Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB: Oživení české ekonomiky letos nebude rychlé a zřejmě ani plynulé, výraznější lze čekat příští rok

ČNB: Oživení české ekonomiky letos nebude rychlé a zřejmě ani plynulé, výraznější lze čekat příští rok

09.06.2010 13:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle dnes zveřejněného odhadu ČSÚ vzrostl HDP očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně o 1,1 %. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím bylo zaznamenáno jeho zvýšení o 0,5 %. Vykázaný růst ekonomické aktivity je nižší proti stávající prognóze ČNB a to v meziročním vyjádření o 0,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,3 procenta. Rozdíl je dán zejména přehodnocením dat za jednotlivá čtvrtletí roku 2009 ze strany ČSÚ.

Při podrobnějším pohledu na vývoj poptávkové strany ekonomiky stojí za nižším růstem HDP do značné míry menší než očekávané zlepšení čistého vývozu. „Zatímco růst vývozu zboží a služeb zaostal zhruba o 1 procentní bod za prognózou ČNB, dovoz byl oproti prognóze mírně vyšší. Zahraniční obchod tak měl sice kladný příspěvek k růstu ekonomické aktivity, ale nikoli tak výrazný, jak počítala předpověď centrální banky,“ uvádí zpráva ČNB. Oproti prognóze byl zřetelně nižší také růst spotřeby vlády, naopak směrem nahoru od predikce ČNB se odchýlila spotřeba domácností a celkové investice. „Obě tyto klíčové složky domácí poptávky sice meziročně klesaly, avšak mírnějším než prognózovaným tempem,“ uvedla ČNB.

Ačkoli byl HDP za 1. čtvrtletí 2010 pod prognózou ČNB, celkově dnes zveřejněná data potvrzují podle centrální banky, že se česká ekonomika odpoutala ode dna již v polovině loňského roku a nyní dochází k postupnému oživování ekonomické aktivity. „Toto oživování však není rychlé, a pravděpodobně nebude v průběhu letošního roku ani plynulé. Nepříznivě se na něm bude projevovat zakolísání v oživení zahraniční poptávky, odeznění vlivu některých protikrizových opatření v zahraničí (např. tzv. šrotovného) a nadále klesající spotřeba domácností v ČR v důsledku utlumeného trhu práce a dopadů úsporných rozpočtových opatření,“ uvedla ČNB. Za celý rok 2010 prognóza ČNB očekává zvýšení HDP v průměru pouze o 1,4 %. „K výraznější oživení ekonomiky dojde až v průběhu roku 2011 spolu se zrychlením zahraničního růstu a zastavením poklesu domácí poptávky,“ očekává centrální banka.

Cenová hladina podle dnes zveřejněných údajů vzrostla v květnu 2010 meziročně o 1,2 %. Inflace se tak pohybuje ve spodní polovině tolerančního pásma okolo 2% cíle ČNB. Měnověpolitická inflace, tj. inflace očištěná primární dopady změn nepřímých daní, dosáhla v květnu 2010 hodnoty 0,1 %. V porovnání s aktuální prognózou ČNB byla celková meziroční inflace v květnu 2010 o 0,3 % vyšší. Pro 2Q10 prognóza centrální banky předpokládala mírné zrychlení meziroční inflace, to však bylo ve skutečnosti o něco výraznější. Zmíněná odchylka skutečnosti od prognózy květnové meziroční inflace byla přitom z velké části dána již vývojem v dubnu letošního roku, uvedla ČNB. „Hlavním důvodem odchylky od prognózy byl vyšší než očekávaný růst cen pohonných hmot odrážející vývoj světových cen ropy a benzínů na evropských burzách. Vyšší oproti prognóze byl též růst regulovaných cen,“ uvádí ve zprávě ČNB. Prognóza dopadů změn nepřímých daní, cen potravin a korigované inflace bez cen pohonných hmot se podle banky naplnila. Korigovaná inflace bez pohonných hmot je v meziročním srovnání nadále výrazně záporná, a odráží tak dosavadní protiinflační působení dovozních cen a utlumené inflační tlaky z domácí ekonomiky.

„Odchylka inflace od prognózy ČNB zůstává mírná a navíc se týká omezeného okruhu položek spotřebního koše s obecně kolísavými cenami, takže celkově není prognóza zveřejněnými údaji zpochybněna. Celková inflace se podle ní bude v průběhu letošního roku dále postupně zvyšovat až mírně nad 2% cíl ČNB, který krátkodobě přesáhne mimo jiné vlivem již uskutečněných změn nepřímých daní. V roce 2011 pak inflace klesne mírně pod cíl,“ předpovídá ČNB. Měnověpolitická inflace pak má zpočátku ležet pod celkovou inflací a bude se na horizontu měnové politiky zezdola přibližovat k cíli.

(Zdroj: ČNB)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university