Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Bushův spřízněnec podepsal ropný kontrakt v iráckém Kurdistánu

ČTK: Bushův spřízněnec podepsal ropný kontrakt v iráckém Kurdistánu

24.09.2007 16:06
Autor: ČTK

Bagdád/Washington 24. září (ČTK) - Americká firma Hunt Oil uzavřela s kurdskou regionální vládou kontrakt na těžbu ropy v iráckém Kurdistánu. Informoval o tom dnes list The Washington Post. Dohoda prý vzbudila pozornost v USA i v Iráku, protože ohrožuje debatu o federálním ropném zákonu. Kromě toho je šéf dallaské firmy Ray Hunt jedním z blízkých amerického prezidenta George Bushe a patřil k významným sponzorům jeho prezidentské kampaně.

Washington oficiálně tlačí na Bagdád, aby přijal zákon o dělbě ropných zisků, protože to podle něj může přispět k usmíření iráckých sunnitů a šíitů. Jestliže Hunt v Iráku podepisuje ropné dohody na regionální úrovni, co ví o osudu federálního zákona? táže se americký list.

Huntova firma kontrakt uzavřela začátkem září. Irácký ministr ropného průmyslu Husajn Šahristání krátce potom řekl, že veškeré dohody týkající se ropy musí schválit vláda v Bagdádu. O schválení kontraktu firmy Hunt Oil ji prý nikdo nepožádal, takže ho vláda považuje za neplatný.

Dnes v rozhovoru pro agenturu Reuters prohlásil, že irácká vláda začne uzavírat ropné kontrakty ještě letos, a to i když v té době ještě nebude nový zákon schválen. Vycházet se prý bude z jeho návrhu. "Jakožto odpovědné ministerstvo si nemůžeme dovolit čekat. Neexistuje legislativní vakuum, i současné zákony ministerstvu umožňují s firmami vyjednávat a podepisovat kontrakty," řekl.

O přístup na ropná pole zejména na jihu Iráku usilují velké ropné společnosti jako Total, Royal Dutch Shell nebo Exxon Mobil. Dávají přednost dlouhodobým těžebním kontraktům, které zhodnotí větší investice, ale Šahristání dal najevo, že smlouvy, které bude vláda ochotna podepisovat, budou spíš krátkodobé a zaměřené jenom na poskytnutí služeb. "Prozkoumali jsme ropná naleziště, jejichž kapacitu a vydatnost těžby dobře známe, takže v těchto případech potřebujeme pouze kontrakty týkající se služeb," řekl. Týká se to prý gigantických nalezišť Rumajla a Zubajr. Jeho úřad údajně zřídil novou komisi, která připravuje modely smluv a plán na rozvoj ropných polí. Zahájení tendrů by mělo začít do konce roku.

Americký republikánský poslanec a pacifista Dennis Kucinich žádá, aby parlament nechal vyšetřit podíl Bushovy vlády v kontraktu s Hunt Oil a také její ovlivňování irácké debaty o ropném zákonu. Říkám už léta, že se takhle válka vede kvůli ropě. Bushova vláda si přeje získat soukromou kontrolu nad iráckou ropou, ale my nemáme žádné právo nutit Iráčany, by se své ropy vzdali, řekl Kucinich.

Irácký Kurdistán je ve třech severoiráckých provinciích bohatých na ropu. Má vlastní autonomní vládu i prezidenta. Jeho úřady uzavřely v minulých letech už několik kontraktů se zahraničními firmami, avšak smlouva s Hunt Oil je první, která byla uzavřena podle ropného zákona, který schválil v srpnu kurdský parlament. Kurdští představitelé tvrdí, že zisk bude dělen mezi všechny Iráčany, avšak bez federálního zákona není jasné podle jakého klíče.

Bush řekl, že o kontraktu firmy Hunt Oil předem nevěděl. Prohlásil, že záležitost znepokojila americké velvyslanectví v Bagdádu a že bude znepokojen i on, pokud se prokáže, že to poškozuje snahu irácké vlády sjednotit zemi.


Váš názor
  • Placate nesmysly
    24.09.2007 17:09

    Dennis Kucinich neni Republikan, ale Demokrat. Mate to uplne spatne. Kucinich je navic jeden z predstavitelu leveho kridla Demokratu, tj. pacifista. Valky, zvysovani rozpoctu na zbrojeni, vyvoj novych zbrani, pravo vlastnit zbran pro obcany a vojensky utocit na cizi zeme to vse podporuji neokonzervativci, tj. pravicaci a hlavne ti pobozni. Je zvlastni, ze lide modlici se k bohu zaroven podporuji bombardovat cizi zeme. Republikani valku nekritizuji a uz vubec ne ropne kontrakty. Ti to naopak vsechno zinscenovali a podporuji to. Republikani jsou politickymi reprezentanty ropnych firem a byli to oni, kteri valku v Iraku planovali jeste pred Bushovym zvolenim, zacali a vedou. Podporovali jeho kampan no a pak "payback time" cas splatit protisluzbou. Polovina Bushovy vlady jsou byvali reditele nebo clenove predstavenstev ropnych firem (president Bush, vicepresident Cheney, ministryne zahranici Riceova...)
    rano
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů