Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cesta za bohatstvím a zpět... Patria vydala nový Třicetník

Cesta za bohatstvím a zpět... Patria vydala nový Třicetník

30.06.2011 18:23
Autor: Research, Patria Finance

Řecko je populací srovnatelné s Českem. Obyvatel má zhruba o půl milionu víc. V dolarovém vyjádření je řecká ekonomika asi o 60 procent větší než ta česká, rozdíl je dán populací a hlavně cenovou hladinou. Přepočteno podle parity kupní síly je HDP na hlavu v Řecku jen o 15 procent výš než v ČR.

Podíváme-li se na vývoj řecké ekonomiky v posledních třiceti letech, jsou zde znát tři hlavní fáze. V té první - asi do roku 1993, podávala ekonomika nevyrovnané a celkově špatné výkony, HDP reálně rostl v průměru o 0,7 procenta, vývoj doprovázela velká inflace kolem 20 procent a postupný nárůst nezaměstnanosti z hodnot pod 3 procenty na 9 procent. Daleko úspěšnější bylo podle těchto indikátorů Řecko v letech 1994 až 2007. Ekonomika rostla průměrně o 3,7 procenta, inflaci se podařilo srazit k 3 procentům a nezaměstnanost se aspoň stabilizovala zhruba na 10procentní hladině. K současnému zmaru začala ekonomika rychle směřovat v roce 2008 - důsledky americké finanční krize vystřídala dluhová krize a HDP nejprve výrazně zpomalil a následně začal padat. V minulém roce HDP klesl o 4,5 procenta.

Řecká ekonomika je založená na službách, které stojí za téměř 80 procenty tvorby HDP. Průmysl tvoří přes 17 procent a 4 procenta zemědělství. Z jednotlivých sektorů je pro ekonomiku klíčová turistika, která tvoří asi 15 procent HDP, dále služby spojené s lodní dopravou (zhruba 5 procent) a produkce potravin a tabákových výrobků.

Řecké ekonomice pomáhal vzhůru jednak postupný nárůst populace (za 30 let asi o 1,5 milionu), dále peníze z fondů EU (země je členem od 1981) a stimulace ze strany fiskální politiky. Do země dlouhodobě plynou prostředky z EU - čistý příliv z rozpočtu EU má podle plánu na období 2007-13 dosáhnout 25 mld. EUR. To je 11 procent HDP (2007) a v poměru na obyvatele jedna z nejvyšších hodnot v EU. Od roku 1980 řecké veřejné finance nevykázaly nikdy schodek nižší než 2,5 procenta HDP, průměrný deficit byl kolem 8 procent. Rychle tak narůstal i veřejný dluh, z 23 procent až na současnou hladinu kolem 150 procent HDP.

Ekonomika je celkově dost uzavřená. Poměr vývozů k HDP je pod 30 procenty. V rámci OECD podobně nízkých čísel dosahují až na výjimky jen ty největší ekonomiky. Pro srovnání Česká ekonomika je lehce pod 80 procenty a naopak patří k těm velmi otevřeným. Řecký vývoz směřuje hlavně do Německa a Itálie (dohromady přes 20 procent vývozu) a jde především o potravinářské výrobky. Nevyváží se ale dost, respektive dováží výrazně víc. Deficit obchodní bilance se v posledních letech velmi rychle zvyšoval a kulminoval v roce 2008, kdy přesáhl 45 miliard euro (asi 19 procent HDP). V dalších letech se bilance o něco zlepšila díky útlumu dovozu, ale zůstává velmi špatná. Schodek běžného účtu i po poklesu zůstává nad 10 procenty HDP. Obchodní výměna Řecka s Českou republikou je naprosto minimální - částky v řádu stamilionů jsou v rámci českého zahraničního obchodu zanedbatelné.

Není nutné dodávat, že jak velká vnější nerovnováha, tak především dlouhodobě bobtnající veřejný dluh uvrhly zemi do vážné krize, když spouštějícím mechanismem byla světová recese. Nyní je tedy na řadě bolestivý ozdravný proces.


Kompletní analýzu doplněnou o detailní informace a prognózy si mohou klienti Patria Plus stáhnout ve formátu PDF - ZDE...


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data