Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

06.03.2007 14:14
Autor: 

Slovensko
Dlhopisy boli pod vplyvom tak domácich, ako aj zahraničných faktorov. Krátky koniec bol ovplyvnený hlavne komentárom NBS po zasadnutí bankovej rady. Vyplynulo z neho, že banka sa so znižovaním sadzieb príliš ponáhľať nebude a zaujme skôr opatrný postoj. Trh tak postupne ustupuje od svojho presvedčenia o skorom znižovaní úrokových sadzieb, čo sa prejavilo i rastom výnosov na krátkom konci krivky o 7 bps. Dlhý koniec kopíroval vývoj na kľúčových zahraničných trhoch, kde prevládala býčia nálada. Poklesol približne o 4 bps.

Najdôležitejším domácim číslom pre bondový trh bude HDP a hlavne jeho štruktúra. Pokiaľ sa potvrdí, že hlavným faktorom rastu ekonomiky sú neinflačné faktory, NBS sa so zmenou menovej politiky ponáhľať nebude. Dôležité bude i tempo rastu spotreby domácností. Predpokladáme, že nepríde k jeho zrýchleniu oproti predchádzajúcim štvrťrokom a potvrdia sa tak predpoklady o absencii dopytových tlakov v ekonomike. Pokiaľ sa potvrdia tieto očakávania, sadzby na krátkom konci by sa už príliš meniť nemali. Dlhý koniec krivky bude sledovať vývoj na globálnych akciových trhoch.

Polsko
Nejdůležitější událostí minulého týdne pro trh s dluhopisy bylo únorové zasedání Výboru pro měnovou politiku ve středu. Výbor překvapil trh relativně mírným komentářem, který v podstatě odpovídal komentáři lednovému. To se spolu s růstem celkové averze vůči rizikům transformovalo do poklesu výnosů o 4 až 5 bps na dlouhém konci křivky. Koncem týdne se pak nálada na trhu zklidnila a stabilizovaly se i výnosy.

Následující dny týdny při absenci jakýchkoliv ekonomických dat slibují klidnější obchodování. Předpokládáme proto, že se výnosy budou pohybovat kolem stávajících úrovní s případnou možností jejich mírného růstu (zvláště v nejlikvidnějším pětiletém segmentu křivky) díky tlaku na oslabení zlotého. Případný pokles cen ale do zveřejnění amerických payrolls může omezit zklidnění pohybů na vyspělých trzích.

Maďarsko
Propadu maďarských dluhopisů na počátku týdne nezabránila ani nová inflační prognóza, která oproti minulé vyzněla příznivěji z hlediska dlouhodobého vývoje růstu cen. Nálada na maďarském dluhopisovém trhu se změnila až na konci týdne. Ve čtvrtek byly v aukci bez problémů prodány 15leté dluhopisy v hodnotě 20 mld. HUF a nabídka 3letých benchmarků byla dokonce navýšena díky vysoké poptávce o 15 mld. HUF na 90 mld. forintů. Výnosy klesaly i v pátek, kdy byly taženy zejména korekcí na forintu. Nicméně celkově za minulý týden výnosy maďarských dluhopisů vzrostly o 5-10 bazických bodů s výjimkou splatností do jednoho roku, které zůstaly nezměněné.

Tento týden očekáváme, že znovu budou hlavní roli hrát zahraniční události. Domníváme se, že pokud bude pokračovat pokles na globálních akciových trzích spread mezi maďarskými a evropskými výnosy by se mohl ještě rozšířit. V závěru týdne budou maďarské dluhopisy sledovat hlavně čtvrteční zasedání ECB. Vzhledem k tomu, že zvýšení sazeb se všeobecně očekává, bude trhy zajímat především doprovodný komentář. Ten by podle našeho názoru mohl být mírnější a podpořit tak vysoce úročené maďarské dluhopisy.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university