Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dluhopisy do každé rodiny…

Dluhopisy do každé rodiny…

02.12.2010 18:06
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Předvánoční období není pro novináře pokrývající finanční a kapitálové trhy příliš vzrušující, a tak se obsah jejich rubrik obvykle redukuje na dvě témata – o kolik se díky vánočním nákupům zvýší zadlužení domácností, a které trhy/instrumenty/měny/komodity budou v roce příštím „hot“ a zaručeně se vyplatí do nich investovat. Jediné štěstí je, že se jen málokdo s ročním odstupem kriticky podívá na to, jak se novináři resp. jejich respondenti trefili… Všechno je totiž obvykle úplně jinak. To samo o sobě není špatně nebo dobře, protože život je „barevný a pestrý“ – jen to ukazuje, že brát takovéto ankety vážně, je úplně zbytečné.

Dnes však ministr financí Miroslav Kalousek předhodil novinářům extrabuřt v podobě zprávy nazvané „Strategie financování a řízení státního dluhu České republiky“ pro rok 2011. Jinak poměrně suchopárný dokument o 42 stranách však obsahoval konkrétnější informace o chystané emisi státních dluhopisů pro veřejnost a to je téma, které si mediální prostor v jinak nudné záplavě zpráv o sněhové kalamitě nepochybně slibovalo vybojovat. Stalo se a soudě dle reakcí pod články na toto téma se česká populace rozdělila na dvě skupiny. Ta první nazývá pana ministra ošklivými přívlastky a dušuje se, že si tento dluhopis nikdy nekoupí. Ta druhá o tom je ochotna alespoň uvažovat.

Emoce nechme pro chvíli stranou a pojďme se podívat na strany 34-36 zmíněného dokumentu. I když jde o informace rámcové a z definice proto relativně povrchní, vyplatí se číst pozorně.

První věc je čistě definiční – uvedená kapitola je nazvaná „Spořící státní dluhopisy pro drobné investory“. Slovní spojení „spořící“ a „státní“ navozuje pocit čehosi konzervativního a bezpečného. To je samozřejmě kombinace, která sluchu průměrného obyvatele ČR nevýslovně lahodí. Spoření je (obvykle) chápáno jako odkládání finančních přebytků na spořící nebo termínovaný účet, tj. do depozitních bankovních produktů podléhajících kromě jiného ochraně ve formě pojištění vkladů. Nákup státního dluhopisu však představuje vstup na kapitálový trh se vším všudy. Nemluvě o tom, že dluhopis je formalizovaná varianta půjčky – investor na sebe tedy bere a) tržní, b) kreditní, c) úrokové, d) refinanční riziko. A nikdo mu nezaručí, že svoji investici získá zpět. Řeči o státu jako nejbonitnějším dlužníkovi povídejte těm, co si koupili dluhopisy například Islandu.

Druhá věc je argumentační. Prvním cílem pro celé toto cvičení je „zpřístupnění možnosti bezpečné a výhodné investice do státního dluhu pro segment domácností a neziskových institucí a diverzifikace investorské báze“. Pokud pomineme vemlouvavou dikci slovíček „bezpečné“ a „výhodné“ (viz předchozí odstavec), není uvedený důvod úplně přesný. Patria-Direct umožňuje investice do státních dluhopisů drobným investorům již poměrně dlouho (byť od fixně stanoveného limitu) a na trhu by se jistě našlo nemálo otevřených podílových fondů, jejichž portfolia státními dluhopisy doslova přetékají. Kdo chtěl, resp. chce, cestu ke státním dluhopisům si našel. Dovolím si současně polemizovat s tématem „rozšíření“ investorské báze. Podle údajů CDCP, MF ČR a SCP byl v posledních deseti letech podíl drobných investorů na struktuře držitelů korunových státních dluhopisů ČR cca 0,67 %. Naopak domácí finanční instituce byly průměrně vlastníci 84,35 % bondů, a pokud k tomu připočteme ještě instituce zahraniční, dostáváme se na 97,35 %. Záměr je v roce 2011 emitovat maximálně 10mld. „retailových“ dluhopisů při celkovém emitovaném objemu 220 mld. To je nejvýše 4,54 % celkového uvažovaného objemu – i kdyby se celý objem rozptýlil mezi „nové“ retailové investory, představuje to jen marginální změnu na výše zmíněném počtu.

