Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek pro Patria.cz: Konec daně z dividend zvítězil nad slevou; paušály OSVČ neplní původní účel

Kalousek pro Patria.cz: Konec daně z dividend zvítězil nad slevou; paušály OSVČ neplní původní účel

18.08.2011 13:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Nadšení mezi investory i neklid mezi drobnými podnikateli vyvolalo ministerstvo financí a slova ministra financí Miroslava Kalouska. Prvně ke zrušení daně z dividend, následně úvahami o změně daňových paušálů. Zrušení daně z dividend jako výsledek jednání se zaměstnavateli potvrdil ministr Kalousek v rozhovoru pro Patria.cz, stejně tak i diskusi nad daňovými paušály OSVČ, z nichž výběr daně dosahuje záporných hodnot a míjí se jejich původním smyslem...

Patria.cz: Ministerstvo financí potvrdilo úmysl v rámci daňové reformy ukončit zdanění dividend současnou 15% srážkovou daní. Bude se v rámci daňové reformy příjemců dividend týkat jiná daňová zátěž, která současnou daň z dividend „nahradí“? Jak tedy bude celkově v nové daňové legislativě upraveno zdanění dividend z pohledu jejich příjemců a rovněž celkové výnosy z investic do akcií včetně jejich tržního zhodnocení mezi dobou nákupu a prodeje? Lez počítat s platností nových pravidel od roku 2013?

Ministr Kalousek: V dodatku koaliční smlouvy se dohodlo, že vláda v rámci daňové reformy zruší daň z dividend. Ministerstvo financí původně navrhovalo jít cestou slevy na dani ve výši vyplacené dividendy, nicméně akceptovalo požadavek zaměstnavatelů v rámci sociálního dialogu na zrušení daně z dividend. Obě varianty mají obdobný dopad na veřejné rozpočty. V návaznosti na tuto změnu oproti původnímu záměru se budou diskutovat i další možné změny.

Patria.cz: MF ČR uvedlo, že konec daně z dividend znamená pro státní pokladnu výpadek zhruba v rozsahu 9 miliard korun. Jsou výše uvedené body (například skrze začlenění pod daň z příjmů) zdrojem, který nahradí ukončenou daň z dividend ve stávající podobě? Má již MF ČR jasno, z čeho uvedený výpadek nahradí?

Ministr Kalousek: Nelze vytrhávat jedno opatření z celého komplexu daňové reformy. Jsou zde navržena další opatření a celkově i s dalšími změnami, např. v dani z přidané hodnoty, by mělo dojít k velmi mírnému snížení složené daňové kvóty.

Patria.cz: Změny mají podle posledních informací postihnout výdajové paušály podnikatelů. Existuje již konkrétní návrh včetně čísel, kterým směrem se změny budou ubírat? Jak má být nová úprava paušálů nastavena proti vedení účetnictví a odvodů daní?

Ministr Kalousek: V tuto chvíli chci otevřít diskusi, zda bychom se neměli zamyslet nad skutečností, že výběr daně od OSVČ je po sedmi měsících roku záporný, tj. že je nyní dotují ostatní poplatníci. Taktéž jsem chtěl kolegy ve vládě upozornit na to, že výdajové paušály jsou u nás téměř největší v Evropě a přestaly plnit svůj původní účel. Ten představoval snížení administrativních nákladů, nikoli úlevu na odvodové zátěži. Každopádně není možno vytrhávat jedno zvažované opatření z kontextu celé daňové reformy. Zde například navrhuji snížení sociálního pojištění OSVČ výměnou za to, že se adekvátně sníží jejich příjmy ze sociálních systémů.

Patria.cz: Budoucí penzisté dostanou v rámci důchodové reformy možnost odvést z pojistného tři procentní body do „svého účtu“ u penzijních fondů a k nim přidají ještě dva procentní body ze svého. Poté, co v uplynulém roce byly v regionu k vidění direktivní přesuny peněz z penzijních účtů blíže státním kasám (nejprve v Maďarsku a následně i v Polsku), existují i u nás obavy ze „znárodnění“ naspořených prostředků. Hodlá vláda v novém penzijním systému nějakým způsobem zakotvit nedotknutelnost a nepřevoditelnost peněz na osobních penzijních účtech?

Ministr Kalousek:
I kdyby vláda zakotvila nedotknutelnost a nepřevoditelnost peněz z osobních penzijních účtů, nikdy nelze zaručit, že by to některá populistická vláda v budoucnosti nemohla změnit. Nicméně, tuto záruku nemáte ani u průběžného systému ani u jakéhokoli jiné alternativy penzijní reformy.

Patria.cz: Po opětovných turbulencích na finančních trzích další odklady provázely a provázejí chystanou emisi eurodluhopisů ČR. Existuje již časový rámec jejího vydání a zpřesněný zamýšlený objem emise a její forma?

Ministr Kalousek: Ministerstvo financí pečlivě sleduje vývoj na zahraničních finančních trzích a je připraveno přikročit k emisi eurobondů, jakmile budou podmínky příznivé.


