Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vobruba (Orco): Hodnota aktiv zřejmě dosáhla dna v prosinci, u příjmů z pronájmu čekáme přes 100 mil. EUR ročně

Vobruba (Orco): Hodnota aktiv zřejmě dosáhla dna v prosinci, u příjmů z pronájmu čekáme přes 100 mil. EUR ročně

25.05.2010 16:58
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Na současných 1,1 miliardy eur vyčíslil současný dluh developerské společnosti Orco Property Group u bankovních institucí její výkonný ředitel Aleš Vobruba. Vedle tohoto dluhu obligace v nominální hodnotě 411 mil. eur navíc kapitalizují nesplacené úroky, celkový dluh tedy leží nad 1,5 miliardy eur. Orco průběžně jedná s bankami o řešení krátkodobých úvěrů buď cestou splacení prodeje bytů, nebo prodejem celého aktiva, případně prodloužením stávajících úvěrových podmínek. „Současně pracujeme ve všech směrech, naposledy v průběhu května jsme podepsali refinancování o hodnotě 40 milionů eur s Credit Agricole v Praze,“ uvedl výkonný ředitel Orca v online rozhovoru pro sever Patria Online.

Ohledně vývoje NAV, tedy čisté hodnoty aktiv, Aleš Vobruba vyslovil předpoklad, že z pohledu ohodnocení aktiv Orco v prosincovém hodnocení roku 2009 (je prováděno dvakrát ročně) dosáhlo spodního limitu s očekávaným postupným zlepšením. „V současné době sledujeme oživení trhu jak v Německu, Česku či Polsku, tak i v Moskvě. To by se mohlo projevit v příštích zlepšených hodnotách a zprostředkovaně ovlivnit také NAV firmy,“ řekl Vobruba.

Orco podle výkonného ředitele dokončilo většinu z rozestavěných projektů a jen v Praze je připraveno zahájit čtyři nové rezidenční projekty, které již získaly stavební povolení. O jejich spuštění bude rozhodnuto na základě vývoje poptávky. První stavba by dle Aleše Vobruby měla být s rokem 2012 zahájena na území Bubny Zátory v Praze. „Půjde o smíšený projekt s komerčními a residenčními plochami. Stejně tak počítáme s projekty se sociálním a veřejným využitím. Jakékoli zahájení stavby je podmíněno vyřešením současné nedobré dopravní situace a dalšími podmínkami s pozitivním vlivem,“ uvedl výkonný ředitel Orca.

Restrukturalizační plán skupiny, který byl představen na konci března, byl podle Aleše Vobruby nastaven s poměrně konzervativními předpoklady. „S ohledem na nižší splátky dluhopisů v prvních šesti letech budeme moci reinvestovat volné prostředky do projektů, z jejichž prodejů budou následně hrazeny zvláště splátky dluhopisů v roce 2019 a 2020, které představují 49 procent z celkové částky,“ řekl Vobruba s tím, že určitým nebezpečím pro naplnění plánu je realitní a hospodářský cyklus s nepředvídatelnou délkou jednotlivých fází. Záchranný plán počítá pokrytím 2 % splátek letos, 5 % v roce 2011 a dalších 5 % v roce 2012 s postupným nárůstem podílu až na 14 % v roce 2018, 20 % v roce 2019 a 29 % v roce 2020. Podle Aleše Vobruby Orco Property Group vydalo mateřskou záruku pro několik projektů v době, kdy tyto projekty neměly svůj vlastní příjem a pokud by mělo dojít k případnému nároku na mateřskou firmu a požadavku na čerpání těchto záruk, bylo by jejich splácení rozloženo rovněž na 10 let se stejným splátkovým kalendářem jako jsou obligace.

Bez zájmu nezůstala v rozhovoru proběhlá navýšení kapitálu cestou privátního úpisu akcií. Aleš Vobruba znovu zopakoval, podobně jako dříve uvedl Jean Francois Ott, že v průběhu procesu Safeguard (ochrany před věřiteli) nebylo možné získat souhlas k veřejnému úpisu schválený regulátorem trhu. „Po ukončení jednání s firmou Colony byla zahájena nová jednání s menšími investory. Tyto úpisy mohly být realizovány až po zveřejnění hospodářských výsledků za rok 2009 a zvláště pak pozitivního auditorského výroku,“ řekl Vobruba. Nevyloučil obnovení smlouvy PACEO z roku 2008 se Société Générale, která se týkala úpisu nových nezalistovaných akcií.

Vobruba upozornil na dokončení několika komerčních projektů v průběhu roku 2009, které by společně s navyšováním obsazenosti GSG portfolia v Berlíně (bývalá státní Gewerbesiedlungs-Gesellschaft mbH s přibližně 800 tisíci metry čtverečními komerčních a lehkých průmyslových ploch) mělo vést k růstu příjmů z pronájmu přes 100 milionů eur ročně. Z dokončených projektů jmenoval SkyOffice v Düsseldorfu, Palác Archa v Praze na Poříčí a nový sklad o rozloze 20 tisíc metrů čtverečních logistického parku v Moskvě. Tyto projekty dle jeho slov ještě nejsou plně obsazeny a měly by generovat dodatečné příjmy.

Přímé odpovědi Aleše Vobruby v online rozhovoru naleznete ZDE.


Váš názor
  •  
    26.05.2010 9:15

    Velká většina developerských společností stojí na totálním selhání bankovního sektoru, protože banky vytvořili nesmyslné podmínky pro financování, zejména pak pro krytí projektů vlastním kapitálem. Byla to výborná příležitost jak transferovat prémii za blbost stavebním firmám. Ani NAV ani EBITDA v těchto společnostech neukazuje na nic jiného než odpis těchto úvěrů, případně alibistické rozložení splátek na takovou dobu, kdy již daní manažeři nebudou dávno zodpovědní za daný problém. Něco bude shnilého na managementu "našich" bank. Že by motivační systém... a nebo kultura, která umožňuje stejně jako ve státním sektoru odložení problému do budoucna s vírou v lepší zítřky? ...
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university