Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Provozní ředitel NWR: Ceny uhlí ve 4Q mírně klesnou, průzkum Debienska přinesl zajímavé překvapení

Provozní ředitel NWR: Ceny uhlí ve 4Q mírně klesnou, průzkum Debienska přinesl zajímavé překvapení

30.09.2010 11:28

(Aktualizováno 13:41)

Ceny koksu a koksovatelného uhlí v posledním kvartále letošního roku zřejmě mezikvartálně "mírně" klesnou, uvedl Ján Fabián, provozní ředitel New World Resources v rozhovoru pro Bloomberg. Podle Fabiána však není důvod k panice, jelikož ekonomické klima nasvědčuje možnému následnému návratu k růstu cen uhlí v roce 2011. Pozitivněji vyznívají první data z těžebního průzkumu v nižších hloubkách polského dolu Debiensko, která nasvědčují, že by rozšíření dolu mohlo navzdory očekávání firmy navýšit produkci koksovatelného uhlí z tohoto dolu o více než čtvrtinu.

NWR od začátku letošního japonského fiskálního roku (v dubnu 2010) nově sjednává ceny veškerého koksu, který tvoří asi deset procent produkce firmy, a pětiny produkce koksovatelného uhlí (zhruba polovina celkové produkce NWR) na čtvrtletní bázi. Pro poslední čtvrtletí lze přitom podle provozního ředitele NWR očekávat mírné zlevnění této části dodávek. „Můžeme očekávat, že ceny koksu v příštím kvartále mírně klesnou a stejné to bude i se zbylými 20 procenty naší produkce koksovatelného uhlí,“ řekl pro Bloomberg Ján Fabián. Zároveň však dodal, že využitá kapacita ocelářů ve východoevropském regionu, kteří jsou největšími odběrateli produkce NWR, je na 90 procentech a „nejsou zde žádné indikace, že by měla v krátkodobém časovém horizontu poklesnout.“

„Dopad změna průměrné ceny kontraktu na dodávky koksu (10 % produkce) a 20 procent dodávek koksovatelného uhlí za čtvrté čtvrtletí na celoroční průměrné ceny uhlí je omezený,“ zhodnotil zprávu Tomáš Sýkora, analytik Patria Finance, a dodal, že ve svém modelu již po výsledcích z druhé čtvrtletí očekával mezikvartální pokles cen uhlí v posledním kvartále o 7 procent, jelikož podobně cenové výhledy upravovali i největší zástupci světového těžebního sektoru, jako například BHP Billiton.

Mírně pozitivněji z pohledu vyhlídek poptávky po produktech NWR vyznělo také vyjádření výkonného ředitele ArcelorMittal Ostrava Augustina Kochuparampila, že stabilizace na trhu s ocelí pokračuje, což prý společnosti dává větší naději na brzké vyřešení sporu s ocelárnami Evraz Vítkovice Steel. NWR podle slov provozního ředitele společnosti nyní začíná jednat o ročních kontraktech na dodávky elektrárenského uhlí a s ohledem na makroekonomický vývoj očekává, že ceny uhlí v příštím roce porostou. Pro letošek NWR podle Fabiána stále hodlá naplnit produkční cíle ve výši 11,5 mil. tun uhlí a 1 mil. tun koksu.

Dalším tématem rozhovoru byla těžba v polském dole Debiensko. New World Resources minulý týden oznámila, že si nechá zpracovat podrobný prováděcí plán za 25 milionů eur, který posoudí, zda se firmě akvizice polského uhelného dolu opravdu vyplatí. NWR již získalo povolení na těžbu 190 milionů tun koksovatelného uhlí ve větších hloubkách dolu Debiensko a požádala polskou vládu o udělení povolení také pro těžbu v nižších hloubkách, kde firma čekala nalezení především elektrárenského uhlí. Hrubá data z průzkumu však podle Fabiána přinesla zajímavé zjištění, „že by se v těchto úrovních mohlo nacházet asi 50 milionů tun nejspíše koksovatelného uhlí."

„Zprávu považujeme za neutrální až lehce pozitivní. Větší těžební rezervy jsou samy o sobě rozhodně pozitivní a zhodnocující akcie NWR, ale celkový dopad závisí na neznámých dalších kapitálových výdajích spojeních s rozšířením těžby a schopnosti firmy získat další těžební povolení od polské vlády,“ soudí Tomáš Sýkora z Patrie Finance.

Těžební společnost NWR na konci června odhadla hodnotu investice do dolu Debiensko na 350 až 400 milionů eur s tím, že náklady by měly být rozloženy zhruba do pěti let, ačkoliv první dva roky (zahájení výstavby) a poslední rok (nákup těžebních zařazení) budou "investičně nejnáročnější". Polský deník Rzeczpospolita však následně odhadl náklady na znovuotevření Debienska na 600 až 800 milionů eur.

Pokud jde o samotný provoz, NWR odhaduje, že by náklady na těžbu v dole Debiensko mohly díky využití nových technologií být asi o čtvrtinu nižší než průměrných 70 – 75 eur na vytěženou tunu v již provozovaných dolech, uvedl Fabián. Společnost plánuje zprovoznění polského dolu v roce 2016 a roční produkci uhlí odhaduje na 2 až 3 miliony tun. Přesné odhady nákladů na zprovoznění dolu však má vyčíslit právě až výše zmiňovaný detailní prováděcí plán.

(Zdroj: Bloomberg, NWR, Patria Finance)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data