Váš názor
  • ještě jeden benefit
    24.08.2011 19:45

    pro stát: silně se u menších firem omezí potřeba "nákladových faktur" za 6-10% cash....neocenitelný příspěvek "proti prani" ...jednou tady bude Kalouskovo nábřeží, ať si kdo chce co chce říká...;-))
    db
  • Mirku
    24.08.2011 17:07

    udělal jsi v životě asi i pár lumpárniček, ale za to zrušení daně z divi by sis zasloužil postavit pomník! Palec nahoru!!
    db
    • obávám se, že kalous je mnohem
      24.08.2011 19:23

      prohnanější, než bychom byli ochotni připustit.Představte si v menší firmě se dohodnu se zaměstnanci, že vydám akcie firmy pro zaměstnance_neobchodovatelné,nepřevoditelné,bez hlasovacích práv aj. ,ale s nárokem na divi_třeba čtvrtletně.Mzdu jim upravím na minimální, rozdíl doplatím čtvrtleně formou divi. Zaměstnanec nic netratí, ale protože z divi se neplatí daň z příjmu, ani sociální a zdravotní pojištění, tak navíc ještě vydělá cca 8-10% ?. Totéž vlastník firmy neplatí z divi(pro sebe +zaměstnance) uvedené odvody-daň za sebe + zaměstnance, sociální a zdravotní taktéž za sebe + zaměstnance a vydělá mnohem více cca 20-30% ?.Všichni vydělají až sem to vypadá výborně, ale ten kdo v konečném důsledku tratí bude zdánlivě stát, protože nakonec to dopadne na většinu občanů, dojde k dalším obrovským výpadkům v rozpočtu státu, především nám bude alibisticky předhozeno "schodek" na důchodovém účtu, a "špičkové" zdravotnictví neutáhne naše simulantsví , tudíž si tato situace vyžádá další prohlubování tzv. reforem pochopitelně s další vyšší spoluúčastí lidí, ale hlavně vše zprivatizovat. Začal jsem malou firmou. Na tento model přejdou velké firmy se zahraniční účastí, kterým se doposud ekloval český vynález_schwarz systém, a zdůvodní si to "motivační" aktivitou pro zaměstnance formou výplaty dividend ze zisku firmy (výkonnost, loajalita aj.) Také mne napadla nedávno uvedená informace o plánovaném vydání akcií pro zaměstnance v NWR, a tato info pronikla na veřejnost dříve než kalous přišel s nedaněním divi. Že by souhra náhod ?. Jsem přesvědčen, že se jedná o další promyšlený útok na rozpočet státu.To co ušetříme na dani z divi, o to mnohem více zaplatíme jinde v případě nemoci, protože se chystá zrušení principu solidarity zdravých s nemocnými. Já se obávám, že toto je jedním z předem prokalkukovaných kroků k situaci, čím hůře tím lépe, pro určité lobistické skupiny připravené vydrancovat to co ještě zbylo hlavně ve zdravotnictví.
      masox
      • Re: obávám se, že kalous je mnohem
        24.08.2011 19:33

        to se dá jednodušše ošetřit, teoreticky zajímavý konstrukt pro neveřejné as, ale v praxi nepoužitelný, nejsem si vůbec jist, zda jde vydat takové akcie...dokonce bych řekl, že to je nesmysl...čistě prakticky: nepřevoditelná akcie, ok, ale když ten "zaměstnanec" bude lemra, coý je obvyklé, já ho pošlu dopryč a on bude mít furt nárok na podíl ze "zisku"...nesmysl.
        db
    • Bufiku...
      24.08.2011 17:29

      ...počkejme si až na konečné paragrafované znění. AMN se obává oprávněně...
      Amonfobis
    • Pro mistní
      24.08.2011 17:13

      ..no řekněme sociální demokraty (abych nemusel vytahovat k.)....dvojí zdanění bylo nemravné! Zaplatit za firmu daň z přijmu FO a ze zbytku zisku jako spoluvlastník společnosti zaplatit další srážkovou daň je nemravné a nesystémové! mirku bravo!
      db
  • Souhlasím s Barykem...
    24.08.2011 17:06

    ...a zároveň sdílím obavy AMN. Dokud to nebude černé na bílém, je lepší nevěřit ničemu.
    Amonfobis
  • Asociální
    24.08.2011 16:47

    nespravedlnost. Nic jiného to není. Jen to aby bohatí, včetně nás tady, byli ještě bohatší a chudí ještě chudší kvůli DPH na základní existenční věci. Proč by měli platit "obyčejní lidé" z úroků daň a akcionáři z dividend ne ? Tak ať zruší oboje. Daň z dividend se ostatně vybírá skoro všude ve světě. Jen v mafiánském Kocourkově nebude. Ikdyž pro mě výhodné je to nespravedlivé. No, oni si to ti chudí jednou vezmou zpět, ale to už se mojí generace týkat nebude. Snad.
    baryk
    • Re: Asociální
      24.08.2011 17:23

