Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda schválila definici sociálního bydlení

Vláda schválila definici sociálního bydlení

05.02.2007 16:09
Autor: 

Následuje tisková zpráva MF:
Vláda na svém pondělním zasedání schválila definici bydlení dle sociální politiky státu. U vymezení objektů podle této definice použila kritérium maximální podlahové plochy navržené Ministerstvem financí. U bytů jej stanovila na 120 metrů čtverečních a u rodinných domů na 350 metrů čtverečních.

Na byty a rodinné domy s touto maximální rozlohou bude možno i po roce 2007 při jejich výstavbě uplatňovat sníženou sazbu DPH. Možnost použití snížené sazby daně z přidané hodnoty u dodávek, výstavby a přestavby staveb, které jsou součástí sociální politiky státu, vyplývá z Přílohy H Šesté směrnice Evropských společenství. Snížená sazba daně z přidané hodnoty pro bytovou výstavbu je v České republice umožněna na základě výjimky, která byla ČR udělena na přechodné období do 31.12.2007 na základě Přístupové smlouvy k EU.

Vláda ČR má zájem, aby tato snížená sazba platila i nadále. U nové výstavby bytů a rodinných a bytových domů je možno sníženou sazbu DPH po 31.12. 2007 řešit právě v rámci sociální politiky státu. Stavby pro bydlení dle sociální politiky státu kromě nových bytů a rodinných domů budou podle schváleného návrhu zahrnovat rovněž další ubytovací zařízení sociálního charakteru jako jsou domovy důchodců, různé ústavy, azylové domy, školská zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy nebo ochranné výchovy, zvláštní dětská zařízení kojenecké ústavy a dětské domovy, hospice apod.

U oprav, rekonstrukce a modernizace bytů je pětiprocentní DPH řešena v rámci tzv. přílohy „K“ k 6. směrnici, která upravuje pro členské státy EU uplatnění DPH u činností s vysokým obsahem práce. Česká republika požádala o prodloužení možnosti uplatňovat sníženou sazbu daně z přidané hodnoty u těchto činností (kromě oprav bytů i u dalších dvou služeb – domácí péče o děti, nemocné a zdravotně postižené občany a úklidové práce v domácnostech), a to do konce roku 2010. Možnost uplatnění snížené sazby pro ČR u těchto služeb vyplývá z rozhodnutí Rady 2006/774/ES ze dne 7. listopadu 2006.

Nová úprava, týkající se výstavby nových obydlí i oprav a renovace bytů a obytných domů, bude zahrnuta v připravované novele zákona o DPH.


Váš názor
  • Cimrmanovi deti
    06.02.2007 19:00

    Kdo si precte vetu "Vláda schválila definici bydlení dle sociální politiky státu" a potom o neco dale zjisti, ze socialni bydleni v CR je takove bydleni, ktere ma mene nez 350 m2, musi si potvrdit domnenku, ze Cesi (a Polaci, kteri maji podobnou definici) jsou sverazne narody. Zatimco zbytek zemekoule se zabyva otazkou, jake jsou socialni pomery tech obcanu, kteri si bydleni porizuji, v techto dvou zemich tento bod nehraje sebemensi roli. Tato mentalni zvracenost je doplnena dalsi zvracenosti, ktera spociva v tom, ze 330 m2 velka vila je socialni bydleni, zatimco 130 m2 velky byt socialnim bydlenim neni. Duvod? Tezko rici, asi nejaky povoleny sroubek nebo vadne kolecko. Legracni je, ze vlada, kterou kazdy podeziral z toho, ze odboura socialni stat, ho naopak katapultuje na predni svetovou pricku. Uz nekdo nekdy slysel, ze by Skandivanci, kde prebujely socialni stat je prikladny, poskytovali napriklad na domecek za 30 mil. korun subvenci 4.2 mil. korun? Natoz aby neco podobneho cinili Irove, Anglicane, Americane a ostatni narody, ktere dosud byli prikladem ceskym konservativcum? Legracni je, ze ten, kdo si koupi material a sam si domecek stavi, protoze nema takovy rijem, aby si ho nechal postavit, zadnou subvenci nedostane. Cela vec ale nema pouze legracni stranky, nybrz i nevesele. Jednou z nich je fakt, ze EU pumpuje desitky miliard rocne do CR, aby se postavily silnice, cisticky vod a dalsi veci, na ktere CR nema prostredky. Na konci tohoto penezovodu stoji evropsti danovi poplatnici, kteri plati vysoke dane a zadne danove ulevy na socialni bydleni o 300 m2 nebo na byty v zimnich letoviscich nedostavaji. Takze je treba si klast otazku, zda maji tyto penezovody do takto socialnich zemi sve opodstatneni.
    Rilev
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data