Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Krátce na téma: Vyhlídky české měny v roce 2007

19.12.2006 16:39
Autor: 

V závěru letošního roku se koruna vydala na zdolávání rekordů v případě kurzu k euru i dolaru. A to navzdory slovní intervenci guvernéra České národní banky, výrazně horšímu výsledku běžného účtu, zpomalení hospodářského růstu a rozšíření negativního úrokového diferenciálu. Na finančních trzích ale nejde vždy vše hladce a odchylky od rovnovážných hodnot mohou nabývat značných rozměrů i trvání. Základem posilování koruny je ovšem výkon a stav české ekonomiky. Proto i v příštím roce při naplnění odhadů vývoje českého hospodářství lze očekávat další tažení koruny vzhůru vůči euru i dolaru.

Prognóza dlouhodobého trendu kurzu koruny odvozujeme z modelu rovnovážného reálného kurzu. Ve zkratce tento model dává do souvislosti vývoj cenové hladiny s reálnou konvergenci české ekonomiky k úrovni eurozóny. Nominální konvergence, tj. přibližování cenových hladin, není ničím jiným než apreciací reálného kurzu. Reálný kurz potom definuje nominální kurz měny a inflace v domácích a zahraničních cenách.

Celou analýzu "Krátce na téma: Vyhlídky české měny v roce 2007" si klienti Patria Plus mohou stáhnout v sekci Ekonomika -> Analýzy

Služby Patria Plus jsou včleněny do stránek www.patria.cz a jsou aktivovány až po přihlášení klienta. Pro přehlednost jsou v rámci www.patria.cz označeny zelenou barvou a ikonou P+.

Více informací o dalších službách v rámci Patria Plus naleznete ZDE. Služby Patria Plus můžete otestovat v nezávazném 14denním ZKUŠEBNÍM OBDOBÍ. V tomto období však nemáte přístup k databázím, prognózám a analýzám (k dispozici jsou pouze ukázky). Podrobné informaceVám poskytnou naši pracovníci, kontaktujte help-desk.


Váš názor
  • Koruna
    11.01.2007 20:34

    Spousta lidi spekulovala na korune proti dolaru, ted jim praskaji kosti a museji zavirat pozice tedy nakupovat dolar. To oslabuje korunu a jeste asi nejaky cas oslabovat bude. Hodne lidi potrbuje smenit euro ,takze prostor pro oslabeni CZK je zrejme pomerne limitovany. Jinak je tomu na prespekulovane Slovenske korune. 35,50 SKK/EUR tam muze byt snadno. Dobra prilezitost.
    Nero
    • Cekat?
      11.01.2007 20:48

      Na 1,3260 EUR/USD jsi psal, ze pokud bude def. obchodni bilance USA dvakrat po sobe pod sedesat mld, spadne to na 1,25 ,jeste si to myslis?
      O.Irsecky
      • Opatrnost
        12.01.2007 10:10

        Pokud chces spekulovat na posileni dolaru z techto hodnot nedelej to. Verim , ze tam 1,25 muze byt ,ale jsou veci, ktere to popiraji. Britove zvedli sazby ,coz dava ECB moznost zvedat sazby take, bez puncu nekoho, kdo jde proti proudu. No a pak je tu posileni vojenske pritomnosti v Iraku, coz zaklada na vetsi deficity a vycerpavani US ekonomiky nesmyslnym valcenim. Muj nazor na EUR/USD je ted roporuplny. Nad 1,30 jsem veril , ze banky diver. rezervy nebudou, za 1,32 jsem v pohode nakupoval dolar s tim, ze se to vrati. Tlaky na divr. se vsak zvysuji a amer. def. jsou tragicke, muze se nekdo zblaznit a diverzifikovat na 1,29, pak to bude s dolarem spatne. Kdyz se mne zeptas ted- za 1,32 bych rozhodne dolar nekupoval. Na druhou stranu zlepseni o.bilance, je z meho hlediska vazna vec ,dolar to muze zachranit pokud ta tendence bude pokracovat. Vysledek -nechat EUR USD byt a spekulovat pri nejblizsi prilezitosti na oslabeni SK na euro.
        Nero
  • fakta a údaje
    20.12.2006 14:43

    Ten graf je pěkný nesmysl, nevadí ani tak věštění z křišťálové koule, ale spíš fakt, že kurs dolaru byl 26.10.2000 za 42,- Kč, kdežto na grafu je znázorněn okolo 39,- Kč.
    statistik
    • to je tedy analýza
      04.01.2007 16:55

      Nepřijde vám zajímavé to, že z autor z 8 pozorování udělá prognózu na 4 roky dopředu?... ;)))))))))) dovolte abych se zasmál:-)
    • fakta a údaje
      20.12.2006 14:45

      kdyby aspoň 39,- ale dokonce je znázorněna cena okolo 37! To asi tak bylo plánované, stejně se sekli o 5,- Kč, což je dost.
      statistik
      • Naučte se číst ve grafech pánové
        20.12.2006 15:19

        Hodnoty vysazené v grafu jsou hodnoty konce roku. křivka je poze proložena těmito body a mírně vyhlazena.
        Jiří Havelka
  • Tri
    20.12.2006 13:50

    Tri procenta za rok je asi rozumne, vzhledem k exporterum a cene dolaru. Je to asi podhodnocene na euro staty , ale nadhodnocene na zbytek sveta krom USA. I pod 25 se dockame i 29 se jeste dockame tak to na FX chodi i kdyz tech 29 je ted tezke uverit.
    Nero
    • 3 procenta za rok je 75 haléřů.
      20.12.2006 15:30

