Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlato – Trefí se nejlepší prognostik i v příštím roce a přijde růst na 1630 USD, nebo se vyplní historická poučka, že parabolický růst nevěští nic dobrého?

Zlato – Trefí se nejlepší prognostik i v příštím roce a přijde růst na 1630 USD, nebo se vyplní historická poučka, že parabolický růst nevěští nic dobrého?

29.12.2010 8:02

26procentní růstovou rally, kterou zlato v letošním roce předvedlo, může pokračovat i napřesrok spolu s tím, jak se investoři budou snažit uchovávat hodnotu v tomto aktivu ve strachu před ekonomickými otřesy v Evropě a Spojených státech, zní hlasy jedné části analytické obce. Druzí však radí podívat se dobře na cenový vývoj zlata a srovnat ho s historickými grafy jiných aktiv. Zlato totiž podle tvaru cenové křivky může brzy čekat pád...

Cena zlata letos několikrát posunula hranici historického rekordu, naposledy se tak stalo 7. prosince, kdy trojská unce tohoto drahého kovu stála 1 431,25 dolaru. Z dvacítky renomovaných analytiků z celého světa se v průzkumu Bullion Market Association realitě nejvíce přiblížil Tom Kendall z Credit Suisse, který se od dosaženého letošního maxima odchýlil jen o jednu desetinu procenta. Kendall přitom soudí, že není důvod proč neočekávat pokračování „zlaté rally“ i v příštím roce a očekává, že cena unce tohoto kovu vzroste až o 16 procent na 1630 dolarů. Konsensuální odhad agentury Bloomberg přitom počítá se setrváním zlata na současných úrovních okolo 1400 dolarů.

„Jsme stále v situaci, kdy jsou finanční trhy nezvykle nestabilní a napjaté,“ uvedl Tom Kendall, který loni prognózu pro vývoj zlata poskytoval ještě pod vlajkou britské divize banky Mitsubishi Corp. V příštím roce podle něho nadále zůstaneme v prostředí s velmi nízkými až negativními reálnými úrokovými sazbami, „což pro zlato také bude velkou oporou“. V Číně jsou navíc podle analytika nyní známky rostoucího dovozu zlata a opravdového boomu investic do fyzicky dodávaného zlata v reatilovém segmentu, což lze především připsat obavám z dlouho nevídaného tempa růstu tamní inflace.

Lidé znalí historie investování však podle profesora Bostonské univerzity Marka Williamse vědí, že před investicí do zlata je nyní lepší se mít na pozoru. „Historie ukazuje, že když cena aktiva vykazuje parabolický růst, tak jako zlato, je možné, že jej čeká pád,“ varoval při pohledu na graf (viz níže) akademik z oblasti finanční ekonomie.

Vývoj ceny zlata za poslední desetiletí

zlato dekáda 12.jpg

Skepsi ohledně dlouhodobého vývoje ceny zlata vyjádřil také jeho kolega z Pensylvánie, který (stejně jako Williams) před investicí varoval především drobné klienty, jelikož obtížněji odhadnou, kdy mají z pozic vystoupit než velcí hráči. Výzkum tohoto profesora navíc ukazuje, že z historického pohledu má zlato spíše tendenci zaostávat za výkonem ostatních kategorií aktiv. Od roku 1802 byl podle Siegela průměrný roční růst ceny zlata asi 0,6 procenta, zatímco u akcií to bylo 6,6 procenta, u dluhopisů 3,6 procenta a u státních pokladničních poukázek 2,8 procenta. Zlato tak bylo schopné „převálcovat“ pouze zisky amerického dolaru, nechal se slyšet Siegel.

Dlužno ovšem podotknout, že historie zlata jako aktiva, s nímž se dá obchodovat stejně jednoduše jako s akciemi nesahá dále než do poslední dekády. Teprve před osmi lety totiž v hlavě Christophera Thompsona vznikla myšlenka, která zlatu k současné pozici ve světě investic dopomoci.

Podle dřívějších slov investičního guru George Sorose však investice do zlata ještě nemusí být zcela mrtvá, ačkoliv reálná cena této komodity je „přefouklá“. „Je to vše otázkou toho, kde se v této bublině nacházíte,“ shrnul Soros svůj názor na zlato před měsícem. Současné deflační tlaky jsou sice podle něho pro růst zlata ideální, ale velkým negativem je, že o tom již ví příliš mnoho lidí a hedgové fondy mají ve zlatu obrovské pozice.

(Zdroj: Bloomberg, Credit Suisse, AP)


Váš názor
  • Je nutné začít myslet
    29.12.2010 10:16

    Každý racionálně myslící člověk, který se alespoň elementárním způsobem zajímá o své bohatství ví, že konstrukce současných neplnohodnotných papírových peněz je zcela nepřípustný státní zásah - omezení svobodné volby každého účastníka trhu. Nebudu zde zmiňovat všechny důsledky, které na společnost tento zásah má, je především důležité, jak nebýt obětí tohoto zásahu. Ne náhodou píši pod tímto článkem jednoduchou tezi, tedy: " zlato jsou plnohodnotné peníze - jediné peníze, které tu vždy byly, jsou a budou - pouze lidé přestali přemýšlet, přestali vnímat realitu kolem sebe a dovolili vznik papírových peněz, které svou podstatou společnost poškozují a privilegují vybranou skupinu" Tyto články jsou jen dalším důkazem manipulace myšlení a je nanejvýš důležité odmítnout tvrzení, že nejlepší se mít u zlata "na pozoru". Papírové peníze: koruny, dolary, eura apod.. - před těmito falešnými penězi se musíme mít napozoru. Přeji všem myslícím bytostem hodně správných rozhodnutí a těm co se teprve chystají přemýšlet, ať už konečně začnou....
    • Re: Je nutné začít myslet
      29.12.2010 10:45

      byt tebou tak rychle pospicham upozornit stredisko vesmirnych letu, aby posadce, ktera poleti na mars pribalili do batuzku par cihlicek. muze se hodit.. z fyzikalniho hlediska kazdy, kdo propadne iluzorniho konceptu bohatstvi a zacne ho merit mnozstvim hmoty kolem sebe nastradane se jednou gravitacne zhrouti. jeho bohatstvi bude tudiz vzdy limitovano jistou kritickou hmotnosti, kterou kdyz presahne, tak z obrazneho proadu se stane propad fyzicky, doprovozeny casticovou recyklaci.
      Azb
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.