Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropa by měla přestat trvat na záchraně vadného eura, obrací dosavadní zastánce z FT

Evropa by měla přestat trvat na záchraně vadného eura, obrací dosavadní zastánce z FT

08.11.2011 11:30
Autor: ČTK

Evropští politici by měli přestat zachraňovat euro, ale začít plánovat rozpad eurozóny. Záchrana eura je špatný cíl, protože evropská měna je od základu vadná a vedla ke vzniku a udržování nynější dluhové krize. Napsal to dnes Gideon Rachman, pravidelný komentátor britských Financial Times, listu, který dosud vždy hájil euro a evropskou integraci. Jeho článek odmítá poplašná tvrzení evropských lídrů, podle nichž bude zánik eura znamenat i konec Evropské unie.

Evropští činitelé trvají na tom, že euro zůstane navěky a žádný jejích summit se neobejde bez rituálních prohlášení, že Evropa udělá cokoli, aby jednotnou měnu zachránila. Komentátor však připomíná, že euro nemá být cílem, nýbrž nástrojem na podporu hospodářské prosperity a politické harmonie v Evropě. "S přibývajícími doklady toho, že funguje přesně naopak, je načase přemýšlet ne o tom, jak euro zachránit - ale jak jej zrušit, nebo přinejmenším umožnit odchod nejslabších členů,"doporučuje Rachman.

Pro evropské lídry je však kvůli hrdosti, strachu, ideologii a osobnímu přežití mimořádně těžké přiznat si, že euro je podstatnou součástí celého problému. Hledají tak podle komentátora pro krizi jakákoli jiná vysvětlení. od nedodržování pravidel členskými zeměmi a nedostatečnou politickou strukturu přes iracionalitu trhů a slabé nástroje obrany typu "eurovalu" po nespokojenost obyvatelstva.

Nic z toho ale nemíří na jádro problému. Podle Rachmana se po zhruba desetiletí existence eura ukázalo, že "měnová unie sjednocující rozdílné země s rozdílnou mírou ekonomického rozvoje a velmi rozdílnými politickými kulturami je vnitřně vadná".

Rachman to dokládá tím, že euro přispělo k vytvoření krize předně tím, že způsobilo prudký pokles úrokových sazeb v jižní Evropě, což povzbudilo země jako Řecko a Itálii k dalšímu silnému zadlužování. Nyní euro vyžaduje, aby Itálie a další země, které jsou tradičně zvyklé řešit zadluženost inflací a devalvací, uskutečnily "vnitřní devalvaci" s propadem mezd a masovou nezaměstnaností.

Slabiny eura obnažila globální finanční krize a dnešní dluhová krize propukla, když EU nedokázala vyřešit řeckou krizi a přesvědčit trhy, že Řecko je izolovaný případ. Trhy si všimly, že Řecko je sice extrémní případ, ale není nijak unikátní, a že například Itálie má řadu charakteristik společných s Řeckem. Zřetelně je zranitelné Španělsko a obávat se začíná i Francie, konstatuje Rachman.

Tváří v tvář rostoucím problémům už zastáncům politiky "zachránit euro, ať to stojí, co chce" zbyla k obhajobě stále nevěrohodnější řešení, píše komentátor. Sotva věrohodné je jak částečné oddlužení Řecka, tak schopnost Itálie přesvědčit trhy o svém fiskálním zdraví nebo neomezené nákupy státních dluhopisů Evropskou centrální bankou.

Vyhlašované dlouhodobé řešení, které má spočívat ve fiskální unii a politické federaci je s ohledem na rychlost krize nesmírně vzdálené a v každém případě velmi nepravděpodobné. Podle Rachmana totiž současný chaos odhalil, že evropská solidarita v podstatě neexistuje.

Rozpad eurozóny bude jistě obtížný a nebezpečný a načas může vzniknout ekonomický a politický chaos. Někteří tvrdí, že zánik jednotné měny zničí samu EU, takový alarmismus se však může stát sebenaplňujícím se proroctvím, varuje Rachman. I bez eura by podle něj měly přežít základní vymoženosti evropské integrace jako jednotný trh, cestování bez hranic nebo spolupráce v zahraniční politice.


