Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

13.02.2007 13:00
Autor: 

Slovensko
Výnosová krivka sa hýbala zmiešane. Krátky koniec krivky išiel hore (1 rok až 4 roky). Zvyšok krivky klesal. Najviac narástli výnosy s ročnou splatnosťou, približne o 9 bps. Dva roky narástli o 3 bps. Krátky koniec krivky by zrejme ostal na týždňovej báze nezmenený ak by v piatok neprišli horšie inflačné čísla. Tie posunuli krátky koniec krivky nahor. Zvyšok krivky sa hýbal spolu s benchmarkovými krivkami v US a EMÚ. Dlhý koniec preto klesol cca o 1 až 3 bps (najviac 7 rokov). Tento týždeň budú z domácich správ v centre pozornosti utorkový repotender NBS a štvrtkový HDP. Ak bude koruna pod hranicou EUR/SKK 35,0 bude zrejme banka naďalej odmietať sterilizovať časť bidov. Najmä ak bude vidieť, že banky nafukujú dopyt. Z pohľadu nastavenia sadzieb môže trhu dodať viac informácií HDP. Silný rast ekonomiky a rast zamestnanosti by podporoval scenár opatrného pohybu sadzbami smerom dole.

Polsko
Stabilizace výnosů na trzích dluhopisů ve vyspělých trzích a zlepšený sentiment v regionu v kombinaci s posilujícím zlotým přispěly k tomu, že polské výnosy minulý týden nepatrně poklesly, a to navzdory jestřábí ECB. Tento týden bude pro polské dluhopisy opravdu zajímavý, zvláště pak pro krátký konec křivky, který se soustředí především na publikování inflačních čísel za leden. Náš odhad pro lednovou inflaci leží nepatrně pod konsensem trhu a tak očekáváme, že publikovaná data by mohla podpořit instrumenty na krátkém konci křivky (do dvou let). Na druhou stranu ovšem další sada čísel - růst mezd - by naopak měla působit proti poklesu výnosů. Očekáváme, že výplaty bonusů růst mezd udrží na vysoké úrovni. Obdobně by na dluhopisy mohla působit data za průmyslovou výrobu, která by měla být rovněž „prorůstová“. Naopak růst produkčních cen, který bude zveřejněn ve stejný den by měl být mírný a měl tudíž dluhopisům pomoci. Sečteno a podtrženo: krátký konec křivky bude zřejmě tento týden velmi volatilní, avšak na konci týdne by se ceny nemusely příliš odchylovat od těch dnešních. Dodejme, že dlouhý konec křivky bude i nadále ve vleku amerických a evropských trhů dluhopisů.

Maďarsko
Minulý týden nebyl z hlediska obchodování na maďarských dluhopisových trzích příliš zajímavý. Na počátku týdne maďarské krátkodobé dluhopisy, i přes spekulace ohledně možného zvyšování sazeb maďarskou centrální bankou, následovaly forint a výnosy poklesly. Další impuls přineslo až zasedání ECB, na kterém prezident Trichet překvapil poměrně jestřábím komentářem, kdy sice podle očekávání připravil trhy na březnový růst oficiálních sazeb, ale navíc naznačil i možnost dalšího růstu sazeb ve zbytku roku. Výnosy v eurozóně poté vzrostly a maďarské dluhopisy, zejména ty s dlouhými splatnostmi, je následovaly. Celkově za minulý týden výnosy vzrostly o cca 5 bazických bodů kromě krátkých výnosů, které skončily o 5 bodů níže než na počátku týdne. Příští týden bude z domácích statistik pro dluhopisy klíčové zveřejnění lednové inflace ve středu 14. února. My jsme optimističtější než trh (viz očekávané události) a domníváme se, že inflace by mohla být lepší než se všeobecně očekává, což by mohlo pomoci krátkému konci výnosové křivky v poklesu. Dlouhé splatnosti budou hledat inspiraci spíše v eurozóně. Ani zde ale růst výnosů již tento týden neočekáváme. Ve čtvrtek bude aukce 5 a 10letých vládních dluhopisů. Ta by podle našeho názoru měla přitáhnout dostatečnou poptávku a celé nabízené množství by mělo být bez problémů prodáno.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university