Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sněmovna reprezentantů chce trestat Čínu za podhodnocování měny

Sněmovna reprezentantů chce trestat Čínu za podhodnocování měny

30.09.2010 8:25
Autor: ČTK

Washington/New York/Peking 30. září (zpravodaj ČTK) - Americká Sněmovna reprezentantů schválila zákon, který Spojeným státům umožní trestat Čínu a jiné země cly za podhodnocování měny. Normou se nyní bude zabývat Senát. Americká obchodní komora již ale varovala, že by přijetí zákona mohlo zvýšit obchodní napětí mezi oběma zeměmi. Podle Pekingu opatření porušuje pravidla Světové obchodní organizace (WTO).
 
USA dlouhodobě kritizují Peking za to, že uměle podhodnocuje svou měnu. Podle nich tak Čína zlevňuje své zboží a získává exportní výhodu, která je příčinou obrovského deficitu na straně Spojených států ve vzájemné obchodní výměně. Šéfka sněmovny Nancy Pelosiová v závěru středeční debaty o zákonu uvedla, že před 20 lety činil schodek v obchodu s Čínou pět miliard dolarů ročně. V současnosti podle ní činí pět miliard dolarů týdně.

Čínské ministerstvo obchodu označilo případné sankce ze strany USA za manipulaci devizových kurzů, protekcionismus a porušování světových pravidel o volném obchodu. Ministerstvo ale nenaznačilo, zda Peking chystá nějaká odvetná opatření. Podle mluvčího úřadu legislativní opatření USA jejich obchodní deficit nevyřeší.

Podle amerických zákonodárců, kteří ve středu hlasovali pro zákon, v USA kvůli postupu Číny zanikly miliony pracovních míst. Normu považují za krok k nápravě tohoto stavu. Peking nicméně v minulosti opakovaně dal najevo, že se ve věci své měny nehodlá podřizovat zahraničnímu tlaku. Podle členů sněmovny, kteří s návrhem nesouhlasili, by tak mohl sáhnout k odvetným opatřením, které by americkým firmám mohly dále ublížit.

Několik hodin před hlasováním ale čínská centrální banka uvedla, že je ochotná kurz jüanu upravit. "Čína na základě nabídky a poptávky na trhu dále zlepší směnný kurz jüanu vzhledem ke koši měn," uvedla ve svém prohlášení.

Zákon, jejž schválila Sněmovna reprezentantů, by umožnil americkému ministerstvu obchodu uvalit cla na země, které "zásadně podhodnocují svou měnu". Podle normy by šlo o trest za nelegální dotaci exportu. Vyhlídky zákona na schválení v Senátu ale nejsou dobré. Hlasování se pak s největší pravděpodobností neuskuteční před listopadovými volbami do Kongresu. I kdyby tam získal souhlas, mohl by jej ještě vetovat prezident.

Americká obchodní komora a 35 jiných oborových uskupení již navíc uvedly, že opatření by mohlo být kontraproduktivní a způsobit více škody než užitku. Se sympatiemi se na zákon většinou nedívají ani ekonomové.

"Hodně spotřebováváme. Číňané hodně šetří. Obchodní nerovnováhu s nimi budeme mít i nadále," podotkl Derek Scissors z konzervativního institutu Heritage Foundation.

Bílý dům k navrhovanému zákonu nezaujal žádné stanovisko. Všeobecně se ale má za to, že prezidentu Baracku Obamovi poskytne další nástroje pro tlak na čínskou vládu.

Prezident ve středu Čínu ještě před hlasováním ve Sněmovně reprezentantů kvůli kurzu její měny opět kritizoval. "Důvodem, proč tlačím na Čínu kvůli její měně, je to, že jde o měnu podhodnocenou," podotkl přitom Obama.

Podle některých názorů má problém již mnohem širší rozměr. Brazilský ministr financí Guido Mantega tento týden uvedl, že ve světě cítí tichou "měnovou válku", když se jednotlivé země snaží zachovat konkurenceschopnost svého vývozu. Měny rostoucích asijských a latinskoamerických zemí jsou pod tlakem na zhodnocování, protože do těchto ekonomik proudí kapitál a investice. Pokud se Čína podle Mantegy této dynamice nepřizpůsobí, budou i tyto země nuceny své měny udržovat levné. V nedávné době již proti zhodnocování jenu zasáhlo Japonsko, posilování svých měn se ale snaží zabránit i Kolumbie a Peru. Podobně postupují i Jižní Korea a Tchaj-wan a agresivnější postup zvažuje i Brazílie.

Čína uvolnila kurz jüanu v roce 2005, v polovině roku 2008 jej však kvůli globální finanční krizi opět pevně navázala na dolar. Letos v červnu centrální banka pevný kurz formálně zrušila a umožnila měně pohyb v omezeném pásmu. Od té doby jüan vůči americké měně posílil o 1,8 procenta a nejvýrazněji roste zejména poslední dva týdny, podle analytiků v reakci na zostřenou rétoriku Washingtonu.


Váš názor
  •  
    30.09.2010 9:20

    nechci se mýlit,ale trochu mě to připomíná neokoloniální praktiky, nebo snad studenou válku. Nežijí pánové někde jinde, vždyď Čína je zachvilku převálcuje prakticky ve všem.Húnové taky dobyli Řím, aby pak splynuli s místním obyvytelstvem. Možná blbý příměr.
    Homo
  • Číňané hodně šetří ?
    30.09.2010 8:55

    ... aneb, kdo šetří, má za tři. Vysvětlete to ale hamburger-žroutům. Raději budou chřestit byznys zbraněmi.
    Peté13
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university