Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Snížení sazeb v USA: Souvislosti a implikace

Snížení sazeb v USA: Souvislosti a implikace

22.01.2008 17:06
Autor: David Marek

Americká centrální banka na mimořádném jednání snížila své úrokové sazby o 0,75 procenta. Její klíčová sazba na federální fondy klesá na 3,5 procenta. Mimořádný krok byl jednoznačně motivován volným pádem akciových trhů v posledních dnech. Snížení sazeb o 50-75 bazických bodů se očekávalo, nicméně až na plánovaném jednání na konci ledna. Aktuální zásah Fedu ukazuje na velmi vážnou situaci na finančních trzích.

Naposledy Fed jednal podobně rázně v roce 2001, kdy v lednu snížil své sazby dokonce o celé procento. Obavy z recese tenkrát vedly k sérii snižování sazeb, kdy ve třinácti krocích Fed snížil svou klíčovou sazbu z 6,5 na 1,0 procento. Příčinou byly tehdy kolaps dot-com bubliny a série firemních skandálů v čele s Enronem a Worldcomem. „Greenspan put“ byl tehdy úspěšný, americká ekonomika se do recese v technickém slova smyslu nedostala.

Krátká odbočka k definici recese. Podobně jako řada termínů a proměnných v ekonomii nemá recese jasnou definici. Technickou definicí recese je pokles hrubého domácího produktu ve dvou po sobě jdoucích čtvrtletích. Prezident USA H.S. Truman se na poli ekonomie proslavil následující definicí: „Recese je, když přijde o práci váš soused, a deprese, když o ní přijdete i vy.“

Příčinou propadu akciových trhů jsou obavy o dopady hypotečních krize na reálnou ekonomiku a zvyšující se hrozba recese v americké ekonomice. Varováním se staly nepříznivé informace o nezaměstnanosti a maloobchodních tržbách. Z posledních dat negativní impuls přinesl například index Philly Fedu, který měří průmyslovou aktivitu ve svém distriktu. Součástí spouštěcího mechanismu burzovních propadů byly také výsledky investičních bank v USA, které již musely odepsat desítky miliard dolarů ztrát způsobených hypoteční krizí. V posledním čtvrtletí loňského roku ekonomika USA patrně ještě mírně rostla. Odhady růstu HDP na celoroční bázi se pohybují mezi jedním a dvěma procenty. Pokud ovšem klesne HDP v 1. a 2. čtvrtletí letošního roku, zažije americká ekonomika první recesi (technicky vzato) po 17 letech.

Mimořádné snížení sazeb americké centrální banky přineslo brzdu volného pádu akcií. Situace na trzích má ale ještě daleko ke stabilitě. Významnými vodítky dalšího vývoje budou informace z finančního sektoru, trhu realit, zprávy o nezaměstnanosti a data o investiční aktivitě firem (kterou lze sledovat například na datech o továrních zakázkách či v indexech aktivity v průmyslu a ve službách a samozřejmě v HDP).

Ke zmírnění dopadů hypoteční krize budou muset přispět obě složky hospodářské politiky. Očekává se, že snižování sazeb v USA ještě není u konce. Podle futures na sazby Fedu by v březnu měl Fed snížit sazby o dalších 50-75 bodů. Do konce roku by klíčová sazba Fedu měla klesnout až na 2,25 procenta.

Zároveň lze patrně počítat s urychlením práce na fiskálním balíčku Bushovy administrativy. Ve hře je i prohloubení zamýšleného stimulu, který původně počítal s daňovými škrty a dodatečnými výdaji v objemu jednoho procenta HDP. Omezením pro fiskální politiku jsou ovšem předchozí kroky současného prezidenta. Daňovými škrty v letech 2001 a 2003 G.W. Bush vymazal přebytky, k nimž dovedl federální rozpočet předchozí prezident. Za loňský rok by deficit federálního rozpočtu měl činit 2,6 procenta HDP.

