se na raketovou akceleraci ekonomiky, poukazování na ještě horší příklady „vzorových“ zemí v EU... Ale každý populismus v této oblasti bude dříve či později konfrontován s realitou.

Za situace, kdy ekonomika roste, se mnohým nezasvěceným může zdát, že reformy nejsou třeba. Proto se nepopulární opatření velmi špatně politicky prodávají. Až se karta obrátí a hospodářství citelně zpomalí, rozpočtový problém se rychle zvýrazní a veřejnost možná pochopí, že je třeba něco udělat. Možná se tak najde i vůle problém řešit, ačkoli už za cenu výraznějších škrtů a takřka určitě i vyšších daní.

K řešení problémů s veřejnými rozpočty pravidelně vybízí Evropská unie, a to nejen Českou republiku. Zmínku o tom, že by země měly řešit deficity, dokud ekonomiky slušně rostou, nebo aspoň o tom, že rozpočty představují významné riziko, si neodpustí zástupci Evropské komise či ECB snad při žádném hodnocení ekonomik členských zemí. Rozpočty jsou celoevropským problémem a neschopnost řešit deficity už nejednou vyvolala pochybnosti o udržení měnové unie v současné podobě.

Reformy tedy potřebujeme, ale říkat, že by to byla jediná možnost, by nebylo přesné. Příklad Ruska ukazuje, že může významně pomoci například ropa. Ruský stát má výrazné příjmy z její těžby, a společně s raketovým nárůstem ceny na světových trzích rostla i příslušná položka ve státní kase. Kolik byste však vsadili na tuto kartu v českých podmínkách?

Ozdravení českých rozpočtů se dříve či později dočkáme. Co však bude silou, která ho přinese? Zajímá nás Váš názor!

Hlasování a diskuse o tématu probíhá ZDE


Váš názor
  • uz nepomuze nic
    12.10.2006 21:14

    Cela ceska ekonomika se dostala diky politice CSSD do zahranicnich rukou.Investori zde budou jen tak dlouho dokud to bude pro ne vyhodne.Po urcite dobe si zacnou diktovat podminky a pokud neuspeji tak odejdou.Pokud uspeji tak z toho zase nenakrmite statni kasu.Ceske firmy nejsou a nebudou schopny nakrmit statisice uredniku a duchodcu,protoze uz jich je opravdu poskrovnu.(podil na HDP uz jen snad 20%)Jedina cesta je znama a to znarodneni.Tak ze bud znarodneni nebo krach.
    vasek
    • konecne rozumnej nazor
      12.10.2006 22:29

      plne souhlasim, jen bych rek ze to neni vina jem cssd ale uz modry ptaci prodavali jak prokopnuty, menovat jen dve nejvetsi tak skodovka, telekom
      chytrak
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data