Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Palivo 21. století: Ani atom, ani fúze, ale uhlí

Palivo 21. století: Ani atom, ani fúze, ale uhlí

02.02.2011 17:41
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Mezi ekologickými aktivisty se uhlí jako energetický zdroj příliš velké oblibě netěší. Loňské spory kolem elektrárny Prunéřov, na kterou měla svého času spadeno i vzdálená Mikronésie, jsou toho důkazem. Vzestup asijského kontinentu s sebou ale nese ještě jinou „nepříjemnou pravdu“: poptávka po uhlí dnes dosahuje nejvyšší úrovně v historii.

Mezinárodní energetická agentura (IEA) odhaduje, že světová spotřeba této suroviny vzroste během následujících 25 let o pětinu, a to ještě pokud vlády dodrží současné „zelené“ sliby (tj. mamutí investice do obnovitelných zdrojů energie). Čína, která s pomocí uhlí vyrábí 70 % elektřiny, podle IEA v příštím čtvrtstoletí postaví nové tepelné elektrárny o kapacitě 600 gigawattů (GW), což zhruba odpovídá současné kombinované kapacitě Evropy, USA a Japonska (Temelín má výkon 2 GW). Analytici bankovního ústavu Nomura tento odhad považují za příliš skromný a domnívají se, že jen v následujících pěti letech přibude v Číně uhelných elektráren o kapacitě 500 GW. V Indii Nomura počítá s lehce pomalejším tempem růstu. Vstupujeme do éry uhelné renesance.

Výše nastíněný boom by měl potěšit především lokální těžaře, obzvlášť když rozvojové země zpravidla disponují vlastními dostatečnými zásobami (viz tabulka). Indii by za současného tempa těžby měly její uhelné sloje vydržet ještě přes sto let, Číně pak 38 let. Avšak poptávka po černém palivu roste tak rychle, že ji místní uhelné firmy nestačí uspokojovat.

Čína, která je nyní s velkým náskokem největším spotřebitelem, začala uhlí dovážet už před lety a v budoucnu na něj bude pravděpodobně odkázána v ještě větší míře. Neuvěřitelný hlad po energii a oceli si žádá roční přírůstky spotřeby v rozsahu 5-7 %. Podle Citigroup dosáhne letos čínský import 233 mil. tun, což přesahuje kapacitu jihoafrického Richards Bay nebo Newcastlu v Austrálii, dvou největších přístavních terminálů na světě. Pro srovnání, NWR letos plánuje vytěžit 11 mil. tun uhlí.

Dodávky domácí suroviny brzdí hned několik faktorů. Čínská ložiska se nachází hlavně na severu a západě země, daleko od rychle expandujících pobřežních měst. Doly jsou navíc většinou staré, uhlí leží ve velké hloubce a jeho těžba se prodražuje. Kvůli přetížené železniční i silniční síti je dovoz z Austrálie nebo Indonésie spolehlivější, a často i levnější. Vláda se navíc pokouší sektor konsolidovat a řadu malých a nebezpečných dolů zavřela. A i když se čínská infrastruktura rychle modernizuje, budou tamní elektrárny a ocelárny ještě řadu let závislé na lodích obtěžkaných tunami uhlí.

V Indii je situace ještě horší. Velká část jejích zásob leží pod chráněnými lesy nebo půdou vyhrazenou etnickým menšinám. Přepravovat surovinu vlaky může být ještě větší dobrodružství než v Číně, a navíc je nemožné sjednat s dráhami hromadné kontrakty na přepravu velkého množství uhlí. Indická ložiska také neskrývají příliš kvalitní surovinu, která by se hodila do nových, efektivnějších elektráren. Do roku 2015 by se tak země mohla stát největším dovozcem energetického uhlí. Již nyní vede tabulku v dovozu koksárenského uhlí potřebného při výrobě oceli.

Krátce řečeno, těžařské společnosti si už mnou ruce. Cena energetického uhlí by se podle Nomury mohla příští rok dostat na 170 USD za tunu, oproti současným 110 USD. Nejvíc by měli profitovat asijští producenti. Největším čínským dodavatelem je už nyní Indonésie, která leží relativně blízko a jejíž uhlí je vysoce kvalitní. Tamní zásoby jsou sice titěrné, ale růst by mohl podnítit další průzkum. Velký potenciál mají také Mongolsko a Mozambik, které by se mohly zařadit po bok velkých vývozců typu Austrálie, JAR a Kolumbie.

Uhelná rally už stačila loni spustit vlnu slučování a akvizic v celkové hodnotě 52 mld. USD. Australské Rio Tinto nabídlo za 3,9 mld. USD za Riversdale vlastnící doly v Mozambiku. Čínské Yanzhou koupilo před dvěma lety Felix Resources za 3,5 mld. USD, což je zatím největší transakce. O slovo se mohou také přihlásit dva giganti: Rusko a Spojené státy, které mají víc potvrzených zásob než ostatní dohromady. V Americe nyní prudce roste těžba plynu z břidlicových ložisek, ekologická lobby se obrací proti příliš znečišťujícím zdrojům, a tak budou muset těžaři hledat odbyt za mořem. Rusko má uhlí spoustu, stačí jen vybudovat železnice, po nichž by se mohlo dostat do přístavů. Budoucnost Mikronésie zřejmě příliš růžově nevypadá; nejen kvůli Prunéřovu.

Vašek uhlí


(Zdroj: The Economist)


Váš názor
  •  
    03.02.2011 8:26

    http://news.morningstar.com/newsnet/ViewNews.aspx?article=/DJ/201102021338DOWJONESDJONLINE000383_univ.xml
    PachX
    •  
      03.02.2011 11:02

      "...(IEA) odhaduje, že světová spotřeba této suroviny vzroste během následujících 25 let o pětinu, a to ještě pokud vlády dodrží současné „zelené“ sliby (tj. mamutí investice do obnovitelných zdrojů energie)."
      ...
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m