Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecké nebe a holandské dudy

Řecké nebe a holandské dudy

30.04.2010 18:18

pokud se podaří vyřešit současné problémy s likviditou, klíčová zůstává otázka solventnosti Řecka – jeho dlouhodobé schopnosti dostát svým závazkům a stabilizovat svou finanční situaci. Řecko by tak mělo postupně snížit svůj rozpočtový schodek minimálně o 10-12% HDP; řecká vláda slíbila, že se tak stane, pohled do ulic ale tak povzbudivý není. Reálnost tohoto slibu můžeme posuzovat i z pohledu do minulosti – z pohledu na to, zda podobného cíle bylo někdy dosaženo.

Výbornou studií věnující se tomuto tématu je (ještě teplá) „The European experience with large fiscal adjustments“ (Alcidi Cinzia, Daniel Gros). Její závěry se dají shrnout v následujících tabulkách:

První z nich ukazuje 12 největších reforem ve fiskální oblasti zaznamenaných za posledních 30 let v EU. Konkrétně ukazuje změnu cyklicky očištěného primárního salda:

Sou ex 1

Zdroj: The European experience with large fiscal adjustments

Řecko dosáhlo úrovně dnes požadované změny již jednou, zlepšení primárního salda bylo tehdy téměř 11% HDP (předposlední sloupec) v průběhu pěti let (druhý sloupec). V Dánsku a Itálii se podařil podobný „kousek“.

Druhá tabulka ukazuje „jak na to“. V principu jsou možné dvě cesty – vyššími příjmy (tj. vyšším zdaněním, nebo vyšším růstem, generujícím vyšší daně; tato možnost ale v případě Řecka z jasných důvodů odpadá), nebo nižšími výdaji (ekonomy preferovaná cesta, protože tolik nedusí ekonomiku a v lepším případě i „čistí“ po léta nashromážděnou byrokracii a malou efektivitu). Tabulka konkrétně ukazuje, jaká část změny šla na vrub příjmům (třetí sloupec) a jaká výdajům (čtvrtý sloupec):

Sou ex 2

Zdroj: The European experience with large fiscal adjustments

V zemích Středomoří (Řecko, Portugalsko a Itálie) podle dat existuje jasná tendence k využívání vyšších příjmů s minimálními škrty na straně výdajů. Naopak na severu inklinují k značnému snížení vládních výdajů (kéž by si naši politici, kteří v sociálně smýšlejících seveřanech vidí vzor, vzali poučení i z tohoto rysu jejich chování).

Nakonec po dvou relativně optimistických tabulkách ne zrovna povzbuzující tabulka třetí. Ani přes pokles salda totiž nedochází k poklesu zadlužení. Jinak řečeno – situaci se daří stabilizovat, ale ne tam, kde bychom chtěli.

Sou ex 3

Zdroj: The European experience with large fiscal adjustments

Tabulka ukazuje, že například během 10 let reforem se dluh Belgie zvýšil o více než o 50 procentních bodů relativně k HDP. Podobný vývoj proběhl v Řecku, Portugalsku a Itálii, kde poměr dluhu na HDP pokračoval v růstu o více než 20 procentních bodů. Významné snížení bylo zaznamenáno je v Nizozemí. Kdo trochu poznal mentalitu Nizozemců, nebude tím asi překvapen. Čas jsem tam žil; ve srovnání s Řeky je to asi jako nebe a dudy.


Váš názor
  • Schovávačka
    01.05.2010 20:47

    To je teďka nějaká nová hra, že? Schovávačka, nebo chodí pešek okolo, nebo to možná vystihuje přísloví tak se dlouho chodí se džbánem....atd. Nechápu na co si všichni hrají. Řecko zbankrotuje, Portugalsko zbankrotuje, Španělsko zbankrotuje ať se to ECB a EK líbí, nebo nelíbí. Celý systém začíná fungovat jako letadlo a kdo na konci zachrání zachránce? EU by se měla přejmenovat na RVHP a v ECB by se měli začít oslovovat soudruhu a soudružko. Je to stejně všechno socialistická pakáž co umí akorát utrácet a uplácet. Celý systém hospodářského růstu na dluh vymysleli banky (nebudu říkat které, nechci rozdmýchávat antisemitismus) a sociální náčelníci prodali půlku země, aby mohli vládnout alespoň na té druhé. Ano, stejný princip - půjčíme Vám 20tis. a Vy nám vrátíte dům, v tomto případě ve velkém. Ratingová agentura zcela po právu a z velkým zpožděním oznámí světu, že investovat do Řecka rovná se sebevraždě a ejhle soudruzi z ECB hnedle dělají z agentury viníka, který přispěl a prohloubil problém, div že za všechny problémy nemůžou oni. Pamatujete před rokem....to si zase stěžovali, že ratingové agentury nadhodnocovali ratingy kouzelných balíčků potěmkinových vesnic. Chce se mi zvracet....
    DeGuise
  • Pěkná úvaha
    01.05.2010 13:31

    při stavu sociálních práv a přístupu obyvatelstva, které na tomto systému léta tylo a zvyklo si na transfúze si vcelku můžeme vsadit na to, jak to dopadne... nechci být předvolební, ale řekl bych: Inu, nevýhoda socialistického přístupu evropských elit... Jak to asi dopadne?
    Bo
  • jak na to
    30.04.2010 20:20

    možnost je jenom jedna, a to vyšším růstem... to první je legitimizovaná krádež, která se dá snad ospravedlnit jen v krajní nouzi, po relativně krátkou dobu a v podobě nějaké formy nepřímích daní... Bohužel něco takového, jako je ochrana soukromého vlastnictví, je pro sociální inženýry napříč politickým spektrem jen cosi nehmatatelně marginálního...
    First Knight
    • je to politika
      01.05.2010 18:45

      andzelina to zacvaka, vytisknou se novy prachy a pojede se dal, zajima snad nekoho kolik kdo komu bude dluzit za 100 let a kdo to zaplati?!:-) , jinak to dopadnout nemuze, jde jen o to jak dlouho vydrzi protahovat ty jednani o pomoci, nejlepe samozrejme co nejdele a rozhodnout az po volbach:-) bude to trvat dlouho, dokud se neuklidni situace ve vsech taborech a neprijde nova senzace...jako sopka, kokotczynski apod..:-) komedie de la politika..dyt je to porad stejny..
      Armus
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university