      baryku hafhaf možná nejseš asociální, ale trochu mimo. jaká daň z úroků ??? ´je jasný, že když někomu půjčíš peníze na urok, tak je to přijem a jakýkoli příjem musí být zdaněn - JEDNOU. A znovu si přečti výše mé argumenty o DVOJÍM zdanění.
      db
      • Bufiku
        24.08.2011 20:09

        když pominu "vtipnou" snahu o zesměšnění mého nicku musím opět připomenout, že ve většině světa divi zdaněny jsou a mnohde víc než v ČR. Tak to dělají blbě a čecháčkové mají patent na rozum ?
        baryk
        • Re: Bufiku
          24.08.2011 20:26

          ano dělají to blbě a je to vidět....navíc to odnese hlavně střední třída, bohatí zaplatí to co uznají za vhodné, tak to bylo a vždy bude.
          db
      • navíc ušetřené peníze
        24.08.2011 17:27

        se vrátí do systému a státu z nich polyne vyšší výběr na DPH a spotřební dani. Že žiješ skromě, nepiješ a nekouříš? ;-) nezlob se, ale to mě je fakt jedno...)))
        db
    • Re: Asociální
      24.08.2011 16:57

      máš rychle rakce a soudy, budeš mít možnost se určitě ještě vyjadřit. Toto rozhodnutí, jak brzy pochopiš je první krok. Druhý bude následovat. Tato nezdaněná -krásně vypadající divi se ti přičte k celkovýn příjmům a zdaníš jí dani z příjmů.Pokud zůstanu 19 % bude to ješte OK. Ale obávm se, že se " pečou " vyšší čísla !
      AMN
      • AMN
        24.08.2011 17:37

        to je nesmysl, opakuji je to nesmysl. Zapomeň teď na divi ze svých xxx akcií ČEZU (zapomeň 2x na divi z CME :-))......máš sro, ok ? jseš 100% vlastník ok? sro má zisk třeba 10mega za rok, ok? ano jsou i zisková sro ...;-)....zaplatíš daň z příjmu sro (DPPO), ok? ....zbyde ti třeba 8mega, ok? ...ty máš právo na tyto peníze=dividenda, chceš říct, že zaplatíš na daň z přijmu fyzické osoby (DPFO) z 8 mega??? A protože jseš zaměstnane svého sro a nemáš třeba ani živnosťák jak to prosím tě uděláš????
        db
      • AMN :-)
        24.08.2011 17:10

        Kde jsi byla tak dlouho že jsem tě tu neviděl, no jinak tvá předpověd moc nevyšla, co ???
        modrymax
  •  
    19.08.2011 15:57

    Jedná se pouze o zvýhodnění jedné skupiny lidí na úkor všech ostatních. A jaké je dvojí zdanění u akcionáře, který kterýdostane dividendu? Jestli chtěl p. Kalousek pomoci podnikatelům, tak stačilo, aby odvedenou daň z divendy si mohli dát do nákladů.
    Bobo
  •  
    18.08.2011 14:41

    co to je výpadek 9 miliard ze státního rozpočtu? Prostě zvedneme DPH nebo zavedeme novou daň aby to zaplatili hlavně lidé s průměrným platem aby ti chudáci co si mohou dovolit obchodova na burze mohli víc nahrabat a podnikatelé si mohli zvednout příjmy
    Bobo
    • nezáviĎ
      18.08.2011 18:31

      oni už jednou daň zaplatili, a víc než ti tvoji lidé s průměrným platem...je potřeba se v tom orientovat než tady začneš vykřikovat o nespravedlnostech
      Bo
      • Re: nezáviĎ
        18.08.2011 18:36

        Nech ho, s tím nickem má na to právo. http://filmfoto.osobnosti.cz/leto-s-kovbojem-212143-358318
        Jaco
  • Rozumny pristup
    18.08.2011 14:37

    Myslim si, ze zruseni dane z dividend povede k vetsimu tlaku akcionaru na vyplaceni dividend, ktere jsou u firem placeny ze zisku po zdaneni. Takze v konecnem dusledku by na tom stat nemusel tratit. Take by akcie firem vyplacejici dividendy mohly byt v techto turbulentnich casech ponekud stabilnejsi, a to neni k zahozeni.
    John Smith
  •  
    18.08.2011 13:49

    Možná to pan Kalousek změní tak, že nebudou zdaňovány poze dividendy z listinných akcií na doručitele. Aby on a jeho kamarádi nedošli k úhoně.
    Juniper
    • To by pomohlo
      18.08.2011 14:12

      Dle mého názoru je to určitě cesta, jak podpořit trh s akciemi. Když už se neplatí DPH na investiční zlato, tak je dobré, že se podobně zvýhodnily i výnosy z akcií. Určitě to zatraktivní trh s akciemi. Třeba já nyní opravdu uvažuji nad tím, že si skutečně nějaké akcie pořídím.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.