Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americká vláda poprvé prodala dluhopisy s negativním výnosem. Investoři sázejí na inflaci

Americká vláda poprvé prodala dluhopisy s negativním výnosem. Investoři sázejí na inflaci

26.10.2010 17:55
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Poprvé v historii vláda Spojených států amerických upsala pětileté vládní dluhopisy zajištěné proti inflaci s prémií vůči nominální ceně. Emise v rozsahu 10 miliard amerických dolarů na ceně 100 USD za dluhopis byla upsána cenou 105,5 USD při poptávce v objemu 28 miliard dolarů. „40 procent zájemců tvořili zahraniční kupci, 57 procent dealeři a zbytek v rozsahu cca 3 procent retailoví investoři,“ uvádí Guy LeBas, stratég Janney Montgomery Scott. Důvod této z finančního pohledu bizardní investice? Jednalo se o aukci proti inflaci zajištěných dluhopisů, takzvaných TIPS. V pondělí poprvé takovou aukci uspořádala přímo americká vláda. A investoři v ní vsadili na růst inflace (okrajově také na růst dluhopisů celkově) a na to, že Fed při jejím generování bude úspěšný.

Míra inflace v americké ekonomice se nyní pohybuje kolem úrovně jednoho procenta a investoři očekávají její růst více než o „prémii“, kterou zaplatili. Sázejí na její akceleraci vyvolanou druhým kolem kvantitativního uvolňování (QE2), které je ze strany Fed očekáváno již po měnovém zasedání v příštím týdnu – 2. a 3. listopadu. QE2 by mělo znamenat odkup vládních dluhopisů a nalití dalších peněz do ekonomiky s následnou vyšší inflací. „Tato neobvyklá pondělní aukce odráží podmínky na trhu dluhopisů v posledních několika měsících, kdy se výnosy na kratších splatnostech dostaly pod míru inflace,“ uvádí viceprezident Pimco Antony Crescenzi. „Poptávající v této aukci vsadili na to, že Fed bude úspěšný při jejím zvýšení v budoucnu,“ uvedl Crescenzi.

Dluhopisy amerického ministerstva financí zajištěné proti inflaci (TIPS – Treasury Inflation-Protected Securities) již v minulosti několikrát se záporným výnosem na volném trhu obchodovaly, když institucionální investoři potřebovali „nárazově“ zajistit svá portfolia proti riziku inflace. Do záporného pásma se krátkodobě dostaly také standardní krátkodobé americké vládní papíry. Toto pondělí to ale bylo vůbec poprvé, kdy je za takových podmínek vydala přímo americká vláda. Podle Kevina Giddise z Morgan Keegan & Company se inflační cyklus podle kupujících ocitl na dně a nyní bude stoupat místo dalšího poklesu.

Sázka investorů na TIPS zapadá do současné „hysterie“ zajištění se proti inflaci. Ta vede na trhu k distorzím, kdy na jedné straně zejména velcí a kvalifikovaní investoři vytáčejí ceny zlata na nová historická maxima, na druhé straně drobní investoři prchají před akciemi do dluhopisů, nebo dokonce do hotovosti. Připomeňme nedávná slova investora Warrena Buffetta o tom, že „jen blázen může v tuto chvíli investovat do dluhopisů přinášejících mizerné výnosy, když akcie jsou tak levné“, nebo dnešní slova Mohameda El-Eriana z Pimca o tom, že „Fed je vyděšen z deflace a QE2 místo schopné podpory ekonomiky znamená právě to, že za šest až devět měsíců se budeme potýkat se stejnými problémy, zatímco zbytek světa bude čelit inflaci, kterou QE 2 rozdmýchá další vlnou investic na rozvíjející se trhy“. Do distorzí patří i fakt, že firmy si nemohou půjčit skrze bankovní úvěry, avšak upisovat korporátní dluh lze za mimořádně výhodných podmínek, buď levně, nebo se splatnostmi v řádu až desítek let.

Slova šéfa Fedu Bena Bernankeho z minulých dní jsou indikací (zřejmě velmi blízce) budoucích kroků Fedu. Inflace je hluboko pod 2% inflačním cílem, nezaměstnanost je stále vysoká (v září 9,6 %). To dává prostor pro další kroky na podporu ekonomiky USA. Vedle růstu cen komodit v čele se zlatem či poklesu amerického dolaru jsou TIPS novým signálem přípravy finančních trhů na růst inflace.

(Zdroj: NYT,CNBC, WSJ, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university