Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investoři čekají čínskou bankovní krizi do pěti let, rok 2012 jako na houpačce

Investoři čekají čínskou bankovní krizi do pěti let, rok 2012 jako na houpačce

08.12.2011 18:20
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Dnešní čínský finanční systém čeká nejpozději do pěti let otřes a hluboká bankovní krize. K takovému závěru došlo 61 procent z 11 stovek oslovených globálních investorů v kvartálním průzkumu Bloomberg. Jen 10 procent z nich doufá, že se existenčním potížím čínský bankovní sektor dokáže vyhnout. Za obavami, které investoři uvedli jako důvod pro omezování expozic vůči čínskému akciovému trhu, stojí zpomalování ekonomiky, průmyslového i zpracovatelského sektoru, chladnoucí trh nemovitostí i export. To podle nich povede v druhé největší světové ekonomice k nárůstu špatných úvěrů. „Hluboká nesprávná alokace zdrojů zejména v realitním a bankovním sektoru povede ke kombinaci ekonomické a návazně také politické nestability,“ uvádí například šéf kalifornské UPI Management, Lance Depew, který se zúčastnil průzkumu Bloomberg. Již dlouho se upozorňuje na boom bankovních úvěrů zejména lokálnímu veřejnému sektoru na nevýdělečné infrastrukturní projekty. V rámci globálních akciových benchmarků MSCI čínský bankovní sektor letos odepsal 22 procent při souhrnném indexu čínských akcií MSCI China, který oslabil o 17 procent. Stahují jej zejména China Life Insurance s -32 % YTD a Bank of China s -30 % YTD.

Globální poll Bloomberg dále ukázal, že zhruba třetina globálních investorů očekává zpomalení čínské ekonomiky pod 5 % z meziročních 9,1 % ve 3Q11 a ekonomickou i politickou nestabilitu. Největší díl koláče – 46 % - počítá jen se zhoršováním čínské ekonomiky, i to je ale více proti srpnovým 38 procentům.

Faktem globálního průzkumu je zjištění, že nejvíce pesimismu vůči Číně plyne od Američanů. Neškodí proto výhled postavit do zrcadla s „domácím“ výhledem Nomury pro asijské ekonomiky v roce 2012.

Jako na houpačce. Tak hodnotí vývoj asijských ekonomik v roce 2012 Nomura. Nejbližší měsíce mají být protkány snižováním sazeb a snahami o stimulaci ekonomik, které mají položit základy pro silné oživení ve druhé polovině roku 2012. „Čím prudčeji budou nyní asijské ekonomiky zasaženy, tím ostřejší bude jejich výstřel ve druhé polovině příštího roku, domnívá se Rob Subbaraman, ekonom Nomury v Hongkongu. Snížení sazeb je očekáváno v Indii, Indonésii, Thajsku či na Filipínách. Volby zase mají vyhnat vládní výdaje v Thajsku, Malajsii či Jižní Koreji. Čína dle Nomury bude pokračovat ve snižování rezerv bank ve snaze podpořit úvěrování.

I Nomura si je vědoma rizikové části úvěrů. Ale proti tomu dle analytiků stojí vystavenost Asie evropským bankám, která by mohla při současné evropské krizi vést o odlivu kapitálu až v rozsahu 1,4 bilionu amerických dolarů (1,05 bio EUR). Asijská divize Bank of America/Merrill Lynch považuje za nejohroženější Singapur, kde vystavenost evropským bankám dosahuje dle jejich propočtů 83 procent ročního HDP. U Malajsie je to zhruba 25 % HDP.

Podle Nomury je to stále jednoznačně Čína, která bude v roce 2012 udávat takt dalším zemím Asie, nikoli dění v Evropě. Ćína je pro zbytek regionu největší obchodní partner. Dle dat Nomury její dovozy ve 3Q11 obsluhovaly 58 procent domácí poptávky, ve srovnání s 44 % v úvodu roku 2007. To ukazuje, že co se děje uvnitř Číny, je rostoucím vlivem rozhodující pro celý region Asie. I podle Nomury je největší obavou ochlazující trh nemovitostí a jeho dopad na bankovní úvěry a hospodaření lokálních vlád. Čínská vláda úspěšně zorganizovala ochlazení nemovitostního trhu ve strachu z bubliny, která se vymkne kontrole. Jako vedlejší efekt ale došlo na růst špatných úvěrů (zejména developerům a lokálním vládám), propad transakcí s nemovitostmi a pozemky a odříznutí jednoho ze zdrojů příjmů právě zadlužených lokálních vlád. Credit Suisse očekává propad čínského trhu nemovitostí v roce 2012 o dalších 10 %, kumulativně od poloviny roku 2011 o 20 %. Čínská centrální banka v úvodu prosince uvedla, že ceny nemovitostí jsou „u bodu obratu“, banky ale varují právě před 20% poklesem nemovitostního trhu, který by dle nich spustil řetězovou reakci.

