Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Faktor strachu... styl akciového trhu

Faktor strachu... styl akciového trhu

30.10.2006 15:33
Autor: Roman Koděra, Patria Finance

V současnosti se na akciovém trhu hromadí názory, které vyvolávají obavy z dalšího vývoje na všech dosažených hodnotách indexu Dow Jones, obavy z neúčasti na rally nevyjímaje. Celkově oba tábory „medvědů“ a „býků“ jsou velice opatrné a nikdo nechce udělat chybu.
Nečinnost. Paralýza analytiků. Ať to nazveme jakkoliv, mnoho lidí zůstalo mimo hru. Pro vyrovnání se s touto situací se potřebují individuální investoři dostat zpět do hry, ale musí si vytvořit svůj vlastní názor a musí být připraveni na úder z kterékoliv strany.

Podíváme-li se na „index strachu“, který je přezdívkou indexu volatility VIX na CBOE, pak žádný strach neuvidíte. ( Index osciluje okolo hodnoty 12, „relativně nízké hodnoty“, již měsíce)

Technicky se nedá přesně vyjádřit, co se minulý týden stalo. Nedostatek poptávky po opčních kontraktech, ať put nebo call, taktéž udržuje VIX na extrémně nízké úrovni, a tak může prakticky kdykoliv dojít ke špatnému vyhodnocení všech těchto údajů.

Na druhé straně však existují obavy z pozdního vstupu na trh. Sentiment individuálních investorů je procentně více „medvědí“, což znamená, že akcie nekupují. Po růstu trhu od léta o 10 % se tak logicky mohou dostat do stavu, že stojí již dlouho mimo hru a mohli by chtít dohnat co ztratili. Samozřejmě logika nemá co společného s akciovým trhem a investoři se zatím jen nezapojují.

Když budete hledat na ostatních finančních stránkách a budete číst jiné články, určitě naleznete mnoho důkazů a názorů, že je před námi další silná rally, ale ve stejném počtu Vás budou přesvědčovat, že nastane velký pokles. Nervozita analytiků roste a s ní se do jejich komentářů vkrádá nejistota a jejich názor je „Jsem býk, ale raději bych jím nebyl“.

Můžeme je za to odsuzovat? V televizních show Vás o „faktoru strachu“ budou poučovat jako o bezpečnostním brnění, které Vás má ochránit před vývojem na trhu, jenž nastal například v roce 1987, ale pamatujte na to, že žádné pojištění na akciovém trhu neexistuje. Hodně peněz můžete ve spěchu ztratit, ale taktéž je můžete ztratit tím, že se prostě zapomenete delší dobu mimo.

Je to strach ze ztráty, strach z toho, že nevyhrajete, strach z čehokoliv, co má spojení s rizikem. Nejvíce radikální názor vyslovil Arch Crawford, veterán mezi těmi, kteří sledují grafy. On současné podmínky na trhu srovnává s těmi, které byly v srpnu roku 1987, kdy růstová fáze trhu vrcholila a po ní přišel nekontrolovatelný pád. Všechny dobré zprávy jsou již na trhu. Crawford doporučuje klientům připravit se na velký pohyb směrem dolů a tím zvyšuje pocit „strachu“.

Protipólem tohoto tvrzení je pohled klasické technické analýzy v osobě profesora Hanka Prudena z Golden Gate University, který je „býkem“ na index Dow Jones. Trend je růstový a pokračuje jeho další fáze, kterou zmínili autoři této studie v únoru 2004, kdy byla hodnota indexu Dow Jones na 10 600 bodech a jeho potenciál je až k 14 400 bodům. Není nezbytně nutné objasnit veškeré podrobnosti obou těchto projekcí , které se nachází na opačných koncích celého spektra možných tržních situací.

Nezáleží na tom, kterému úhlu pohledu uvěříme, je důležité mít možnost je použít jako systém pro jakoukoliv akci na trhu. Myslíte-li si, že je „býčí „trh, pak kupujte po poklesech. Myslíte-li si, že je „medvědí“, pak se dívejte na propad jako na bod zlomu.

