Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tauber (ČBA): Prostor pro zvyšování marží bank se brzy uzavře, překrizový růst zisků se jen tak nevrátí

Tauber (ČBA): Prostor pro zvyšování marží bank se brzy uzavře, překrizový růst zisků se jen tak nevrátí

29.07.2010 9:31
Autor: ČTK

(ČTK) - Prostor pro zvyšování úrokových marží a poplatků u bankovních domů se brzy začne uzavírat, jelikož s oživením ekonomiky bude vzrůstat konkurenční boj mezi bankami. V rozhovoru pro ČTK to uvedl výkonný ředitel České bankovní asociace (ČBA) Josef Tauber. Banky podle něj mají stále určitý prostor ke snižování nákladů, jejich zisky v následujících letech by neměly klesat. K růstovým tempům z období před krizí se ale český bankovní sektor v dohledné době nevrátí.

"Náš bankovní systém má jednu z nejlepších výkonností v Evropě. Tuzemské banky se nikdy nepouštěly do obchodování v globálním měřítku, není to ani jejich role v rámci finančních skupin, do kterých patří. To je prapříčinou zdraví českého bankovního sektoru," řekl Tauber.

Banky v současnosti trápí růst podílu úvěrů v selhání, ten dosáhl v květnu podle údajů České národní banky u půjček domácnostem 4,45 procenta, u firemních úvěrů činil 8,47 procenta. "Žádný fatální dopad nesplácených úvěrů na českou bankovní industrii se ale nekonal," uvedl Tauber.

Podíl nesplácených firemních úvěrů bude podle něj sice kulminovat v letošním roce a mohl by přesáhnout možná i desetiprocentní hranici, pro banky to ale nebude představovat výrazný problém. Banky podle něj nyní evidují mírný náznak oživení poptávky firem po úvěrech.

Domácnosti se podle Taubera budou i nadále zadlužovat, ale pomalejším tempem než dosud. "Jednak bude trh saturován a jednak existuje určitá hranice zadlužení dlužníka, nad kterou banka peníze nepůjčí," řekl Tauber. Pokud poroste nezaměstnanost, měl by se podle něj dále zvyšovat i podíl nesplácených úvěrů domácností. "Maximálně však v řádech jednotek procentních bodů," dodal.

Sazby ČNB jsou nyní sice na historických minimech, úročení vkladů klesá, ale spotřebitelské úvěry zdražují. "Korelace mezi sazbami ČNB a úrokovými sazbami ze spotřebitelských úvěrů je totiž velice mírná. Možná se dá vysledovat v dlouhodobém horizontu, ale z krátkodobého hlediska hrají roli zcela jiné aspekty," uvedl Tauber.

Růst sazeb u spotřebitelských půjček podle něj odráží vysoké riziko pro banku. "Roste nezaměstnanost, roste riziko nesplácení, a s tím roste i riziková marže... Před krizí byly marže abnormálně nízké a neodpovídaly riziku. Nyní jsme se vlastně teprve vrátili k normálu," upozornil.

Pro banky bude nyní podle Taubera klíčová formulace obchodní politiky pro příští rok. "Banky určitě zvýší pozornost vůči podnikové sféře, ve které by měl nastat pozitivní pohyb dříve než u domácností," dodal.

Bankovní domy v létě mění sazebníky, většinou zdražují. Část poplatků zavede i nízkonákladová mBank, která se původně profilovala jako banka bez poplatků za běžné služby. Tauber odmítl, že by v Česku byly nejvyšší poplatky v Evropě, jak tvrdí některé studie. "Jedinou oblastí, ve které jsou u nás bankovní poplatky nad průměrem Evropské unie, jsou hotovostní služby na přepážce. Jinak se pohybujeme na evropském průměru, u některých služeb jsme dokonce pod ním," dodal.

Tauber působí také jako předseda správní rady Fondu pojištění vkladů. Fond má nyní k dispozici prostředky o objemu více než 14 miliard korun, což by podle Taubera stačilo na pokrytí výplat několika malých nebo středních bank. Podle nově zaváděné legislativy by měl mít fond rezervy ve výši 1,5 procenta objemu pojištěných vkladů. To v ČR znamená nejméně 35 miliard korun, které by měl mít fond při současném tempu růstu zdrojů za devět až 11 let.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university