Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlotý koncem týdne ztrácel spolu s ostatními středoevropskými měnami... a další devizové zprávy

Zlotý koncem týdne ztrácel spolu s ostatními středoevropskými měnami... a další devizové zprávy

28.04.2008 9:40
Autor: 

Česká koruna dál ztrácí a nutno dodat, že ne při malých objemech. V pátek se na ní negativně odrazila globální poptávka po amerických dolarech, která vedla k odlivu likvidity ze střední Evropy. Koruna si tak sáhla na 25, 27 EUR/CZK.
 
Ani rozjezd do nového týdne nemusí být pro korunu nejveselejší. Klíčové budou pohyby na EUR/USD a středeční zasedání Fedu. Pokud dolar bude dál posilovat a výnosy ve světě půjdou vzhůru, můžeme se těšit na další ztráty CZK směrem k 25,58 EUR/CZK. 

Dolar zaznamenává prudké zisky. Optimismus akciových investorů se dál přelévá prostřednictvím vyšších amerických výnosů i na dolar. Měnový pár EUR/USD tak za posledních několik dní spadl o 3 % a v pátek si sáhl na 1,556 EUR/USD.

Pro další pohyby bude rozhodující středeční zasedání Fedu a také sada důležitých čísel v druhé polovině týdne. Pokud Fed naznačí konec uvolňování měnových šroubů, má USD šanci své zisky dál rozšířit. Z technického pohledu se otevírá pěkný prostor pro postup k 1,534 EUR/USD. 

Slovenská koruna v piatok oscilovala vo veľmi úzkom pásme EUR/SKK 32,35 32,45. trh v podstate čaká na definitívne rozhodnutie ohľadom vstupu do eurozóny. Situáciu dnes môže osvetliť Komisia svojimi novými jarnými prognózami. Ak výrazne zvýši inflačné prognózy pre Slovensko, môže z toho trh trochu znervóznieť. Konečné rozhodnutie padne budúcu stredu 7.mája, kedy bude publikovaná Konvestrgenčná správa. PPI by dnes nemalo mať na trh vplyv a rovnako tak ani zajtrajšia Banková rada, od ktorej čakáme, že nezmení sadzby. Premiér Fico cez víkend obhajoval silný konverzny kurz koruny. 

Zlotý koncem týdne spolu s ostatními středoevropskými měnami ztrácel, měnový pár EUR/PLN po úvodních 3,43 končil na 3,442. Protože domácí scéna byla bez čerstvých událostí, odpovídá pokles měny posílení amerického dolaru a zvýšené averzi k rizikovějším aktivům.

Dnešek je bez nových čísel. Před středečním zasedáním centrální banky by měl být trh klidnější, obecná averze k riziku ale zřejmě přetrvá, a to by spolu s okolními měnami mělo oslabit i tu polskou. 

Forint v pátek mírně ztrácel, po ranních EUR/HUF 251,95 končil den na 252,50. Maďarská měna oslabila zřejmě v důsledku slabšího zájmu o čtvrteční emisi dluhopisů a korekcí předcházejícího posílení.

Hlavní dnešní událostí bude zasedání centrální banky. Očekáváme spolu s trhem další zvýšení sazeb o 0,25 %, důležitý bude proto doprovodný komentář. Negativním znamením ale je vystoupení menší strany Aliance svobodných demokratů z vládní koalice, které znamená, že socialisté ztrácí v parlamentě většinu. Aliance však nebude požadovat nové volby. Posilování dolaru spolu s domácími událostmi. pokud ovšem MNB nepřekvapí, by dnes přesto mělo forint dále oslabit.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů