Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas: Vláda zatím nestanoví termín přijetí eura

Nečas: Vláda zatím nestanoví termín přijetí eura

22.12.2010 15:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Vláda zatím nestanoví termín přijetí eura a nebude příští rok usilovat o vstup do mechanismu směnných kurzů. Po jednání vlády, která měla na programu vyhodnocení plnění maastrichtských kritérií pro vstup do eurozóny a stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou, to dnes novinářům řekl premiér Petr Nečas.

"Musím konstatovat, že se vláda svým závěrem usnesla, že doporučení zatím nestanovovat datum pro vstup do eurozóny je doporučení, za kterým vláda stojí, a nebude tedy stanovovat datum pro vstup do eurozóny. Součástí toho samozřejmě je, že i v průběhu roku 2011 vláda nebude usilovat o vstup do mechanismu směnných kurzů," uvedl Nečas, který již dříve prohlásil, že v příštích letech bude pro ČR výhodnější nechat si korunu.

Mechanismus směnných kurzů je období před přijetím eura, ve kterém země musí prokázat, že její měna je v rámci přípravy na připojení eura stabilní.

Nečas připomněl, že ČR některá kritéria pro vstup do eurozóny už plní. Výjimkou je deficit veřejných rozpočtů, který má Česká republika vyšší než stanovuje Pakt stability a růstu. "Například kritérium cenové stability je plněno. Také kritérium dlouhodobých úrokových sazeb naše ekonomika splňuje," řekl Nečas. Další kritérium stability měnového kurzu lze podle něj posoudit až po vstupu do mechanismu směnných kurzů.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka na vstup Česka do eurozóny není připravena ani Česká republika, ani eurozóna, která nyní musí pracovat na zajištění své stability. Česko musí ještě "dodělat své domácí úkoly" na poli rozpočtové politiky a dále pokračovat v přibližování se k eurozóně, co se týče úrovně i struktury ekonomiky, dodal Marek.

Rozhodnutí vlády vychází z materiálu ČNB a ministerstva financí ČR „Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou“ (dále Vyhodnocení), přijala vláda na svém zasedání 22. prosince 2010.

Maastrichtská kritéria cenové stability, dlouhodobých úrokových sazeb i podílu vládního dluhu na HDP jsou v současnosti plněna a také jejich budoucí plnění je reálné, konstatuje zpráva. Kritérium stability měnového kurzu ČR aktuálně neplní, neboť se země nenachází v kurzovém mechanizmu ERM II. Plnění tohoto kritéria bude v budoucnu velmi závislé na době vstupu do kurzového mechanizmu a volatilitě české koruny, u níž se navíc na základě konvergenčního scénáře očekává dlouhodobá nominální a reálná apreciace vůči euru. Kritérium deficitu veřejných rozpočtů ČR neplní, což bude pravděpodobně přetrvávat až do roku 2013 s ohledem na schválený výhled snižování deficitu veřejných rozpočtů do konce uvedeného roku pod 3 % HDP, uvádí dále zpráva.

ČR od přijetí „Strategie přistoupení České republiky k eurozóně“ postupně snižovala svůj odstup od průměrné ekonomické úrovně eurozóny a vykazuje rovněž některé prvky sladěnosti s eurozónou v průběhu hospodářského cyklu. V posledních dvou letech byl však vývoj výrazně ovlivněn dopady světové finanční a hospodářské krize. V důsledku toho došlo v ČR i eurozóně k ekonomické recesi a výraznému zhoršení stavu veřejných financí. Zvýšily se úrokové diferenciály a kurzová volatilita, rozvolnila se integrace finančních trhů. Došlo také k přerušení trendu přibližování tuzemské cenové hladiny k eurozóně a nárůstu cyklické i strukturální nezaměstnanosti.

Ve světle domácího vývoje a s přihlédnutím k fiskálním problémům v eurozóně v posledním roce i k přetrvávající zvýšené volatilitě na finančních trzích se situace v současnosti nejeví jako příznivá pro budoucí přijetí jednotné měny euro v České republice a podniknutí kroků k němu směřujících. Platí, že konsolidace veřejných financí a zajištění jejich dlouhodobé udržitelnosti budou pro českou ekonomiku přínosné bez ohledu na přijetí jednotné měny, pro které však představují nutnou podmínku. V tomto ohledu bude přitom důležitým bodem i zvýšení pružnosti na trhu práce.

V této situaci proto nelze dospět k závěru, že bylo dosaženo dostatečného pokroku při vytváření podmínek pro přijetí eura, aby mohlo dojít ke stanovení cílového data vstupu do eurozóny, konstatuje zpráva ČNB a MF ČR.

(Zdroj: ČNB, MF ČR, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university