Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bank of America ve 3Q: Prohloubení ztráty, vyšší očištěný zisk. Obavy z kreditních karet a hypoték. Akcie hledají, kudy kam…

Bank of America ve 3Q: Prohloubení ztráty, vyšší očištěný zisk. Obavy z kreditních karet a hypoték. Akcie hledají, kudy kam…

19.10.2010 13:43
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (16:10) Největší americký poskytovatel hypoték a úvěrů celkově, banka Bank of America, vykázal za třetí čtvrtletí roku celkovou čistou ztrátu 7,3 miliardy dolarů na akcii 77 centů v porovnání se ztrátou jedné miliardy dolarů či 26 centů na akcii před rokem. Za prohloubením ztráty podle Bank of America stojí především nová federální pravidla pro spotřebitelské financování a kreditní karty, která vyvolala změny v účetnictví. Při očištění o jednorázové položky dosáhl zisk na akcii 26 centů, vysoko nad konsensus trhu posazený na úrovni 14c/akcie.

Celkové příjmy ve třetím čtvrtletí dosáhly 26,98 miliardy dolarů při konsensu 27,1 miliardy dolarů, vůči kterému však nejsou plně porovnatelné. Ve 3Q roku 2009 dosáhly 26,36 mld. USD. Podíl špatných úvěrů mezikvartálně klesl na 3,71 % z 3,73 % ve druhém čtvrtletí roku a 3,72 % meziročně. Rezervy na špatné úvěry ve třetím čtvrtletí roku dosahují 5,4 miliardy dolarů a vůči 2Q10 klesly o 2,7 miliardy dolarů. "Výrazný pokles rezerv na špatná aktiva kvartál po kvartálu je jedním z pozitivních pohledů na naše hospodaření," uvedl šéf banky Brian Moynihan. Běžné Tier 1 banky ve 3Q dosáhlo 8,45 %, celkový ukazatel Tier 1 pak 11,16 %, celkový kapitálový ukazatel pak 15,65 %. Book value na akcii ke konci čtvrtletí dosahovala 12,91 USD/akcie.

Na Bank of America jako největšího amerického poskytovatele hypoték se v posledních týdnech zaměřila pozornost v souvislosti vyšetřování, které zahájilo všech 50 států USA a již dle zdrojů i komise pro cenné papíry SEC ohledně podmínek a postupů při zabavování domů pro neschopnost splácet hypotéku. Rostě pravděpodobnost, že banky budou nuceny zpětně odkoupit od investorů emitovaný sekundární hypoteční dluh v podobě MBS v řádu desítek miliard dolarů. BoA oznámila, že po revizi svých vlastních postupů při rozhodování o zabavování nemovitostí obnoví brzy proces, který byl dočasným moratoriem zastaven od 8. října. Zastavení zabavování domů bude pokračovat v 27 z 50 států USA a BoA odhaduje pozastavení procesu u zhruba 30 tisíc domů. Šéf bank of America Brian Moynihan uvedl, že zhruba tři čtvrtiny z bankou zabavených domů jsou neobývané a jejich vlastníci byli v prodlení se splátkami typicky 15 až 24 měsíců. Stmívá se také nad byznysem kreditních karet, kde BoA varovala, že legislativa zavedená v letošním roce může znamenat odčerpání až 80 procent zisku souvisejícího z kreditními kartami.

Šéf banky Moynihan uvedl, že banka chce posunout svoji strategii od prodeje produktů k prohloubení vztahu se zákazníkem a místo „účtování pokut předcházet na účtování měsíční odměny“. CEO Moynihan řekl, že od prosince letošního roku banka dá vybraným klientům možnost volby, jakým způsobem chtějí platit za bankovní služby a zavede slevy za používání určitých produktů a objem svěřených prosředků. Změnami úroků a poplatků na depozitech chce tuto část podnikání navrátit k zisku.

Akcie Bank of America včera na Wall Street rostly o 3 procenta na 12,34 USD/akcie, v premarketu amerického obchodování ale předvádely fluktuaci „par excellence“, když investoři hledají, jak přečíst klíčové body výsledků. Proto v premarketu vidíme střídání procentních růstu s poklesem až o více jak tři procenta pod včerejší závěr. Aktuální vývoj v úvodu obchodování na Wall Street znamená pro akcie ztrátu 2 % ke 12,10 USD/akcie. Celá Wall Street registruje výrazné ztráty. S&P 500 je v záporu o 1,04 %, DJIA o 1,11 %, Nasdaq o 1,29 %, když ztráty byly již o několik desetin procenta hlubší.

V průběhu třetího čtvrtletí akcie BoA ztratily 8,8 %, což je odsoudilo k nejhoršímu výkonu v rámci bankovního indexu KBW Bank Index. JPMorgan získala 4 %, Citigroup 3,7 %. Tržní kapitalizace BoA se pohybuje pod 124 miliardami dolarů, což ji řadí za JPMorgan a Wells Fargo mezi největší americké banky. Je ale největší americkou bankou dle deposit a aktiv, druhou největší dle podnikání v oblasti kreditních karet a rovněž půjček spojených s nemovitostmi. Akvizice Merrill Lynch v roce 2009 posílila její podnikání v oblasti corporate finance a investičního bankovnictví.

(Zdroj: BoA, Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.