Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Předpovědi počasí se v posledních desetiletích výrazně zpřesnily. Co předpovědi ekonomické?

Předpovědi počasí se v posledních desetiletích výrazně zpřesnily. Co předpovědi ekonomické?

04.04.2024 17:21

Na jednu stranu je celkem zřejmé, že „dělat předpovědi je těžké, zvláště pokud se týkají budoucnosti“. A to je ještě mírně řečeno. Na druhou stranu je poptávka po různých předpovědích na trhu veliká a jsou také ve velkém nabízeny. Je a nebo není to podobné s předpověďmi počasí?

1. Meteorologické předpovědi se zlepšují: Ono srovnání ekonomických a akciových předpovědí na straně jedné s předpovědí počasí na straně druhé na první pohled dává celkem smysl. I u ekonomiky a trhů lze totiž s vyšší pravděpodobností říci, kde pravděpodobně (ne)budou zítra, či pozítří, za týden to je již méně jisté, o měsících a letech nemluvě. Narazil jsem přitom na následující graf, který ukazuje, jak se v čase vyvíjí přesnost předpovědí počasí pro různé časové horizonty – od tří do deseti dnů:

ddd
Zdroj: Our World in Data

Všechny křivky v grafu ukazují zlepšení, mnohem více je patrné u předpovědí pro jižní hemisféru. Můžeme zaspekulovat, že ta byla na počátku období méně „pokrývána“ (podobně, jako jsou méně pokrývány některé akcie). Postupně se ale předpovědi pro ní dostávají na standard severní hemisféry, které se u třídenních predikcí dostává blízko 100 % a u pětidenních k 90 %. Dokonce i týdenní jsou dost vysoko, stále v oblasti, kterou graf nazývá „vysoce přesné“.

2. Co predikce ekonomické? U ekonomických předpovědí se s několikadenními horizonty samozřejmě nepracuje, protože to vzhledem na frekvenci zveřejňovaných dat nemá smysl. U akciového trhu by to technicky šlo, ale nikdo několikadenní predikce také samozřejmě nedělá. Když už, tak se hovoří o týdnech a měsících, těm se ale zase tolik nevěnují meteorologické předpovědi. Meteorologové jsou si asi vědomi toho, že do podobných časových horizontů by se pouštět neměli, i když poptávka po tom, „jaké bude léto, nebo zima“ by tu určitě byla. Navzdory rozdílným časovým horizontům se ale může v souvislosti s uvedeným nabídnout otázka, zda v ekonomických a investičních předpovědích dochází k podobnému zlepšování přesnosti, jaké dosáhli kolegové u počasí.

Třeba v „Measuring the Accuracy of Federal Reserve Forecasts“ z roku 2019 Lillian R. Gaeto a Sandeep Mazumder tvrdí, že Alan Greenspan na tom byl se svými předpověďmi ve srovnání s ostatními šéfy americké centrální banky nejlépe, Janet Yellen to prý zase moc nešlo a celkově se přesnost předpovědí od vedení Fedu horší (a také jich je méně a méně). Podle této studie by tedy trend u Fedu byl opačný, než u meteorologů. Fed by přitom měl patřit mezi nejlépe technicky a lidsky vybavené instituce.

Co analytici? OV „Analyst forecast accuracy: Do ability, resources, and portfolio complexity matter?“ Michael B. Clement píše, že přesnost ziskových predikcí jednotlivých analytiků souvisí s tím, jaké má analytik zkušenosti a jak velká je instituce, pro kterou pracuje, negativně pak působí vyšší počet pokrývaných firem. Studie „Analysts’ Earnings Forecast Accuracy And Activity: A Time-Series Analysis“ (autor Mark Myring) hovoří podobným jazykem – tvrdí, že mezi lety 1984 a 2006 došlo ke zlepšení v predikcích zisků obchodovaných firem a může to souviset s tím, že analytici dnes v průměru déle pracují na svých pozicích a jsou více zaměřeni na jednotlivá odvětví a firmy. Počet jimi sledovaných firem v průměru klesnul z 25 na 15.

3. Počasí přece jen není ekonomika: Porovnávání předpovědí počasí a předpovědí investičních/ekonomických má své meze. A z určitých pohledů jsou na tom dokonce opačně. V meteorologii zřejmě jednoznačně platí, že čím delší období, o to menší spolehlivost. Ale třeba u akcií bylo dlouhodobě relativně slušným predikčním nástrojem prosté PE, tedy současný poměr cen k ziskům. S tím, že jeho funkčnost s délkou období roste. Tj., současné valuace v minulosti moc neříkaly o tom, jaká bude návratnost v následujícím roce, či dvou. Ale mnohem lepší korelace se už objevovala třeba u desetileté návratnosti.

A zmíním ještě jeden rozdíl: Ekonomie tu navzdory některým názorům není primárně pro to, aby byla používána pro predikce, či pokusy o predikce. Na co tu je? Může to být podobné jako s motory aut: Znalost motoru a jeho fungování může být používána pro zlepšení jeho chodu a technickém zlepšení. Ale těžklo pro odhady toho, jak bude kdo s autem jezdit (zde může znalost motorů sloužit „pouze“ pro to, abychom věděli, jak asi motor dopadne při určitém používání).

Do určité vnitřní tenze se pak ekonomové mohou dostávat nejen ve chvíli, kdy zjistí (či zjistíme), že ekonomie pro predikce funguje jen hodně omezeně. Ale i ve chvíli, kdy ekonomie naznačuje, že nejlepší je do „motoru“, tedy fungování ekonomiky moc nesahat. Tudíž že snaha dozvědět se, jak věc vylepšit, končí poznáním, že věc nejlépe funguje bez vylepšování.

 

Čtěte více:

Fond EU na čisté technologie dělá velké sázky a čelí porodním bolestem
04.04.2024 12:11
Výrobce solárních panelů, který propouští zaměstnance. Výrobce baterií...
Co indikuje vývoj výnosů krátkodobých obligací?
02.04.2024 17:21
Ceny komodit rostou v případě, že v reakci na pokles sazeb americké ...
U zisků jde spíše o to, co bude v roce 2025 a po něm. Názory se mohou dost různit
03.04.2024 17:16
Řada investičních diskusí se stále točí kolem toho, jak se letos budou...
FT: Google zvažuje zpoplatnění služeb založených na generativní umělé inteligenci
04.04.2024 8:56
Americký internetový vyhledávač Google zvažuje, že zpoplatní nové "pré...
ČEZ a MPO: Termín pro podání závazné nabídky až na čtyři jaderné bloky se prodlouží o dva týdny
04.04.2024 9:39
Společnost Elektrárna Dukovany II, a. s. ze Skupiny ČEZ prodlouží term...
Konec ruské ropy v Česku na obzoru?
04.04.2024 13:57
Více než šest desetiletí spoléhá Česká republika na ropu přiváděnou ro...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y