Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
K9 dodatek ke koaliční smlouvě neuzavřela. Sporný hazard, daně či financování dopravy

K9 dodatek ke koaliční smlouvě neuzavřela. Sporný hazard, daně či financování dopravy

23.06.2011 8:17, aktualizováno: 23.6. 9:56
Autor: ČTK

Aktualizováno

Lídři stran vládní koalice se dnes na devítihodinovém jednání podle písemného prohlášení pro média shodli na většině programových bodů připravovaného dodatku ke koaliční smlouvě. O "malém procentu" toho, co zbývá budou pokračovat v diskusi v neděli večer. Jde o otázky daňové reformy, zdanění hazardu a například investic do dopravní infrastruktury, na kterých trvá nejmenší koaliční strana. Členové K9 se prý dnes okrajově dotkli i personálních otázek a také na toto téma mají o víkendu diskutovat. Jednání představitelů koaličních stran ve formátu K9 o dodatku koaliční smlouvy bude pokračovat v neděli 26. června v 18.30 v Kramářově vile.

Předseda sněmovního klubu TOP 09 Petr Gazdík novinářům řekl, že Věci veřejné vznesly avizovaný požadavek na výměnu ministra dopravy Radka Šmerdy. Podle Gazdíka to je ale záležitost mezi nejmenší vládní stranou a premiérem Petrem Nečasem (ODS). Předseda VV Radek John po schůzce zopakoval, že jeho strana trvá na čtyřech svých stranících ve vládě. Žádná jména prý nepadla.

Při odchodu ze Strakovy akademie John novinářům řekl, že o programových bodech se jednalo osm a půl z devíti hodin schůzky. V neděli má koalice diskutovat například o zdanění hazardu. Současný návrh se VV zdá příliš měkký. Podle Gazdíka ale Věci veřejné kladou technicky neproveditelné požadavky, které už v úterý odmítla sněmovna. Návrhy VV v oblasti hazardu by TOP 09 a ODS podpořily pouze v případě, že by se poslanci nejmenší strany zavázali, že zaplatí případné prohrané arbitráže, uvedl Gazdík.

VV také stále navrhují zvýšit daň právnických osob o procento, aby se zvýšily příjmy rozpočtu pro příští rok. To odmítá jak ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), tak šéf sněmovního klubu ODS Zbyněk Stanjura. "Jedou z programových zásad ODS je nezvyšovat přímé daně, takže tento požadavek je nerealizovatelný," řekl novinářům Stanjura. "V období velmi křehkého ekonomického růstu bych velmi nerad podlamoval konkurenceschopnost české ekonomiky zvyšováním přímých odvodů, nezdá se mi to, jako dobrý nápad," uvedl Kalousek.

Dalším z neuzavřených návrhů změn v koaliční dohodě je výpočet mezd, tedy návrat k hrubé mzdě ze superhrubé. Podle Stanjury VV žádají prodiskutovat všechny dopady takového kroku do všech rozpočtů. Předseda frakce nicméně míní, že by to nemělo být součástí jednání koaličních lídrů, nýbrž připomínek k návrhu ministerstva financí, který ještě vláda neprojednala.

Na dotaz, proč VV otevírají tolik témat, John novinářům řekl, že si strany navzájem nedůvěřují, chtějí se proto ujistit písemnými dohodami. Nechtěl odhadovat, zda se politici k dohodě dopracují v neděli. Podle Stanjury je to možné, koalice podle něj postupuje ve sněmovně jednotně, což považuje za hlavní.

John v úterý oznámil, že na schůzce jeho strana přednese požadavek na čtyři stranické ministry. Novým členem vlády by se podle Johna měla stát předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake.

V kabinetu nyní zastupují VV ministr školství Josef Dobeš a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Vládu před časem opustil John, jehož v čele ministerstva vnitra nahradil nestraník Jan Kubice, a neformální lídr VV Vít Bárta, za něhož nastoupil jeho náměstek Šmerda. Nečas dosud dával najevo, že si nyní výměny ministrů nepřeje a že chce nejprve prosadit ve sněmovně soubor vládních reformních zákonů. Koaliční partneři ale dosud uznávali, že na vedení dohodnutých úřadů mají VV nárok. Podle této logiky jsou za ministerstvo dopravy odpovědné VV a mohly by tedy výměnu na tomto postu prosadit.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university