Poslední zajímavost je na straně 36 a vztahuje se k indikativním parametrům uvažovaných dluhopisů. Tou první je absence kotace na burze. Ne, že by se na pražském parketu s dluhopisy příliš obchodovalo, ale minimálně existuje referenční místo s referenční cenou. Možná jde o lichou obavu, ale představa koupě instrumentu bez možnosti rychle a jednoduše zjistit jeho aktuální cenu mě příliš neláká.

Pro mě osobně nejzávažnější je však velmi limitovaná možnost daný dluhopis převést na někoho dalšího, či jej bez sankce za férovou tržní cenu odprodat. V době, kdy jednotlivé firmy a nyní již i státy oznamují finanční těžkosti jak na běžícím páse a informace o takovémto oznámení obletí svět v několika sekundách, je potřeba reagovat rychle. Držet v takovém prostředí instrument bez jasné ceny, likvidního sekundárního trhu, bez případného daňového zvýhodnění a s nijak atraktivním výnosem je, řekněme, nemoudré…

Ale abychom nevylili vaničku i s dítětem – počkejme na další detaily a třeba budeme příjemně překvapeni. Na základě toho, co zatím víme, však prozatím zůstanu u starého dobrého spořícího účtu…

Hezký víkend


Váš názor
  • tak to je kompost :-)
    06.12.2010 11:07

    Když už si seběvedomý a solárně silný stát půjčuje od svých chudých občánků, to bude asi už ten dovršený cíl jménem - dohnali jsme konečně ten kapitalizmus :-)) Jinak konina na entou. Koupit si dluhopis, který srovnává Kalous ušatý s dobře úročenou investicí je pro chovance na klinice Chocholouška. Má to dvojí efekt - nákupem dluhopisů potopí vlastní stát ještě o něco hlouběji, ten bude vyrábět inflaci jak na běřícím páse a při vyplacení Kalouskových úroků v expiraci zjistí, že je jeho úrok i s investicí o 40% méně hodnotný, než původní "investice" :-))) Dneska je to tady jak u Holzmana, pořád se chechtám :-)))
    Jesse
    • Re: tak to je kompost :-)
      06.12.2010 11:52

      mě jsi zase rozesmál ty!:-) .... 10 mld. emise dluhopisů v naší zemi rozhodně nebude mít významný vliv na inflaci a pokud si uvědomíme, že pokud ji nekoupí občané tak jí koupí banky, tak ten vliv je nulový. Inflace se také obávám, ale její příčiny nespatřuji primárně v České republice. A co se týká dluhopisů prodávaných "přímo" občanům, tak ty bych úplně nezatracoval, záleží na podmínkách a úročení, ale souhlasím, že by rozhodně měly být obchodovatelné přes burzu.
      mila69
      •  
        06.12.2010 15:26

        Nevzpomínám si, že bych někde napsal, že právě tato emise dluhopisů roztočí inflaci :-)) Napsal jsem, že stát. Tyto dluhopisy jsou už ale první vlaštovka z budoucích indikací, že nebude snadné prodávat dluhopisy způsobem, jakým se to dělalo doposud. Než začne pořádná průtrž, taky ti napřed spadne na hlavu jen pár kapek Mílo. Už chápeš jak jsem to myslel?:-))
        Jesse
  •  
    05.12.2010 12:53

    Díky za článek! Proč jen mě nepřekvapuje tenhle postup páně Kalouska? Vždyť nás upozorňoval v osobních dopisech, že každý z nás dluží... . Jaký asi bude ten krok další?
    mgp
    •  
      05.12.2010 13:13

      Možná před volbami v roce 2014 bude posílat další složenky, a třeba nějaké nebohé důchodkyni příjde složenka na 160 tis.Kč a potom návrh, kde bude napsáno, paní Nováková, jelikož na Vás připadá státní dluh 160 tis.Kč a vy máte SD za 100 tis.Kč, tak Vám ten závazek započteme s tím co Vám dlužíme na dluhopisech a abychom byli hodní, tak Vám zbytek dluhu odpustíme :-DDDDD
      MS
  • Finanční negramotnost
    03.12.2010 15:50

    národa, na tu opět spoléhají. Je naší povinností vysvětlovat okolí záludnosti této investice.
    baryk
    • Re: Finanční negramotnost
      04.12.2010 22:33

      Poslední statistický údaj výnosu pětiletého SD z října - hrubý výnos = 2,32% p.a., Tak jestli s něčím takovým na nás vyjedou, tak si to radši nechám na pětiletém termíňaku v záložně, tam mi dají 5% p.a. a mám to pojištěné :-)
      MS
    • Re: Finanční negramotnost
      04.12.2010 22:06

      taky sem o nich premyslel, kdyz je Janota predvadel poprve, ale ted uz nepripada v uvahu. Riskantni, nelikvidni, s nizkym vynosem. Na druhou stranu stat na nich (snad) neprodela, takze z pohledu statu je to krok dobrym smerem (dokud nebude povinnost si je kupovat, protoze na volnem trhu je nikdo chtit nebude a vime jak stat prosazuje sve nevyhodne produkty).
      Tom
      • investujte u nás
        04.12.2010 22:14

        4,5% ročně a s pojištěním do 50.000 euro.
        ?
  •  
    03.12.2010 15:18

    Po delší době maximální souhlas s p. Žabžou. Velice šikovným způsobem vysvětlena problematika. Investovat do těchto dluhopisů za takto známých podmínek může pouze absolutní laik na finančních trzích. Ale právě o takové laiky půjde p. Kalouskovi především.
    scorpio
  • upřímně
    03.12.2010 10:28

    řečeno, jiný výstup od Patrie než tento bych ani nečekal. Proč si to kupovat přímo od státu, když na to mohu jít přes prostředníky, že? Ti z něčeho taky musí žít. Myslím, že největší problém bude nalézt někoho mezi státem a jeho součástečkou tak, aby na tu součástečku zbylo něco z výnosu. A něco takového nalézt bude jako vynález perpetua. Suma sumárum dobře se o tom povídá, s provedením to bude podstatně těžší
    lime
    • Re: upřímně
      04.12.2010 21:57

      1) jestli si myslite, ze ty dluhopisy budete kupovat od statu, tedy na FU, tak myslim, ze je jasne ze se pletete uz ted. Dluhopisy se budou prodavat bud na silne subvencovane poste, nebo proste v bankach. 2) clanek me prekvapil prave tak trochu tim, ze zni spis z pohledu znaleho investora, nez z pohledu brokera. 3) s clanekm souhlasim, ty dluhopisy jsou pasticka na laiky, co si zaslouzi byt potrestani za to, ze po SS, FVE, PP a jinych akcich statu mu v necem jeste budou verit
      Tom
  •  
    03.12.2010 10:21

    Četl jsem to a připomíná to exkrement zabalený do řůžový mašle. Radši to měli prezentovat jako národní záchranou misi rozpočtu, něco v duchu národní sbírky na "Kapličku". Každej by věděl, že už ty prachy nikdy neuvidí, ale bude mít dobrej pocit a o to tady přece jde.
    DeGuise
  • Myslím,
    02.12.2010 20:12

    že mnohonásobně převažují negativa než pozitiva. A k tomu možnost retroaktivního daňového pohledu - prostě kup si to, my ti to pak zdaníme - aby sis hochu nevyskakoval. Docela risky business pro drobného investora.
    Muff
  •  
    02.12.2010 18:28

    Hezký víkend?....vždyť je teprve čtvrtek. Pls o link na ten dokument.
    PachX
    • Link...
      03.12.2010 6:04

      http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/st_dluh_58894.html
      LongFrog
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m