V rámci „řízeného oteplování“ po „řízeném ochlazování“ Čína již zmírnila požadavek na objem bankovních rezerv na 55 mld. USD z 63 mld. USD. Ekonomové čekají pokračování v tomto směru. „Měnová politika je na půli cesty, křivku stále ještě dohání,“ míní hlavní ekonom JPMorgan pro Čínu Zhu Haibin. I on očekává, že k nastartování výrazného růstu ekonomiky dojde ve druhé polovině roku 2012.

Významným důvodem pro chlazení čínské ekonomiky bylo ovládnutí inflace. Podle čínských poboček JPMorgan i Barclays ale čínské vládě výrazně pomohlo ochlazení cen komodit ve druhé polovině roku 2011, s počátkem ústupu již od května. Nyní Barclays ale varuje, že inflace se přihlásí o slovo znovu ve druhé polovině roku 2012. „Dosažení dna ekonomiky (lokální i globální) v kombinaci s předchozími dodávkami likvidity a její opětovné přelití do cen komodit zajistí růst inflace ala počátek roku 2011,“ očekává inflační Déja vu Barclays.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, Nomura, Barclays, JPMorgan, Bank of America/Merrrill Lynch)


Váš názor
  • JE euroobdivuhodné už roky
    08.12.2011 19:30

    AKO SA "globálni ČÍNOlógovia" a z rôznych "oblastí svetovej politiky" predbiehajú v "pekingoprognózach" - takmer nepretržite a výrazne od roku 1989. Je pochopiteľné, že PORUŠOVANIE ľudských práv je citlivá - ale nie KATAstroficky odsúdeniahodná NERESŤ SVETA. Veď napokon sa tak deje "pod nosom OSN" a už roky a okrem "rozvýrenia mediálnej hladiny" a "štatistických OSNÚDAJOV" o počtoch obetí, a.p. - ale veď to je už 22 rokov v jdnom kuse "POKRM PRE MÉDIÁ"...Čo si o tom myslí obyčajný človiečik či v Číne,či v USA,Rusku, alebo v Lýbii,alebo "niekde v eurozóne" -koho to dneska OSNzaujíma?! TAM - ani vrátnicu OSN...Ešte k "prognostikom PEKINGU" a hlavne z USABOYScompany -ktorým sa už začnajú "šikmiťoči" od úsilia a "kumulovane" s europekingovými "prognostikmi" ...od prípravy OH v Pekingu až po tieto dni "čínokecajú" až sa im z huby práši, akoby "RYŽU BALILI" Aj eurolaik s 50% odosobnením "vidí & počuje" usaeuroKUVIKANIE lokajskej enklávy antičínskych riťkinov, ktorí by asi aj "zahrsťryže" zradili a podchvostne "SERVILOVALI" ich žoldácke "zaručene dôverné ČÍNOKECY". Možno ich porovnať ku "gébelČINE 2011" - keď "psa štekajú,...ale KARAVANA čínskej globálnej prosperity ide ďalej!!!KTO sa a PREČO v roku 2011 až 2021 minimálne, BOJÍ "čínskeho draka" vo svete, tak to nie sú určite obyčajní a radoví občania či z východu, či zo západu,....lebo DEJINY SVETA vždy boli a sú o ĽUĎOCH a OBCHODE - výmene či predaji a nákupe tovaru a HLAVNE každodennej potreby miliónov obyčajných ľudí vo svete. A NI LEN globálnych zbrojnošov a militantných nadnárodných korporácií, ktoré BOHUŽIAĽ chcú asi,: na večné časy a nikdy inač"?! -limitovať túto našu občiansku civilizáciu len a len militantno-vojnovým smerom a rovno dopekla!!!!! Tam nech idú, ale bez nás a hlavne bez nás dôchodcov a našich detí a vnúčeniec!!!!!Janiga 8.12.2011
    turcan
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.