Mimořádný krok americké centrální banky může posílit úvahy o snižování úrokových sazeb také v eurozóně. Evropská centrální banka si prozatím držela spíše jestřábí tón, z důvodu vyšší inflace, obavy o hospodářský růst by i zde mohly zvýšit tlak na podporu ze strany měnové politiky. Podobně se mohou objevit iniciativy evropských vlád pomoci zpomalujícím ekonomikám fiskálními stimuly.

Co to vše znamená pro ČR? Pozitivní okamžitá reakce na snížení sazeb Fedu se přelila také na pražskou burzu, kde omezila její dnešní ztráty. Krátkodobě je možné, že v rámci zvýšené volatility na trzích a rostoucí averze k riziku, budou rozvíjející trhy včetně ČR na okraji zájmu portfoliových investorů. Následkům recese v USA by jistě neunikla ani Evropa včetně České republiky. Pomalejší hospodářský růst v Německu i dalších zemích by znamenal také pomalejší růstu poptávky po českém zboží, což by bylo vidět ve statistikách vývozu, průmyslové výroby, nezaměstnanosti i HDP. Z pohledu měnové politiky ČNB představují současné turbulence na trzích a zhoršující se předpověď globálního ekonomického počasí faktor, který tlumí úvahy o zvyšování úrokových sazeb. Na začátku února patrně ještě dojde k posunu sazeb o 0,25 procenta vzhůru, možná to ale může být poslední krok v současném cyklu utahování měnových podmínek.

Situace na finančních trzích zůstává nadále značně nejistá a proměnlivá, stejně jako obavy o vývoj hospodářské situace na obou stranách Atlantiku. Letošní rok se jistě zapíše výrazně do ekonomické historie. Otázkou už je pouze jak velmi výrazně.


Váš názor
  • pardon
    22.02.2008 11:46

    tak jsen se soustředil na reakci na Zdeňkův příspěvek, že jsem zapoměl na to co jsem chtěl původně a to pochválit článek Davida Marka. Ano je dobrý, čtivý a má hlavu a patu
    petr
  • dolar jako obeť
    22.02.2008 11:41

    to nepůjde. Jednak nikdo neví kdo bude koncem roku sedět v presidentském křesle. Za druhé Čína má ve svých devizových rezervách takový objem dolarů, že kdyby jenom 50% hodila na trh tak by nám milý dolar definitivně skolaboval. To nemluvím o reakci dalších trhů, kterým se dnes ve zkratce říká BRIC. Ochrana by měla jenom velmi krátkodobý účinek (dny možná týden) pak by přišla odrazová vlna, která bude mít pro USA naprosto davastující dopad, tím by se následně zcela jistě propadla i eurozóna.
  • konečně komentář
    22.01.2008 20:53

    Komentář pana Marka má hlavu i patu,své kolegy v Patrii o třídu převyšuje o třídu. Pane Zdeněk,Vaše snaha se zviditelnit je trochu svérazná ale hlavně nereálná.Bernanke jistě sám ví co si může dovolit, ale takový nesmysl jako obětování USD,to snad byl jen žert. Ono nejde jen o dluh, ale je to hlavně politika...
    Radek
    • Re: konečně komentář
      28.01.2008 18:11

      Souhlas, je to dobrý článek, David se polepšil, vzpomínám si na jeho článek, kde přirovnávál tvorbu národohospodářské politiky k řízení auta, což byla tragedie. Doufám, že mu tahle forma vydrží.
      petakulicka
  • Maly komentar
    22.01.2008 17:50

    Vzhledem k tomu, ze dnes je situace mnohem horsi nez byla v r.2001 (tim nemyslim pokles trhu), tak je ten zasah Bernankeho ponekud laxni. Greenspan byl mnohem akcnejsi. (Bez obdivu) Osobne bych na miste Bernankeho sel cestou obetovani USD. Myslim, ze by to naslo tichou (ale sirokou) podporu, protoze v USD je denominovana naprosta vetsina dluhu.
    Zdenek
    • Re: Maly komentar
      24.01.2008 9:22

      Ak myslite pod obetovanim dolara znizenie sadzieb na uroven, ktora sposobi zrychlenie inflacie, nad dajme tomu nejakych 20%, tak treba vziat do uvahy to, ze vacsina dolarov sa dnes nenachadza v u.s.a., ale v cine, v arabskych krajinach a pod. Takyto postup by sa im nemusel pacit a protiopatrenia tychto krajin by mohli pre u.s. ekonomiku skoncit velmi tragicky (a tym myslim iba priame ekonomicke moznosti, ktore maju k dispozicii tieto krajiny).
      tttt
    • Re: Maly komentar
      22.01.2008 20:33

      nezlobte se, ale přesně jsem nepochopil, co myslíte "obětováním dolaru"- pokud by totiž došlo na "obětování" a dejme tomu rychlý a koordinovaný pád o např. 2O% tak "obětujete" celou Eurozónu, protože díky tomu padnou celní a jiné bariéry dovozu z USA. Zároveň by to mělo vliv na všechny rozpočty, protože USA jsou nejen věřitelem ale především dlužníkem a to už vůbec nemluvíme o cenách zemědělských komodit. Ono se nám to dobře píše, ale být teď někde ve FEDu a mít před sebou prezidentské volby ... At zprava,nebo zleva ´FED to dostane sežrat.
      Dave
      •  
        23.01.2008 12:39

        Samozrejme, obetovat dolar znamena chranit USA na ukor tech ostatnich.
        Zdenek
    • Re: Maly komentar
      22.01.2008 18:39

      Co byste na místě Bernankeho udělal Vy, když pokles hlavní úrkovoé sazby o 0,75% je podle Vás laxní přístup. Pokud s něčím nesouihlasím, tak řeknu, jak bych to konkrétně udělal.
      Jarda
      • Jarousi,
        22.01.2008 19:04

        precti si znovu zdenkovu druhou vetu od konce!
        ...
        • Re: Jarousi,
          23.01.2008 10:28

          Jak by konkrétně obětoval dolar? Ještě větším snížením sazeb? Nebo jak jinak?
          Jarda
          •  
            23.01.2008 12:36

            To snizeni sazeb melo byt aspon dvojnasobne. A Bush nemel davat ulevy na danich, ale zaruky za vklady a podily v nekterych druzich fondu. Vsimnete si, jak dolar roste. To je hlavne proto, ze nejsou peize na vyplaty zavazku. Obetovanim myslim zrychleni inflace.
            Zdenek
            •  
              23.01.2008 13:43

              Nezdá se mi, že dolar roste, spíše naopak. Nevím o jakém nesplácení závazků ze strany USA mluvíte. Komu USA nesplácejí. Razantnější pokles úroků by zřejmě způsobil vyšší inflaci. Rok 2008 je volební a nikdo nebude riskovat vysokou inflaci. Kurz měny ovlivňuje především nabídka a poptávka po ní.
              Jarda
              •  
                23.01.2008 13:58

                Nemluvim o dlouhodobem trendu, ale o poslednim vyvoji od zverejneni problemu CITI a AMBAC. Nemluvim o zavazcich USA, ale o derivatech, fondech, bankach, pojistovnach, a zmenach ratingu nejsirsiho spektra dluhopisu. I ve volebnim roce je mozne inflaci zamaskovat, neni ale mozne zamaskovat krachy velkych instituci. Koncim na tomhle clanku.
                Z
    • Re: Maly komentar
      22.01.2008 18:11

      dilema pred ktorou stojí FED, alebo podrží ameriku a potopí USD ako svetovu rezervnu menu, alebo naopak., Ale pokušenie byt svetovým bankérom a kontrolovať svetovú rezervnu menu bude velke. Nakoniec, vladnut svetu je viac ako vladnut USA...
      goro
  • Konečně jsem se něco dozvěděl
    22.01.2008 17:27

    David Marek je bohužel asi jediný finanční analytik v Patrii, který rozumí makroekonomice a jeho zprávy mají hlavu a patu. Ostatní kolegové by se od něj měli učit.
    Jarda
    • Re: Konečně jsem se něco dozvěděl
      22.01.2008 20:49

      suhlasim s Tebou..David je fakt jednotka..nech mu to tak ide aj nadalej...
      jonezz
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university