Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zátěžové testy ČNB: Bankovní sektor zůstává odolný, kapitálová přiměřenost pod požadavek neklesne ani v extrémním scénáři

Zátěžové testy ČNB: Bankovní sektor zůstává odolný, kapitálová přiměřenost pod požadavek neklesne ani v extrémním scénáři

30.08.2010 11:19
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Výsledky zátěžových testů tuzemského bankovního sektoru dnes zveřejnila Česká národní banka. Sektor podle ní zůstává odolný vůči potenciálním negativním šokům a kapitálová vybavenost celého odvětví by zůstala nad 8% regulatorním minimem i v extrémním a velmi nepravděpodobném scénáři.

Srpnové výsledky zátěžových testů pracují s daty bank ke konci června a zaměřují se na horizont následujících dvou let. Kalkulují se dvěma scénáři, z nichž základní pracuje s prognózou ČNB a extrémní kombinuje zhoršení vývoje ekonomiky a pokles hodnoty expozic českého bankovního sektoru vůči zadluženým zemím jižní části EU.

Základní scénář“ ČNB odpovídá oficiální srpnové makroekonomické prognóze ČNB zveřejněné ve Zprávě o inflaci (III/2010). Předpokládá pozvolný růst ekonomiky, postupný růst inflace k inflačnímu cíli, mírné zhodnocování měnového kurzu a stabilitu krátkodobých úrokových sazeb s jejich pozvolným růstem od druhé poloviny roku 2011.

Extrémní scénář „Dluhová krize“ zachycuje kombinaci slabé ekonomické aktivity v ČR i v zahraničí, provázené recesí ve tvaru W se souběžným nepříznivým vývojem na finančních trzích. Obavy ohledně udržitelnosti veřejných financí v něm vyvolávají růst výnosů tuzemských vládních dluhopisů a rychlé oslabení koruny. Následkem pak je nárůst inflačních tlaků a reakce měnové politiky v podobě zvýšení krátkodobých úrokových sazeb. Mimo ČR scénář počítá s krizí na trzích vládních dluhopisů zemí jižní části EU a poklesem hodnoty expozic českého bankovního sektoru vůči zmíněným zemím o polovinu. Tento scénář ale ČNB charakterizuje jako „velmi extrémní a výrazně nepravděpodobný“.

ČNB: Parametry základního a alternativního scénáře

cnb_2
cnb_3

Pokud jde o promítnutí obou scénářů na bankovní sektor, růst podílu úvěrů v selhání (NPL) na úvěrech v sektoru nefinančních podniků i v základním scénáři je počítán do blízkosti 10 % v polovině roku 2011. U obyvatelstva je pak pro základní scénář odhadován mírný nárůst podílu NPL o zhruba 1 % ke konci letošního roku z hodnoty 4,5 % v červnu 2010. Zátěžový scénář pak zejména z důvodu slabší předpokládané ekonomické aktivity počítá s podílem NPL na podstatně vyšších úrovních. Zátěžový scénář „Dluhová krize“ počítá s vysokými ztrátami ze znehodnocení úvěrů. K tomu se přidávají nejen ztráty zapříčiněné poklesem cen držených vládních dluhopisů ČR, ale též ztráty z expozic vůči zadluženým zemím jižní části EU, uvádí ČNB.

Zatímco základní scénář očekává provozní ziskovost pro následující období zhruba na úrovni roku 2009, průběh „Dluhová krize“ započítává 30% propad. „Některé banky se tak v případě zátěžového scénáře mohou dostat do situace výsledné ztráty z hospodaření, což má okamžitý vliv na pokles regulatorního kapitálu,“ uvedla ČNB. Za účelem dorovnání kapitálové přiměřenosti všech bank se sídlem v ČR (tj. bez poboček zahraničních bank) do regulatorního minima 8 % by banky ke konci testovaného období při uvažování o naplnění tohoto extrémního scénáře pak musely navýšit regulatorní kapitál o necelých 3,5 miliardy korun, což odpovídá zhruba 0,1 procentu HDP. Z hlediska rozměru sektoru se tak jedná o nevýznamnou hodnotu. Bankovní sektor jako celek zůstává i přes poměrně vysoké úvěrové i tržní ztráty stabilní v obou makroekonomických scénářích a jeho agregovaná kapitálová přiměřenost se vždy pohybuje nad regulatorním minimem 8 %. Jedním z důvodů je i vysoká skutečná kapitálová přiměřenost bankovního sektoru jako celku, která ke konci června dosahovala téměř 15 procent.

ČNB: Vývoj kapitálové přiměřenosti v základním a zátěžovém scénáři

cnb_1

Předchozí výsledky zátěžových testů bank ČNB zveřejnila v červnu v rámci pravidelné Zprávy o finanční stabilitě. I v rámci nich banky odolaly bez zásadnějších dopadů i velmi nepříznivému vývoji.

(Zdroj: ČNB)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m