Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Galerista Kodl: I z pragmatických investorů se stávají zapálení sběratelé. A to mne těší nejvíc

Galerista Kodl: I z pragmatických investorů se stávají zapálení sběratelé. A to mne těší nejvíc

16.05.2018 14:00
Autor: Redakce

Zájem o umělecká díla stoupá. Minulý rok byl z tohoto pohledu výjimečný a také pro Galerii KODL mimořádně úspěšný. Na obou hlavních aukcích padly autorské rekordy, tržby dosáhly rekordních 450 milionů korun. Na listopadové aukci se podařilo prodat 98 procent položek, což je nejen vynikající výsledek v rámci České republiky, ale i ve světovém měřítku. My sami jsme již sedmý rok ve všech číslech nejúspěšnější aukční síní, říká pro Patria.cz před květnovou aukcí umění soudní znalec a majitel galerie Martin Kodl.

Patria.cz: Jak se díváte na vývoj českého trhu s uměním? Čím si vysvětlujete pokračující stoupající tendenci? 

K oživení českého trhu umění zásadně přispívá zvyšující se kupní síla investorů i sběratelů. Zájem o koupi během posledních let neustále narůstá. Důvodem je nejen skutečnost, že se na trh dostávají velmi kvalitní díla, ale také to, že jsou u nás sběratelé a investoři, kteří za ně utrácejí. Investice do umění se při stabilizovanější ekonomice stále častěji považuje za výhodnou. Věřím, že růst bude pokračovat. I když možná ne tak intenzivně a u všech typů obrazů jako nyní.

Patria.cz: Jaký je rozdíl mezi sběrateli a investory?

Klasičtí sběratelé umění nejsou motivováni touhou po výnosech, nýbrž touhou po umění bez ohledu na to, zda sbírka někdy na hodnotě získá. Jejich výdaje za umělecká díla stoupají pro již zmiňovanou kvalitní nabídku na trhu. Výtvarné umění se ovšem stále více stává také investiční komoditou. V Česku stále přibývá lidí, kteří mají více a více peněz. Mnozí investoři se rozhodnou vložit své finance do uměleckých děl proto, že buď mají umění rádi, nebo se o něj začínají zajímat a chtějí si k němu vytvořit vztah. Často se i z pragmatických investorů stanou zapálení sběratelé. A to mne těší nejvíce.

006 

Toyen - A teď, když přijde čas, vyvolávací cena 13 000 000 Kč

Patria.cz: Co je na trh s uměním přivádí nejsilněji?

Nespornou výhodou je to, že se nejedná o nic virtuálního, ale o hmotnou investici, při které si kupujete předmět, který nejen můžete vlastnit a uložit do něj peníze, ale navíc vám přinese potěšení. Umělecká díla tvoří aktiva s historicky kontinuálním růstem hodnoty. V obdobích nejistoty mohou být účinným zajištěním proti inflaci a v neposlední řadě vykazují nízkou korelaci s akciemi a dalšími typy aktiv. 

Patria.cz: Když už jste zmínil akcie, lze z pohledu výhodnosti srovnat investici do umění s nákupem akcií?

Na investice do umění je nutné pohlížet jinak než na investice do finančních produktů, jako jsou třeba akcie, dluhopisy nebo komodity. Nákup uměleckého díla není vhodný pro investory, kteří očekávají okamžité zhodnocení. Za nejkratší horizont se v tomto směru považují přinejmenším tři roky, optimálně pět let. Finanční experti doporučují považovat investici do umění za alternativní, a proto do ní ukládat maximálně třetinu portfolia. Pro diverzifikaci rizik při nákupu investičního charakteru je vhodné vybírat díla tak, aby pořizovaná byla různorodá a pokrývala různá období, čímž se zmenšují rizika výkyvů cen na trhu s uměním.

a 

Salvator Dalí, plastika Mínotaurus, vyvolávací cena 6 800 000 Kč. 

Patria.cz: Kolik jsou dnes tuzemští investoři a sběratelé schopni a ochotni platit? 