Váš názor
  • Pád eura by nebol pádom EURA!!!
    09.11.2011 0:02

    "Diagnostické CENTRUM" europroblémov 1989-2008 a akútnej diagnózy 2008-2011 ešte VEDOME neurčilo Dg a ani resekciu dôsledkov ani v retro "29,ani "73 až po 2008. "Europacient" globálnej politiky USA&OSN, ktorým sa postupne stávajú už aj silné ekonomiky EU vytvárajú takmer univerzálne podhubie pre extrémne alternatívy možných i nemožných ,či euroriešení, alebo USAriešení, ako aj Čínskych riešení....Lenže právo a možnosť VOĽBY neurčuje ani EU&EP, ani euroobčania v 27 štátov, ale ani súčasne platná "legislatíva" Lisabonskej zmluvy!!!- bohužiaľ&eurožiaľ?! Bez akútne nutnej REFORMY OSN,Lisabonskej zmluvy,štruktúr EU & EP až po euroreformu politiky&ekonomiky&práva, včítane komplexnej reformy banko-kapitalneho regińu v jeho globálnom rozmere a hlavne dôsledkoch - to nepôjde! A ak nejako, tak za cenu zbytočných obetí a strát všetkých spomenutých...Cez pád eura, či eurozóny a odchod slabých ekonomík z eurozóny, keď k nim už patria tALIANSKO A INé, ALE AJ MIMOEUROZÓNOVé "na čele" z USA a.p. tak tadiaľto "cesta záchrany" nevedie a ani nemôže! Lebo na jej čo len "priebežnom konci" by bola bankkatastrofa v rozmeroch a dôsledkoch, ktoré neni možno ani vedecko-ekonomicky predídať pre nevyspytateľnosť "psychózy davu BANKOSEKTORU" ako v ekonomike, tak i v jej politicko-strategických dôsledkoch. Preto dogmaticky tvrdím, že cez pád eura a eurozóny to nepôjde, ľudovo povedané - neni to ani Bohu ani Ľudu milé....Janiga 8.11.2011.
    turcan
  •  
    08.11.2011 13:30

    výborně...konečně někdo řekl tzv. na plnou hubu to, co je již dávno zřejmé a nad slunce jasné....nesmyslný konglomerát EU je pouze naplnění chybné vize optimistů a idealistů, povýšených do role novodobých mesiášů a - možná nechtěně- praktikujících pro rozvoj tohoto uměle vytvořeného celku potlačování základních ekonomických principů - k jakému rozvoji to vedlo, to si možná ti, kteří byli nuceni žít v plánovitém řízení národního hospodářství ještě pamatují. a čím dřív se začnou dělat kroky k postupné likvidaci eura a bruselské byrokracie a k realizaci zásady "každý za své".
    keris
    •  
      08.11.2011 13:32

      čím se pak bude několik desítek tisíc těchto byrokratů živit?:-))
      Jesse
      •  
        08.11.2011 13:37

        ...to už je jejich věc, je samozřejmě jasné, že takoví exoti jako někteří co tam sedí za čr by s tím měli potíže....a jejich kolegové z jiných zemí nemlich to samé....holt cca půl mega měsíčně nezískáš jen tak....
        keris
        •  
          08.11.2011 13:42

          Jen ještě doplním - Ty hlasy proti založení nesmyslného projektu EU už existovaly dávno, jenže fanatici a idealisté ze socialistické internacionály je jaksi odmítali přes média zaznívat. Taková moderní vlna cenzůry, aby jim nikdo plány nepřekazil. No, vidíme konečně zas po několika desetiletích, že kam vkročí noha marxisty, tak dlouho tráva neporoste.
          Jesse
          •  
            08.11.2011 14:59

            četka je právě příkladem moderní vlny cenzury - koho chleba jíš, toho píseň zpívej; zprávy ze světa jsou třešinkou na dortu - za oceánem napadl sníh, začalo pršet
            Mudrc
          •  
            08.11.2011 13:55

            nedelej z marxe travex :)) vono je uplne jedno kdo si prozasuzje jake vize, kdyz to neresi matematicky, ale slibama..
            Azb
            • děkuji za potvrzení
              08.11.2011 13:59

              předešlých vět :-)) K tomu si stačí pouze uvědomit, kdo umí slibovat a kdo přemýšlet. Marxisté myslet na zadní nikdy moc neuměli. Tento historicky doložitelný fakt prostě vyvrátit nelze :-))
              Jesse
              • Re: děkuji za potvrzení
                08.11.2011 15:12

                samozrejme mas pravdu v tom, ze je to chyba tech nasledovatelu. ja ten kontext nasmeroval k jedne osobe, ale mel jsem to zapotrebi k tomu travnatemu humoru. moje nepresnost.
                Azb
    •  
      08.11.2011 13:32

      ...tím lépe. prostě přiznat chybu a napravit ji.
      keris
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university