Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Problémy Řecka nevyřeší bankrot, ale odchod z eurozóny

Krugman: Problémy Řecka nevyřeší bankrot, ale odchod z eurozóny

07.05.2010 19:05
Autor: ČTK

New York (zpravodaj ČTK) - Jediným řešením problémů předluženého Řecka není podle nositele Nobelovy ceny Paula Krugmana pravděpodobně státní bankrot, ale odchod z eurozóny. Všechny ostatní možnosti jsou politicky neprůchodné, a tak zbývá jedině to, co je zatím nemyslitelné, míní známý ekonom v komentáři, jejž dnes zveřejnil deník The New York Times (9,02 USD, -2,06%).

Podle Krugmana jsou problémy Řecka hlubší, než si evropští vůdci připouštějí, a v menším rozsahu je sdílejí další evropské země. "Mnoho pozorovatelů nyní očekává, že řecká tragédie skončí bankrotem. Já jsem ale stále více přesvědčený, že jsou příliš optimističtí a že bankrot bude doprovázen anebo následován opuštěním eura," uvedl ekonom.

Podle něj se přitom v některých ohledech současná krize dala předpovídat. Sám prý v okamžiku, kde se podepisovala maastrichtská smlouva, díky níž se Evropa vydala na cestu k euru, vtipkoval, že si Evropská unie měla vybrat jiné město. Mnohem příhodnější by prý byl Arnhem, dějiště známé operace ze druhé světové války, kdy příliš velké ambice spojenců skončily pohromou.

"Problém, který je nyní stejně zřejmý jako tehdy, tkví v tom, že Evropa postrádá některé atributy úspěšné měnové oblasti. Ze všeho nejvíce jí chybí ústřední vláda," míní Krugman.

Řecko pak srovnává s podobně zadluženou Kalifornií, do níž ale navzdory problémům proudí prostředky federální vlády. Výdaje na zdravotnické programy či podpory v nezaměstnanosti tak nejsou ohrožené. Stát tak navzdory svým rozpočtovým problémům nebude odstřižen od ekonomického oživení celé země. Řecké rozpočtové škrty, jež jsou podmínkou pomoci Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, naopak tamní hospodářský růst utlumí ještě více, než je tomu nyní.

A i kdyby bankrot Řeky osvobodil od nákladů na obsluhu jejich dluhu, nepomohlo by to, míní Krugman. Athény by stále neměly dostatek peněz na to, aby se vyhnuly krutým rozpočtovým škrtům. Jediné, co by zemi mohlo zachránit, je ekonomické oživení. Kdyby Řecko mělo vlastní měnu, mohlo by mu napomoci její devalvací. "Řecko má však euro," uvedl ekonom.

Společnou evropskou měnu by si podle něj mohlo udržet třemi způsoby. Jedním je drastické omezení mezd ve veřejném sektoru. Dalším je mnohem expanzivnější měnová politika Evropské centrální banky, která by díky inflaci problémy Řecka i dalších zemí zmírnila. Poslední je dostatečná pomoc od fiskálně stabilnějších evropských zemí, jako je Německo. Žádná z těchto možností ale podle Krugmana není politicky přijatelná.

"Zbývá tak nemyslitelné: řecké opuštění eura. Když ale vyloučíte všechno ostatní, nic jiného nezbývá," míní americký ekonom.

Pokud se podle něj něco takového stane, bude to jako když Argentina v roce 2001 opustila do té doby nepředstavitelné navázání své měny na dolar. Následná devalvace jí nakonec umožnila cestu z krize. Pokud by něco takového učinilo Řecko, následné otřesy by zasáhly celou Evropu a vyvolaly krizi v dalších zemích. "Pokud ale evropští vůdci nejsou ochotní jednat mnohem odvážněji než dosud, pak nás jiný vývoj nečeká," uzavřel Krugman.


Váš názor
  • Kdo zaplatí nejvíc, Měmec, Francouz nebo Slovák?
    08.05.2010 23:09

    Pěkný rozbor pomoci Řecku, který nepopisuje jen "absolutní" stránky pomoci, ale i ty více skryté a "relativní" http://blog.ihned.cz/bures/c1-43226560-koho-nejvice-zaboli-pomoc-recku
    First Knight
  • Souhlasím i nesouhlasím :)
    08.05.2010 22:14

    Záleží na časovém horizontu. Krátkodobě (1-2 roky) bude Evropa Řecko určitě držet. Mezitím se větší část jeho dluhu přesune ze soukromých rukou k vládám Eurozóny a do ECB. Pak už nebude pro vládnoucí evropskou vrstvu problém, aby Řecko vyhlásilo default (o nic nepřijdou), takže k tomu dojde. Debilní rozhodnutí financovat Řecký dluh bude plně socializováno podle hesla zisky jsou naše, o ztráty se rádi podělíme s chudšími spoluobčany. Současně i Řecko zjistí, že vyhlásit default je vlastně levnější cesta, než 20 let otroctví a marné snahy o jeho splacení. Nevyhnutelnost odchodu celého jižního křídla z Eurozóny už bude v té době zřejmou realitou a tudíž vlastně nebude co zachraňovat. To je ale ještě daleko, mezitím ještě přijde období relativního bezvětří, kdy se bude zdát, že problém byl vyřešen a všichni se ještě naposled budou veselit a tančit na palubě Titaniku.
    Skeptik
  • Souhlasim
    07.05.2010 22:28

    Dluh Recka zrejme skonci jako ostatni dluhy, ktere jsou v radech miliard EUR. Proste ho nekdo nekde skrtne = prevede do specialni dluhove banky, kde zustane jako cislo na papire. Recko ale bude muset opustit Euro-zonu, protoze jeho ekonomika je natolik slaba, ze podobny krok by Recko muselo opakovat kazdych 5 let (jestli ne casteji). Ostatni zeme totiz praci vytvari hodnoty (HDP) vyrazne vyssi a tudiz zhodnocuji menu EUR v konkurencnim prostredi celeho sveta (USD,...). Kdyz bude mit Recko svoji menu, tak bude jen plynule devalvovat... a platy v nominalni vysi jim zustanou. Ja osobne to vidim pozitivne a tesim se, ze v duchodu si koupim v Recku nejaky baracek - bude velmi levny (v prepoctu na Euro).
    pmx
  • Nesouhlasím
    07.05.2010 21:33

    Řecko má dluh v eurech či dolarech a jenom v nich to může zaplatit. Pokud by devalvovali drachmu (to je docela populární názor) tak by si moc nepomohli (pokud by byla drachma ještě vůbec směnitelná). A že by se zlepšením směnného kurzu stali hospodářským tigrem, tomu snad nikdo nevěří.
    PavelV
    • Re: Nesouhlasím
      08.05.2010 22:32

      Důraz bych kladl na to "může". Stát nejde prodat v dražbě, bude existovat dál, i když většinu svých Eurodluhů nebude nikdy schopen splatit. Prostě začne vybírat daně v Drachmách a taky v nich platit důchodcům a státním zaměstnancům. Ekonomika už bude v té době již stejně ve psí a půjde o holé přežití.
      Skeptik
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m