Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Goldman Sachs už nechce být za „zlou“ banku, odtajní odkud jí plynou příjmy a chystá další změny

Goldman Sachs už nechce být za „zlou“ banku, odtajní odkud jí plynou příjmy a chystá další změny

11.01.2011 17:23

Americká investiční banka Goldman Sachs se rozhodla udělat tlustou čáru za obviněními regulátorů a odsudky investorů, podle nichž tato instituce při svém podnikání bez skrupulí upřednostňuje své zisky před zájmy klientů. Jeden z největších bankovních domů na světě, který navzdory dozvukům globální krize vydělal za tři čtvrtletí loňského roku přes 6 miliard dolarů díky výnosům přesahujícím 30 miliard, dnes představil třiašedesátistránkový dokument, který má zachránit reputaci Goldman Sachs.

"Naše dobrá výkonnost v období krize se nám stala přítěží, jelikož si lidé začali lámat hlavu s tím, jak to že se nám tak dobře vede a jestli se nám nedostává lepšího zacházení od našich bývalých zaměstnanců na vysokých postech,“ vysvětloval šéf banky Lloyd Blankfein včera při prezentaci dokumentu jeho motivaci partnerům firmy.

Hlavní změnou má být podle dnes publikované zprávy Goldman Sachs detailnější zveřejňování zdrojů příjmů společnosti Goldman Sachs, a to již od výsledků za poslední kvartál minulého roku, které má společnost zveřejnit již příští středu. Více se má veřejnost dozvědět také o řízení rizik a likvidity banky.

Zatímco Goldman Sachs si od tohoto kroku slibuje ukončení všech dohadů ohledně morálnosti jejího podnikání a vylepšení pověsti pošramocené stíháním regulátory finančního trhu v Spojených státech a Velké Británii, analytici se těší na větší transparentnost a snadnější předpovídání výsledků hospodaření, které dosud spíše odhadovali.

Mezi 39 dnes oznámených změn ve fungování společnosti patří také slib lepší specifikace role Goldman Sachs v prodávaných produktech a při strukturovaných transakcích, které v uplynulém roce americké investiční bance přinesly sérii vyšetřování a soudních žalob.

V důsledku nedostatečného informování o struktuře složitých produktů byla banka Goldman Sachs v loňském roce obviněna z podvodů na klientech. jeden z jejích klientů (Paulson & Co) totiž skupoval vysoce rizikové hypoteční úvěry, které soustředil v portfoliu dluhopisů s názvem Abacus, které v roce 2007 prodal investorům. Banka byla obviněna americkou komisí pro cenné papíry SEC a i britskou FSA, že neinformovala investory, že Paulson zároveň spekuloval na pokles hodnoty Abacus. Banka tak prý neuchránila investory před více než miliardovou ztrátou, která jim vznikla v důsledku ztráty hodnoty rizikových hypotečních úvěrů po zhroucení trhu. Celý spor skončil mimosoudním vyrovnáním v USA ve výši 550 milionů dolarů ve prospěch poškozených klientů a SEC v červenci loňského roku, v září pak ještě přišla pokuta pro GS ve výši 17,5 milionu liber (27 milionů dolarů) od britského regulátora finančních trhů FSA. Goldman Sachs však v obou případech svou vinu popřel.

Dnešní oznámení, které je výsledkem práce před osmi měsíci ustavené interní komise banky, slibuje, že do budoucna už Goldman Sachs nebude moci vydělat na případné neznalosti svých klientů ani „čirou náhodou“. Nově mají totiž být všichni klienti banky zaneseni do jakési matice určující jejich sofistikovanost a teprve na základě jejich postavení v této soustavě jim mají být nabízeny odpovídající produkty. Prolomení těchto omezení má být do budoucna vázáno výslovným přáním klienta a zvláštním povolením Goldman Sachs.

I přes dlouho řadu změn, které americká investiční banka dnes představila nelze podle komentátorů mluvit o průlomové změně, pokud jde o směřování obchodních aktivit Goldman Sachs. William Cohan píšící pro agenturu Bloomberg soudí, že jde především o PR, kterým si banka snaží vylepšit svůj obraz na veřejnosti.

Tomu by nasvědčoval například bod slibující do budoucna nemožnost psaného vyjádření názoru obchodníků banky ohledně obchodů a klientů banky do uplynutí 30 dní od dané transakce. Goldman Sachs však ani do budoucna svým zaměstnancům nenazakazuje vyjadřovat se k těmto věcem ústně.

Zklamáním pro nejostřejší kritiky fungování Goldman Sachs je i setrvání Lloyda Blankfeina v čele banky. K jeho budoucnosti ve vedení zpráva pouze říká, že se těší podpoře investorů i klientů.

(Zdroj: Goldman Sachs, WSJ, AP, Bloomberg, NYT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba