Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Poslední data dávají Fedu další důvody pro odložení snižování sazeb

Poslední data dávají Fedu další důvody pro odložení snižování sazeb

16.03.2024 15:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Čerstvá data o inflaci a nezaměstnanosti poskytly bankéřům z Fedu další důvody, proč odložit snižování úrokových sazeb, i přesto, že maloobchodní tržby naznačily zpomalení spotřebitelských výdajů. Růst cen amerických výrobců v únoru překonal očekávání a o podporu v nezaměstnanosti zažádalo méně lidí, než se odhadovalo. A to po datech, která ukázala, že základní spotřebitelské ceny minulý měsíc rovněž rostly rychlým tempem.

USA Fed

Přestože začátek roku byl u spotřebitelských výdajů slabší, síla inflace i trhu práce podporuje názor tvůrců politik Fedu, že než se odhodlají ke snížení výpůjčních nákladů, potřebují vidět větší pokrok. Očekává se proto, že představitelé Fedu, kteří sledují jak cenovou stabilitu, tak zaměstnanost, nechají na zasedání příští týden sazby beze změny, tedy již pátý měsíc za sebou na dvouletém maximu.

„Když Fed uvažuje o sérii snížení sazeb a je konfrontován zároveň s náhle pomalejším ekonomickým růstem a náhle prudší inflací, bude pokaždé reagovat na nové zprávy na straně inflace,“ uvedli Chris Low a Mark Streiber z FHN Financial. "Dokud je velkoobchodní inflace stabilní nebo vyšší a maloobchodní inflační tlaky pokračují, bude se pauza Fedu protahovat."

Inflace v posledním roce z velké části ustupuje. Táhnou ji zejména klesající ceny zboží a energií. Ale nejnovější indexy spotřebitelských a výrobních cen naznačují, že se tento trend zastavuje, nebo možná dokonce obrací. Základní ceny spotřebního zboží, tedy bez potravin a energií, vzrostly poprvé od května a podobný ukazatel na velkoobchodní úrovni zaznamenal největší nárůst za rok. Hlavním faktorem byly rostoucí náklady na energie, které byly nad prognózou i v lednu. A po lednovém poklesu se minulý měsíc zvýšily i ceny ojetých aut i oblečení. 

Klíčové komponenty spotřebitelské a výrobní inflace, které se používají k výpočtu cenového indexu výdajů na osobní spotřebu (PCE), což je preferovaná metrika inflace Fedu, naznačují, že únorový PCE bude po silných lednových číslech opět silný. Ian Shepherdson, hlavní ekonom společnosti Pantheon Macroeconomics, očekává, že jádrový PCE po zaokrouhlení poroste o 0,4 %, což by se zhruba rovnalo lednovému číslu. Další prognostici, včetně těch z Barclays a Bank of America, odhadují v únoru zmírnění na zhruba 0,3 %, což by stále znamenalo nejsilnější nárůst v řadě za rok.

Shepherdson na základě toho očekává začátek snižování sazeb až v červnu. Také trhy sází na to, že sazby zůstanou déle vyšší - výnosy státních dluhopisů po zveřejněných datech vyskočily a dolar posílil, zatímco akciový index S&P 500 klesl. Ekonomové společnosti Nomura Holdings letos posunuli sázky na snížení sazeb na první snížení v červenci a druhé v prosinci, oproti dřívějšímu očekávání tří snížení od června. Stephen Stanley, hlavní ekonom ze společnosti Santander US Capital Markets, předpokládá, že Fed ponechá sazby beze změny ještě déle než ostatní ekonomové – až do listopadu. „Před šesti týdny FOMC požadoval ‚větší důvěru‘ v to, že se inflace vrací zpět na 2 %, a od té doby jsme na inflační frontě nedostali nic jiného než špatné zprávy,“ komentoval Stanley.

Fed se také pravděpodobně bude přiklánět k delší pauze vzhledem k síle trhu práce. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA byl po revizích nižší, než bylo původně hlášeno, zejména u lidí, kteří již dávky pobírají. U této skupiny byl procentní údaj koncem února a také na konci roku 2023 výrazně revidován směrem dolů. Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti byly podle údajů ministerstva práce rovněž sníženy, ale ne o tolik.

Zatímco nedávná čísla o inflaci a nezaměstnanosti přiživují narativ, že ekonomika znovu zrychluje, údaje o maloobchodních tržbách tuto myšlenku naopak potlačují. Hodnota maloobchodních nákupů, neočištěná o inflaci, vzrostla v únoru o méně, než se předpokládalo. Takzvané tržby kontrolní skupiny, které se používají k výpočtu hrubého domácího produktu, se v únoru po poklesu v předchozím měsíci nezměnily. Tento ukazatel, který nezahrnuje stravovací služby, prodeje automobilů, obchody se stavebninami a čerpací stanice, zatím naznačuje slabší ekonomickou aktivitu v prvním čtvrtletí.

„Únorové maloobchodní tržby ukazují, že dynamika výdajů slábne, zejména v sektoru služeb. Tato čísla jsou v zásadě v souladu s naším hodnocením výhledu růstu spotřeby, což znamená, že rychlé tempo utrácení je z velké části za námi a před námi je pomalejší období růstu,“ uvedla Estelle Ou z Bloomberg Intelligence.

"Zpráva o maloobchodních tržbách z tohoto měsíce podporuje náš názor, že ekonomika je silná, ale ochlazuje se," uvedli ve zprávě ekonomové Morgan Stanley pod vedením Ellen Zentner. "To není důvod, aby Fed uspěchal další pohyb sazeb."

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Slok to letos na snižování sazeb Fedu nevidí, mohou jít i nahoru
07.03.2024 12:42
Již nelze ignorovat to, jak moc se od prosince minulého roku uvolnily ...
Americké mzdy zpomalily a nezaměstnanost stoupla. Data upevňují očekávání o Fedu
08.03.2024 15:14
Přání slabšího trhu práce ani tentokrát nebylo vyslyšeno úplně, ale ur...
ARK IM: Inflace bude negativní, bublina ani zdaleka
14.03.2024 12:31
V americké ekonomice už dochází k růstu nezaměstnanosti, opadávat bud...
Invesco: Šílenství měnové politiky – Budou strategie centrálních bank úspěšné?
15.03.2024 6:25
Současná měnověpolitická "sezóna" začala v roce 2022, kdy centrální ba...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data