Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koalice: Deficit rozpočtu příští rok nepřekročí 140 mld. Kč, daně firem zůstanou, omezení podpory stavebního spoření a zdanění úroků vynese až 7 mld. Kč

Koalice: Deficit rozpočtu příští rok nepřekročí 140 mld. Kč, daně firem zůstanou, omezení podpory stavebního spoření a zdanění úroků vynese až 7 mld. Kč

02.07.2010 8:56
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Koaliční lídři se včera dohodli, že deficit rozpočtu na rok 2011 nepřekročí 140 miliard korun, takže celkový deficit veřejných financí nepřevýší 4,6 procenta HDP. Dohodli se také na tom, že za předpokladu ekonomického růstu o nejméně jedno procento budou do roku 2016 vyrovnané veřejné finance, do roku 2013 nemá deficit překročit tři procenta HDP. Novinářům to včera řekl premiér Petr Nečas s tím, že koalice tak definitivně uzavřela programovou část veřejného rozpočtu.

Daň z příjmu právnických osob zůstane podle Nečase v nynější výši. U daně z příjmu fyzických osob se nebude prohlubovat progrese zdanění s tím, že se bude hledat řešení, jak odstranit degresi zdanění u nejbohatších lidí využívajících stropy na odvody sociálního a zdravotního pojištění. Řešení bude posunuto na rok 2012 v souvislosti s reformou důchodů, poznamenal šéf Věcí veřejných Radek John.

Nečas uvedl, že pro ODS je v tomto ohledu nepřijatelné zavedení druhé sazby daně z příjmu fyzických osob. Zbývá tedy podle něj buď návrat ke zdanění z hrubé, a nikoliv superhrubé mzdy, nebo limitovat mzdové náklady jako započitatelnou částku pro daň z příjmu z právnických osob.

Součástí dohody o rozpočtech je podle Nečase i dohoda o důchodové reformě, která bude vycházet ze závěrů takzvané Bezděkovy komise. "Tím pádem počítáme se základními prvky tohoto návrhu," dodal. Vedle průběžného systému tak bude fungovat fondový systém, sníží se odvody na sociální pojištění, což bude kompenzováno úpravami daně z přidané hodnoty. "Konkrétní čísla budou výsledkem expertních propočtů," podotkl.

Vláda chce ušetřit ve výdajích 54 miliard korun, dalších dvacet miliard chce získat na vyšších příjmech. Úspory na příští rok by se měly dotknout všech ministerstev. Pouze důchody by se měly valorizovat a neměly by klesnout platy pedagogů v regionálním školství. Jinak se bude podle Nečase spořit v provozních, kapitálových i sociálních výdajích.

Na straně příjmů by se neměly snižovat odvody ze sociálního a zdravotního pojištění. To by mělo státu přinést 9,8 miliardy korun. Dalších 3,5 miliardy korun stát získá zachováním stropů na odvody sociálního pojištění. Dalších až sedm miliard korun by měl stát získat ze stavebního spoření, kde chce zdanit úroky ze spoření a omezit státní příspěvek na 1500 korun ročně ze současných 3000 korun. "Neděláme to rádi, ale je to nutný krok. Právní analýzy nám říkají, že tento krok je možný," uvedl Nečas.

Bez úprav ve výdajích i příjmech by podle odstupujícího ministra financí Eduarda Janoty deficit státního rozpočtu dosáhl v příštím roce zhruba 210 miliard korun.

Schodek státního rozpočtu ke konci června klesl na 75,7 miliardy korun z květnových 95,4 miliardy korun. I tak je to ovšem nejhorší červnový výsledek za posledních deset let. Vyhodnocení úspor pro letošní rok vláda provede v první dekádě července. Je shoda, že část výdajů ministerstev zůstane zavázána, zbytek posoudí nová vláda. Je zde podle Janoty společný cíl dodržet letos deficit veřejných financí na 5,3 procenta HDP.


Váš názor
  • A co bude výsledkem?
    02.07.2010 9:42

    Pamatujete na "úspěchy" Klausových vlád, které skončily "balíčkem 1" a když ten nepomohl, "balíčkem 2" a vedle pádu HDP to celé to vyvrcholilo změnou povinné míry rezerv centrální bankou jakožto poslední záchrannou brzdou? Takže si to zopakujeme?
    sgt.Mike
    • Re: A co bude výsledkem?
      02.07.2010 10:10

      Nezopakujeme. Je uplne jina ekonomicka situace. Balicky jenom osakaji naprosto zbytecne vydaje.
      Honza
      •  
        02.07.2010 11:34

        Táhnu 8 stavebních spořeních, je tam pěkná suma, téměř všechny je možné ukončit, přesto jsem v tom chtěl ještě pokračovat. Rychle to ukončím, abych neztratil část úroků. A jak na to budou reagovat stavební spořitelny, když to takto udělají všichni?
        starik
      • Aha
        02.07.2010 10:39

        Aha, takže předchozí balíčky osekávaly nezbytečné výdaje?
        sgt.Mike
Aktuální komentáře
02.05.2024
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.