Sběratelé a investoři na loňských aukcích výtvarného umění v České republice utratili opět rekordní sumu. Současný odhad činí 1,4 miliardy korun, což je oproti roku 2016 asi desetiprocentní nárůst. Na našich aukcích je vidět, jak obrazy dokážou vložené peníze zhodnotit. Před devíti lety jsme prodali Špálův obraz Pohled na Národní divadlo od Mánesa za 2,5 milionu korun. V loňské podzimní aukci za něj jeho majitel dostal osm milionů. Protože je to výjimečný obraz.

Patria.cz: Jaká nejzajímavější díla se vám v loňském roce podařilo vydražit?

Nejdražším vydraženým obrazem aukcí v minulém roce bylo Šero v pralese od malířky Toyen za 36 miliónů korun. Velkého zájmu se dostalo i dílu Zapomenuté hračky od Giorgia de Chirica, které se z původní vyvolávací částky 19 miliónů vyšplhalo až na 31,5 miliónů. Kalvárie v Locronanu II. od Jana Zrzavého byla prodána za 17 miliónů. Desetimiliónovou hranici překonalo Koupání od Františka Kupky (vydraženo za 16 miliónů), Žně v Kraskově od Antonína Slavíčka (vydraženo za 13,5 miliónů), kubistické Zátiší s hodinkami od Emila Filly (vydraženo za 13 miliónů) a Zátiší s vázou a kyticí Antonína Procházky (vydraženo za 11 miliónů).

003 

Emil Filla - Zátiší s kartou a dýmkou, vyvolávací cena 8 800 000 Kč

Patria.cz: Jsou právě toto nejvyhledávanější autoři? Kterého považujete za nejzajímavějšího? Jak velký je zájem o současné umění?

Pozornosti sběratelů se těší klasická díla 19. století, dále tradičně česká moderna, ale i poválečné umění. Naše galerie se historicky věnuje celé řadě českých autorů, které osobně považuji za velice zajímavé. Neustále je obdivuji, protože na nich vždy objevím něco nového. Těžko tedy budu vybírat jeden nejzajímavější. Již jsme si trochu zvykli, že překonáváme autorské rekordy u děl z 19. a 20. století, takže je mě zpestřením a radostí, že velice úspěšných prodejů dosáhla celá řada kvalitních současných výtvarníků, v jejichž tvorbě spatřuji do budoucna velký potenciál a kupní sílu. Ondřej Basjuk u nás prodal obraz za rekordní sumu 190 tisíc korun, Martin Krajc se přiblížil rekordu. Nesmím zapomenout na Pastu Onera, jehož obraz Madonna della Scala se na podzim vydražil za 840 tisíc korun

Patria.cz: Očekáváte, že na květnové aukci padne další rekord? Kam se až vklady investorů a sběratelů podle Vašeho názoru mohou posunout, když se díváme na růst v dalších segmentech ekonomiky a investic?

To nelze odhadnout, jasný kandidát není. Ovšem zatím vždy padaly rekordy a někdy i nečekané. Takže v to doufáme a necháme se překvapit. Všech 250 děl se představuje na předaukční výstavě, která nyní probíhá u nás v Galerii KODL na Národní třídě. Všichni návštěvníci si tak mohou udělat představu o kvalitě nabízených děl.  Výstava rozhodně stojí za návštěvu a potěší nejen zájemce o koupi, ale prostě všechny obdivovatele českého výtvarného umění. Samotná aukce se pak koná v neděli 27. května od 12 hodin ve Velkém sále na Žofíně.

005 

Alžběta Jungrová a Martin Krajc - Primabalerina, Aukce pro Paraple, vyvolávací cena 50 000 Kč

Patria.cz: Co byste v jejím rámci vyzdvihl? Není-li jasný kandidát, ze kterých děl se může vyjevit?

Znovu se sešla vynikající kolekce obsahující vzácné a výjimečné obrazy. Na kupce čekají skvostná díla autorů, jako jsou například Václav Brožík, Josef Čapek, Emil Filla, František Foltýn, Max Haushofer, Antonín Chittussi, Rudolf Kremlička, Václav Radimský, Václav Špála, Jindřich Štyrský či Jan Zrzavý.

Více než 25 obrazů se bude dražit nad hranicí milion korun. Nejdražším obrazem aukce je jedinečná reprezentativní ukázka poválečné malby malířky Toyen z autorčina vrcholného pařížského období startující na 13 milionech korun. Nabídneme i další práci této malířky, která začíná na 3,8 milionech korun.

Umění 19. století je zastoupeno žáky Haushoferovy krajinářské školy v čele s Antonínem Kosárkem, Bedřichem Havránkem či Adolfem Chwalou. Představí se také několik vynikajících děl představitelů Generace Národního divadla jako Ecce homo Václava Hynaise a monumentální a po léta nezvěstné plátno Děti v lese od Václava Brožíka. Velkou vzácností je zároveň přítomnost mistrů francouzské umělecké scény v čele s Boudinem, Valtatem, Guillauminem, pocházejícím přímo ze sbírky Paula Gaugina.

a 

Václav Brožík - Děti v lese, vyvolávací cena 3 000 000 Kč

Nadmíru kvalitně je reprezentována česká moderna a to nejen těmi nejznámějšími autory, ale také díly, která neměla veřejnost dosud možnost spatřit. Jedním z nich je například velkoformátová kompozice od Františka Foltýna. Představíme čtyři díla matadora českého kubismu Emila Filly. Meziválečnou avantgardu třicátých let reprezentují ta nejzvučnější jména. Budou představeny dvě práce Josefa Čapka, kytice a zátiší Václava Špály či dvě plátna klasika české moderny Rudolfa Kremličky. Skvělá česká šedesátá léta reprezentují zejména velkolepé malby od Kamila Lhotáka a Vladimíra Kopeckého. Sběratelé a milovníci umění se mohou těšit i na několik prací od Josefa Lady či Adolfa Borna.

Současné umění je zastoupeno známými umělci – Janem Pištěkem, Zdenou Reinerovou, Martinem Krajcem, Pastou Onerem, Otakarem Španělem a dalšími. 

Rád bych také vyzdvihl pravidelnou charitativní rovinu aukce. V květnu bude již posedmé draženo deset děl současných výtvarníků ve prospěch Centra Paraple. Spatřujeme v této dlouhodobé spolupráci vhodný způsob pomoci lidem na vozíku s poškozením míchy. Jedná se o práce Michala Cimaly, Anny Karan, Alžběty Jungrové a Martina Krajce, Martiny Krupičkové, Vladimíra Nováka, Jiřího Petrboka a Roberta Šalandy. Dražit se budou i fotografie autorů Josefa Ptáčka, Michala Venery nebo Jana Dobrovského.

002
Jan Dobrovský - Portrét manželů Havlových, Aukce pro Paraple, vyvolávací cena 25 000 Kč


PhDr. Martin Kodl (56)
Martin Kodl pochází z rodiny s dlouholetou sběratelskou tradicí sahající až do 19. století. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Ještě před pádem režimu spoluzaložil aukční síň Antikva Nova Kodl. V roce 1989 společně s otcem organizoval první aukci v moderních dějinách na pražském Žofíně. Od roku 1992 vede Galerii Kodl, která na českém trhu s uměním dosahuje dlouhodobě nejlepších výsledků. Působí jako soudní znalec se specializací na české malířství 19. a 20. století. V rodinné tradici pokračují i jeho dva synové Matyáš a Jakub, kterým pomáhá sestra Adéla. Mají na starost sekci současného umění.

001 

Václav Radimský – Normandské pobřeží v květu, vyvolávací cena 1 000 000 Kč

 

Čtěte více:

Galerista Kodl k Čechům a umění: Těší mě rekordy, ale hlavně noví sběratelé z řad investorů
21.11.2017 17:02
Od revoluce v roce 1989, tedy doby, od které se aukce umění u nás zača...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Analytik k ČEZ: Čistý zisk zasáhla daň z nadzisků, výhled nezohledňuje GasNet. Zopakuje se požadavek na 100% dividendu?
    21.03.2024 12:37, aktualizováno: 22.3. 9:59
    ČEZ dnes ráno před otevřením trhu reportoval smíšené výsledk...více