Carl Swelin, majitel společnosti DecisonPoint.com, která se specializuje na technickou analýzu, má trochu odlišný přístup a rozhodně nepoužívá technickou analýzu jako křišťálovou kouli. Novější požadavky se dívají do budoucnosti a ospravedlňují akce, které nastaly v rozporu z předešlým odhadem. Je zde tedy pokaždé strach ze špatného odhadu.

Navzdory tomu, co se zdá být krátkodobým nástrojem, je taková varianta, že investorům dovolíte změnit názor, když se změní podmínky trhu. Aktuálně se tento tip přiklání na stranu „býků“, kteří by se měli držet v sedle ještě několik týdnů.

Neexistuje cesta, jak vyvrátit crawfordovu nebo prudensovu teorii, ale lze se podívat na poslední příklad jako na užitečný nástroj, jak naložit z určitými informacemi.

Nakonec zopakuji již jednou zmíněný názor. Jste-li „býky“, nebojte se a jděte do současného trendu ještě vehementněji a naopak jste-li „medvědy“, využijte současný pohyb k vyprodání pozice či dokonce otevřete krátké pozice.

Ať je to tak, nebo onak, strach na trhu zvyšuje svůj podíl na celé hře.


Váš názor
  • RE:
    01.11.2006 9:55

    Muze mi nekdo tady poradit, prosim? Ktery broker umoznuje obchody na kratko pro zahranici, nikdy jsem po tom prilis nepatral, ale uz se mi stalo, ze bych to vyuzil. Dekuji.
    Mike
    • short
      20.11.2006 10:12

      Domácí brokery moc zmapované nemám, ale určitě to dělá FIO. Řekl bych, že jich bude víc. Ovšem sám tuto možnost nevyužívám, protože bych musel platit úroky ze zbytečně velkého úvěru na margin a bez ohledu na jeho skutečné využití. Navíc mi řekli, že ten úvěr mohu dostat až později, ne jako začátečník. Dělám jen US trhy, takže jsem si našel jinou možnost. Až se otočí indexy, půjdu do ETF, které jdou oproti indexům obráceně a s pákou 2:1. Např. pro Nasdaq je to QID. Pokud chcete shortovat jednotlivé akcie, doporučoval bych zauvažovat o zahraničním brokerovi.
      Jirka
  • ?
    30.10.2006 16:25

    Tak teď mám konečně jasno.
    Wishbone
    • hehehe clanek jako tisice jinych....o nicem.
      31.10.2006 2:54

      Situace opravdu ruzova neni. Rekordni rust je opravdu pred nami ale nikdo nevi kdy. Nikdo nechce zmeskat nastup a nikdo nechce investovat prilis brzy. Boji se padu. OK koupil jsem za par desitek tisic $ akcie zlata (GG) a zhruba 2 tydny jedou nahoru. Vydelek slusny, ale zitra jsem si skoro jist ze zlato oslabi. Zvlast investuji jako "daytrader". Nakupuji akcie a drzim je max. tak hodinu a prodam. Z 10ti "trades" mam 7-8 + a 2-3 -. Ucim se za pochodu :o)...a nekdy to dost bolelo. Hodne ctu, pouzivam dobre software, hlidam nekolik akcii najednou.Zacinam kazde rano v 9:30 (otvira burza) a koncim kolem poledne. Pak se jdu podivat na burzu v 15:30 (US eastern time).
      Thyronx
      • o strachu
        20.11.2006 10:24

        Článek je o strachu. Nemá smysl od něj očekávat návod, co dělat v příštích dnech. Smysl má asi spíš pro nováčky na trhu, aby měli jasno v tom, že v tom málokdy budou mít jasno.:-) Já si z toho beru jen tolik, že v současné době je na místě zvýšená opatrnost, protože když strach přeroste určitou hranici, na trhu může snadno převážit nerozum a vývoj se může zvrhnout ve zběsilý útěk. Jinak otázku zda nakupovat nebo prodávat, řeším individuálně u každé akcie na základě vlastní analýzy. A stejně tak i na Forexu.
        Jirka
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university