Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Facebook za padesát?

Facebook za padesát?

24.01.2011 18:03
Autor: Petr Žabža, Patria Online

V poslední době – nejspíše z nedostatku lukrativnějších témat či v důsledku vlastní lenosti – bombardují finanční média své čtenáře vyčpělou informací o tom, že sociální síť Facebook získala od investorů další 1,5 miliardy dolarů a její ocenění ve výši 50 miliard USD předstihlo společnou tržní kapitalizaci Yahoo! a eBay. Šlape prý navíc na paty gigantům jako Amazon.com či Google.

Napadá mě v této souvislosti několik postřehů, které možná stojí za to zvážit:

1) Žádná oficiální valuace ve skutečnosti neexistuje. Zmiňovaná částka 50 miliard dolarů je prostou extrapolací toho, co za podíl na společnosti zaplatila banka Goldman Sachs a několik dalších investorů, kteří se sdružili ve speciálním investičním instrumentu vytvořeném právě touto bankou. Facebook byl a nadále zůstává soukromou společností, která „venkovním“ investorům umožňuje jen velmi omezený či nulový přístup do svých účetních knih.

2) To, že někdo uvedenou částku zaplatil, ještě samo o sobě neznamená, že je to částka správná a odpovídá reálné hodnotě společnosti. Na trhu se šušká, že výše uvedená transakce byla „pomsta Ameriky Číňanům“ – valná většina investorů do vehiklu Goldman Sachs prý byli Číňané, kteří milují trendy značky. A Američané jim ochotně část této „navoněné zdechliny“ prodali.

3) Srovnání Facebook a Google resp. Amazon.com kulhá na obě nohy. Facebook je do značné míry samoúčelná platforma pro výměnu pubertálních výkřiků svých uživatelů, Google i Amazon.com jsou oproti tomu výsostně komerční projekty, generující poměrně přesně definovatelný tok tržeb. Za loňský rok Facebook utržil pouhé dvě miliardy dolarů, jeho valuace tak implikuje 25násobek ročních tržeb. To je čirá fantazie. Nemluvě o tom, že přepočteno na uživatele, Facebook utržil 4 dolary „na hlavu“ – ani tím bych se osobně moc nechlubil.

4) Je nesporné, že Facebook v tomto okamžiku surfuje na vlně ohromné mediální popularity. Jeho zakladatel byl vyhlášen „Osobností roku“ magazínu TIME (což říká více o tomto magazínu, než o M. Zuckerbergovi. Jenom pro zajímavost, druhý v pořadí byl Julian Assange, zakladatel Wikileaks), o celém projektu byl natočen film s několika oskarovými nominacemi (což opět říká mnohé spíše o soutěži, než o Facebooku) a nemine den, abychom se ohledně Facebooku nedozvěděli nějakou „novinku“. Mediální masáž může pomoci v případném IPO, ziskovou firmu to však samo o sobě neudělá.

5) Jediná hodnota, kterou Facebook podle mého názoru má, je databáze jeho klientů. Ti v zásadě zcela dobrovolně nabízí ostatním údaje o svém chování, náladě, zálibách a nákupních preferencích. Na mysl se vkrádá scéna z filmu „Minority report“, kde Tom Cruise prochází městem a interaktivní reklamní tabule jej oslovují křestním jménem a nabízí personalizovanou reklamu na základě jeho pozitivní identifikace přes oční rohovku. Jakmile by však Facebook svou databázi využil podobným způsobem, okamžitě by o značnou část uživatelů nejspíše přišel. Ukazovat kamarádům fotky z mejdanu je věc jedna, cílené vykrádání osobních informací pro komerční použití pak věc druhá. Jistě, lze namítat, že Facebook nikoho nenutí uvedené údaje do systému vkládat, ale…

Suma sumárum – pokud by mi dnes někdo nabízel akcie Facebook v IPO za cenu odpovídající výše uvedené valuaci, poženu ho klackem. Jak říká jeden blízký přítel – „se skutečnými kamarády si anonymně nepíšu po webu, ale chodím s nimi na pivo“.

Hezký týden přeji !

P.S. Autor má svůj profil na FB, navštěvuje jej však spíše sporadicky a s kamarády raději chodí na to pivo.


Váš názor
  • stařecká zapšklost
    26.01.2011 16:02

    Facebook je "game changer" - myspace, instant messaging, blog, herní portál a bůhvíco ještě v jednom, s neuvěřitelným podílem na trhu, kde uživatel stráví víc času než na googlu, gmailu a youtube dohromady. U laiků býval seznam.cz synonymem pro internet, facebook je dnes úplně jiná liga.
    Toncek
  • Co si to ten Facebook dovoluje?
    24.01.2011 19:47

    Nemít žádnou oficiální valuaci. Neumožnit "venkovním" investorům přístup do účetních knih. Notabene když jedinými takovými jsou hloupí Číňané, kteří chytrým Američanům skočí na každý "navoněný" špek. Utržit jen dvě miliardy dolarů za výkřiky půl miliardy puberťáků a nechat se za to ještě oslavovat podřadnými časopisy a pochybnými soutěžemi nějakých filmařů. A spřádat plány jak nám ukrást osobnost nebo alespoň zneužít naši identitu. Chraň tě ruka páně Zukerbergu jen pomyslet na IPO Facebooku, z nás co spolu chodíme na pivo a analyzujeme tvé záměry, mrzký dolar nevyrazíš.... PS: autor má také svůj profil na FB, na webu si s kamarády nepíše anonymně ale podepisuje se, často se tak s nimi domlouvá, že půjdou na pivo a díky FB na něj šel i s pár přáteli na které ztratil kontakt a spoustu let je neviděl.
    • Re: Co si to ten Facebook dovoluje?
      25.01.2011 9:13

      Co je tahle reakce za nesmyslný výkřik do tmy ???
      LongFrog
  •  
    24.01.2011 19:38

    Snad jediná TV, která mi necpala vele důležité reportáže a příběhy z FB, dnes končí :-( Dobrý článek, moc mě pobavil, díky!
    le_ge
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.