Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důležité zprávy z devizového trhu... celý středoevropský region oslabuje

Důležité zprávy z devizového trhu... celý středoevropský region oslabuje

26.07.2007 9:19
Autor: 

Česká koruna si včera podle očekávání několikrát ťukla o 28,10 EUR/CZK, aby nakonec bez výraznějších impulsů proplula zpět do prostřed pásma 28,10-28,20 EUR/CZK.
Dnes bude domácí událostí číslo jedna zasedání ČNB. Pokud podle našich očekávání dojde k vzácné shodě napříč bankovní radou a guvernér Tůma doprovodí v pozdním odpoledni rozhodnutí jestřábím komentářem, čekají korunu samá pozitiva. Klíčové informace se však dozvíme až z tiskové konference v pozdějším odpoledni (15:30), a tak koruna může po většinu seance stagnovat, popřípadě opatrně testovat 28,10.

Dolar včera posílil vůči koši hlavních měn největším denním přírůstkem za poslední rok, přitom měnový pár EUR/USD po ranních 1,3826 končil na 1,3726. Euro tak ztratilo, přestože prodeje existujících domů v USA poklesly více, než se čekalo. Posílení dolaru je tak třeba připsat spíše technickým důvodům poté, co se odrazil od životního minima vůči společné měně. Mírně pozitivní hodnocení vývoje americké ekonomiky Béžovou knihou Fedu pak ponechal devizový trh bez odezvy. Pravděpodobnost poklesu sazeb o 0,25 do konce prvního kvartálu 2008 se podle futures zvýšila z 56 na 64%, do konce pololetí 08 pak již na 51% pro snížení sazeb o 0,5%.
Dnes bude zveřejněno několik zajímavých čísel. Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby by měly po květnovém propadu růst, žádosti o dávky v nezaměstnanosti naopak klesat. To by teoreticky mělo podpořit dolar, zvláště pokud německé Ifo bude o něco slabší. Důležitější ale zřejmě bude evropská peněžní zásoba, její rychlý růst přidělával centrálním bankéřům vrásky, a slabší prodeje domů v USA. Devizová scéna je tak fundamentálně nejednoznačná, včerejší zisky dolaru by mu ale mohly pomoci ještě i začátkem dnešního dne, v delším horizontu však negativní nálada na americkou měnu zatím převládá.

Slovenská koruna v stredu oscilovala v pásme EUR/SKK 33.140 – 33.245 a koniec dňa ju zastihol na rovnakej úrovni ako začínala 33.230. Ekonomický kalendár je dnes opäť prázdny a tak sme bez domácich impulzov. Poľská centrálna banka včera podľa očakávania nezmenila sadzby a rovnaký krok sa očakáva aj od NBS budúci utorok. Podľa aktuálneho prieskumu agentúry Reuters sa nečaká zmena sadzieb. Do konca roka sa väčšina účastníkov prieskumu prikláňa k nezmeneným sadzbám (4,25%). Domáci trh dnes môže reagovať na pohyb globálnych trhov. Najmä reakcia eurovej krivky na Ifo index bude dôležitý. Očakávame obchodovanie v pásme EUR/SKK 33.100 – 33.350.

Zlotý včera vůči euru oslabil, po úvodních EUR/PLN 3,7875 uzavíral na 3,7910. Důvodem je spíše nálada investorů vůči středoevropskému regiónu, než události na domácí scéně. Polská národní banka přitom ponechala podle očekávání úrokové sazby beze změny, v komentáři však varovala před přílišným růstem mezd a nebezpečím inflačních tlaků. Podpořila tak očekávání, že k zvýšení sazeb může dojít již na příštím zasedání.
Dnešek je již bez významnějších událostí. Zlotý by tak měl profitovat z včerejšího komentáře NBP, důležitější ale bude opět názor zahraničních investorů vůči střední Evropě. Ta by měla být ještě nejméně začátkem dnešního dne negativní, a zlotý by proto mohl ještě oslabit.

Forint ve středu stejně jako ostatní měny regiónu oslabil, po ranních EUR/HUF 246,80 končil na 247,30. Ani v Maďarsku nebyly zveřejněny žádné významné údaje, a tak pokles měny odpovídá náladě investorů na emerging markets.
Také dnešek je bez výraznějších domácích událostí. Maďarská měna bude proto opět ve vleku celkového přístupu k středoevropskému regiónu. Proto i zde předpokládáme, že nejméně začátkem dne by měl forint ještě ztrácet, později by podle evropských a amerických čísel mohl své oslabování zastavit.

(ČSOB - denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data