Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důležité zprávy z devizového trhu... událostí dnešního dne je vystoupení šéfa Fedu Bernankeho

Důležité zprávy z devizového trhu... událostí dnešního dne je vystoupení šéfa Fedu Bernankeho

28.03.2007 9:24
Autor: 

Česká koruna včera po většinu seance stagnovala v blízkosti psychologické úrovně 28,00 EUR/CZK. Nesledovala tak tentokrát zisky slovenské koruny po zasedání NBS a nepomohl jí ani slabší dolar.
V dnešní seanci příliš nepočítáme se zlepšením nálady na českém devizovém trhu. Česká koruna vykazuje v posledním týdnu opět těsnější vazbu na ostatní regionální měny (zejména na zlotý) a region pravděpodobně zůstane naladěn na negativnější notu. Nepřesvědčivé výkony světových akcií a růst cen ropy udržuje averzi vůči rizikovějším investicím na emerging markets na zvýšených úrovních. Korunu navíc může lákat pokus o odpoutání se z úzkého pásma v okolí 28,00 EUR/CZK. 


Dolar zůstává pod tlakem. Včera k tomu přispěla čísla z obou břehů Atlantiku. Šlo nejprve o lepší index německé podnikatelské nálady Ifo a následně o horší americkou spotřebitelskou důvěru, která jenom prohloubila obavy z možnosti širšího negativního vlivu propadu nemovitostí na zbytek americké ekonomiky. Měnový pár se tak opatrně vyhoupl k 1,335 EUR/USD, ale ještě neprorazil klíčovou technickou bariéru na 1,3366 – maximum roku 2006.
Investoři pravděpodobně čekají s napětím na dnešní mimořádné vystoupení šéfa Fedu Bena Bernankeho před americkými kongresmany. To by měla být pro měnový pár EUR/USD hlavní atrakce dnešního dne. Vedle toho mohou určitou reakci vyvolat silně volatelní zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby. Celkově vidíme rizika spíše na straně dalších ztrát dolaru, pro které se může otevřít prostor po proražení 1,3366 EUR/USD


Slovenská koruna včera čakala na výsledok zasadnutia NBS pri úrovni 33,70. Rozhodnutie znížiť sadzby o 25 bps prinieslo jej posilnenie a záver dňa ju zastihol v blízkosti 33,40 EUR/SKK. Guvernér Šramko povedal, že posilnenie kurzu po znížení sadzieb nie je opodstatnené a že banka je pripravená použiť všetky nástroje k zastaveniu jej nadmerného posilňovania. NBS svoje rozhodnutie zdôvodnila štruktúrou HDP a predstihom rastu produktivity práce pred rastom miezd, čo nevytvára dopytové tlaky. Ďalším dôvodom bola podľa nás i snaha ukázať, že proti silnému kurzu sa dá bojovať aj prostredníctvom nižších sadzieb. Preto aj prišlo k zníženiu O/N sterilizačnej sadzby o 0,75 p.b. na 2,5%, čím chce banka zrejme zabrániť prílevu špekulatívneho kapitálu. Je však otázne, či takéto opatrenie bude účinné, keď SKK včera posilnila. Dnešné ceny výrobcov nemajú šancu kurz ovplyvniť. Koruna tak bude sledovať hlavne vývoj ostatných mien v regióne a v prípade dobrého sentimentu môže ešte získať.


Zlotý se v úterý před dnešním zasedáním Výboru pro měnovou politiku držel v úzkém pásmu a vůči euru končil na 3,8750. Klid na trhu podpořila svým interview i ministryně financí Z.Gilowska, podle níž v ekonomice neexistují inflační tlaky.
Klidné obchodování lze do zveřejnění komentáře po zasedání Výboru pro měnovou politiku čekat i dnes. Část trhu očekává ostřejší komentář varující před možností eskalace inflačních tlaků. To by pak mohlo zvýšit očekávání dřívějšího růstu sazeb a posílit polskou měnu. Mírnější komentář podpořený částečně negativní náladou na střední Evropu pak zlotý zřejmě oslabí.


Forint nedokázal příliš vytěžit z posílení slovenské koruny a zůstal na slabších pondělních úrovních, které byly dány výstupy ze zasedání MNB.
Méně příznivá konstelace na akciových trzích a emerging markets by mohla i dnes zabránit tomu, aby vymazal ztráty z počátku týdne. Měnový pár EUR/HU tak zřejmě zůstane nad úrovní 247,0.


(ČSOB - denní finanční zpravodaj)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data