      Jen za dnešek koruna posílila o celé jedno procento. Za velmi silné intervence centrální bankéřů. Centrální bankéři by konečně měli připustit že zhodnocování měny neodpovídá rychlosti růstu výroby a měli by uvolnit úrokové marže. Tím by: 1) Zvýšili investiční aktivitu 2) Zvýšili inflaci 3) Zvýšili spotřebu 4) Snížili příliv spekulativního kapitálu. To by ve svém důsledku vedlo k zastavení růstu kurzu, zvýšení výkonnosti ekonomiky. Vrátili bychom se do cíleného pásma inflace (4,5-5%) a mohly bychom začít utahovat aby se nepřehřála ekonomika jako v US za Clintona. Bohužel toto centrální bankéři nechápou a nadále se opájejí pouze diferencí oproti EURo a naprosto zbytečně brání České republice v rychlejším rozvoji v době celoevropské konjunktury. Pokud by věděli o čem mluví byla by zde šance na 2-3 roky dvouciferného růstu a s tím spojené rychlé dohánění Evropy, navíc by se konečně dostaly investice mimo Prahu a došlo by i k postupnému vyrovnání (samozřejmě míněno v relativním poměru). Naši centrální bankéři se snaží ze sebe dělat nepolitické subjekty ale přitom jsou politikou vázáni což ale nechápou. Škoda jen že za svá chybná rozhodnutí nejsou také trestáni.
      Jiří Havelka
      • Budte rozumny
        20.12.2006 15:44

        Uroky jsou nizko a lide si pujcuji jak blazni, dalsi snizeni neni treba. Nebo chcete stihat v deficitech ameriku. Ne vazne , uz takhle nas ceka tvrde pristani az se pujcekschopnost obyvatel vycerpa.
        Nero
  • Jestli tak náhodou není chyba v té rovnovážné teorii
    19.12.2006 16:54

    Zkuste například jako rovnovážný stav přiznat že produktivita práce je tady na úrovni se západní Evropou, pak vám naopak vyjde že rovnovážný vztah je značně nerovnovážný protože náklady na českou pracovní sílu jsou silně podhodnocené. Pokud si navíc připočítáte masivní investice do infrastruktury a vliv zahraničních investic vyjde vám to co tady píšu už 4 roky a totiž že rovnovážný stav je při vztah EUR/USD 1,2 někde kolem 25 CZK za EURo. Ejhle ono to k této hodnotě tvrdě konverguje. Zkuste už konečně zahodit Marxistické učebnice ekonomii a zkuste se trošku porozhlédnout po světě. Přestaňte poslouchat nesmyslné šplechnty našich centrálních bankéřů kteří nerozumí ani té socialistické ekonomice kterou vystudovali. Česká republika není ostrovní stát uprostřed Tichého oceánu mimo plavební dráhy obchodního loďstva.
    Jiří Havelka
    • podle tohoto Vašeho pohledu je to tak.
      20.12.2006 13:17

      Jiný pohled ale říká toto. Růst HDP je tažen "novou ekonomikou". Ten nárůst ale není výsledkem přirozeného vývoje, nýbrž stěhováním výroby odjinud k nám. A to právě a jedině díky nižším nákladům. Pokud se vyrovnává cena energií, rostou mzdy, toto vše umocněné posilujícím kurzem, urychluje se vyčerpání tohoto zdroje růstu, a při vyčerpání může dojít i k odlivu firem, přestěhování jinam. "Tradiční firmy", tedy ty české, co tu byly dříve, minulým režimem zcela dekapitalizované, mohou těžko tomuto trendovému tlaku odolat, i proto, protože jsou obvykle značně exportně závislé. Takže shrnuto, ten rovnovážný stav nemusí nutně vypadat tak, že je to blahobytná ČR s neutuchajícím přílivem investorů. Dosavadní vývoj Vám dává za pravdu. Ale může to být i obráceně. Nebo jste si opravdu tak jistý?
      cluseau
      • To je ovšem blbost
        20.12.2006 15:23

        Je vidět že jste příznivec ekonomických teorií našeho hradního narcise. To je přesně to na co upozorňuji ve smyslu osamoceného ostrava uprostřed oceánu. Peníze zdaleka nejsou tak volné aby plynuly bez ohledu na zemi. POkud by to bylo pravda byla by v US a GB 40-ti procentní nezaměstnanost protože by tam bylo příliš drahé produkovat jakýkoliv průmysl. Byla by tam pouze věda služby a státní sektor. Výroba by se nevyplácela. To čím jsme Narcisem strašení je vývozní nadvýroba která se ale vyplácí přenášet do třetího světa jen za velmi omezených podmínek. Bezbřehost a nadhraničnost kapitálu a jeho migrací je Engelsova teorie a drží se jí skutečně jen naše školství všude jinde již byla pominuta. Doporučuji přečíst něco od Frýdmana.
        Jiří Havelka
        • Teorie
          10.01.2007 9:22

          Nadhraničnost kapitálu považujete za teorii? Zvedněte oči od knížek a rozhlédněte se. Uvidíte to v praxi.
          Jirka
    • Reakce
      20.12.2006 8:04

      Je to přesně tak. Navíc vzhledem k inflaci a růstu mezd v západních zemích si myslíim, že hodnota Eura je dnes ještě nižší (mezi 20 a 25 Kč).
      Lojza
      • Myslet si to můžete
        10.01.2007 9:18

        ale každý, kdo s měnami obchoduje, si myslí své. Tyto názory se na měnovém trhu střetávají a kurz je pak tam, kde ho chce mít většina. Vláda s tím nic nenadělá. Před několika lety se ČNB pokoušela posílit kurz koruny masívní intervencí a astronomickým úrokem, ale trh byl silnější.
        Jirka
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university