Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summers: Keynes měl pravdu, prioritou pro vládu je podpora poptávky

Summers: Keynes měl pravdu, prioritou pro vládu je podpora poptávky

31.01.2012 18:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Tento rok začal pro finanční trhy dobře. Akcie rostou, evropské vlády si půjčují s podmínkami, které mnohé překvapily. Ekonomická data přicházející zejména z americké ekonomiky jsou lepší než očekávání. Cítíme tak menší znepokojení, i když naprostá úleva to ještě není. Obavy z budoucnosti nadále zůstávají hlavním faktorem ovlivňujícím vývoj globální ekonomiky.

Signály, které vysílají finanční trhy, jsou paradoxem. Na jednu stranu zde vidíme nízké sazby v rozvinutých ekonomikách, které částečně odrážejí nízkou očekávanou inflaci. Dalo by se čekat, že nízké sazby povedou k mimořádně vysokým valuačním násobkům akcií, ve skutečnosti ale pozorujeme spíše opak. Akcie se z historického pohledu zdají být levné. A podobný obrázek vidíme u nemovitostí.

Kombinace nízkých sazeb a nízkých valuací aktiv ukazuje na mimořádně vysokou míru obav. Potvrzuje ji i nedávný paralelní růst výnosů obligací a akciového trhu. Tento vývoj stojí v protikladu k obvyklé závislosti, kdy se sazby a ceny akcií v důsledku očekávané monetární a fiskální politiky pohybují opačně. O vysoké nejistotě svědčí i neobvykle velký objem hotovosti držený korporátním sektorem, neochota firem k vytváření nových pracovních míst a váhavost spotřebitelů u nákupů zboží dlouhodobé spotřeby, která přetrvává i přes rekordně nízký náklad financování.

Vše uvedené ukazuje, že pro vlády rozvinutých ekonomik by měla prioritu tvořit podpora důvěry ve zrychlení ekonomického oživení v USA a v omezený pokles evropské ekonomiky. O celé věci se vedou intenzivní debaty. Někteří považují za nejdůležitější podporu důvěry podniků; vládní stimulace se přinejlepším míjí účinkem a přinejhorším působí kontraproduktivně. Podle jiných je prioritou právě stimulace, problémy s podnikovou důvěrou leží až ve druhé řadě. John Maynard Keynes už před 75 lety pochopil podstatu problému a prezidentu Rooseveltovi napsal: „Podniky musíme ve vytváření vyšších mezd podpořit zvýšenou důvěrou v další vývoj ekonomiky či nižšími sazbami. Nebo musí v tvorbě příjmů pomoci vláda svými výdaji financovanými dluhem, nebo tištěním peněz“.

Vláda je hlavně zodpovědná za to, aby ekonomika měla adekvátní úroveň poptávky. Bez jejího růstu není možné čekat udržitelný růst celé ekonomiky, ani pokles nezaměstnanosti. A bez těchto dvou podmínek zase není šance na snížení dluhu v poměru k příjmům. Existují samozřejmě i rizika: Inflace, podpora nadměrné spekulace a neefektivních výdajů. Zvýšení poptávky je ale podle trhů i vedení podniků nejjistější cestou ke zdraví ekonomiky. Vyhnout bychom se pak měli nové regulaci, která by omezila investice. Výjimku tvoří případy, kdy je potřeba regulace urgentní a má racionální základ. Nemůžeme ignorovat příjmovou nerovnost, existuje ale riziko, že snaha o její zmírnění bude působit opačně tím, že se projeví poklesem investic. Pravděpodobnost pokračujícího oživení ale nejvíce zvyšuje vláda, která se bude přímo snažit o posílení poptávky a zároveň i důvěry podniků.

Autorem je Lawrence Summers.

Zdroj: Financial Times


Váš názor
  •  
    01.02.2012 9:44

    To je logické.
    Bobo
  • USAEUkeysov čína unavuje?!
    31.01.2012 22:54

    Vážerní redaktori - nepodpísaní - za aký USAEUbakšiš tu "keysujete" a tak naivne , ako 18 orčná "eurotynedžerka" pred prvým rande....Čo tu mátožíte o "nejakej vláde" a jej hypotetickom a imaginárnom "REŽIME a ešte vládnutia?! Kto je v roku 2012 takýmto "MODELOM VLÁDNUTIA vlády - USA? Rusko?India?Anglia?Nemecko? - či nedajboh RADIČNEČASDUO?! LEN ČÍNA má vládu, ktorá modelovo vládne i s plusmi i s mínusmi -ale 2011 stále ukážkovo a bez "keysovania" a bankosektorokecov..... Alebo "zreformujte" keysovčinu na keysoČÍNU a k tomu USA-RUSKO-INDIA atď pozitíva s novoreformovanou POLITIKOU OSN a potom ....možnože?! Janiga 1.2.2012
    turcan
    • turvan
      31.01.2012 23:06

      ....privela borovičky...;
      db
      • Re: turvan
        01.02.2012 10:01

        Toto je na téma: "Summers, aneb jak komunisté ovládají Demokraty v USA". Jinak jde o politickou, nikoli ekonomickou debatu. Hloupé je, že jsem si nevšiml nikoho, kdo by zvládl alespoň komplexně posat současnou situaci, natož navrhnout řešení. Každý jen vytrhuje fragmenty, které se mu hodí. A zavádějících a neúplných informací je až hrůza. Zdá se mi ale, že jsme v době, kdy desetiletí zaběhaná pravidla a vzorce chování prestala platit. Rozvojové země nejsou rozvojové a "Řím bude zničen" (jakou už párkrát za známou historii). Podle mne je zásadní, zničit Demokraty, uskromnit se, trvdě pracovat a obnovit morálku... HOWGH jdu na poradu
        Petr007
        • tvrdě pracovat
          01.02.2012 10:30

          Když budeš tvrdě pracovat a uskrovňovat se, tak budeš akorát hodně upracovanej a budeš žít v bídě, ekonomickou situaci to však spíše jenom zhorší.
          Karel
          • Re: tvrdě pracovat
            01.02.2012 10:34

            přesně, tyhle ideály už mám za sebou...ale bránit mu nebudem, co? ...já ještě v posteli a mladej na poradě, tak to má bejt. :-)
            db
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university