Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Třeba nejsme tak hloupí…

Třeba nejsme tak hloupí…

12.03.2012 17:50

Pokaždé, když se u nás objeví nějaký návrh na prohlubování přímé demokracie, objeví se dlouhé výčty jejích negativ. Ne, že by na argumentech proti přímé či přímější demokracii nebylo i něco rozumného. Ale bavíme se churchilovsky o té nejméně špatné možnosti. Navíc ze zapálených odsudků větší přímé participace společnosti cítím často i něco ne zrovna libého.

Mnoho západních zemí dnes řeší problémy s dluhem. Z mnoha úrovní analýzy můžeme jít až na tu, která se dívá na vztah mezi dluhem a přímou demokracií. Nedávno zveřejněné dílo „Direct democracy as a safeguard to limit public spending“ (Patricia Funk, Christina Gathmann) v tomto smyslu poukazuje na zajímavý vztah. Země s vyšší úrovní přímé demokracie (Švýcarsko, USA...) mají menší úroveň veřejných výdajů ve srovnání se zeměmi s úrovní přímé demokracie menší. Autorky tento vztah popisují jako „silnou negativní korelaci“, nejde tedy o nějakou těžko postřehnutelnou vazbu. Mezi závěry je i následující: Povinné referendum ohledně rozpočtu ve švýcarských kantonech snižuje veřejné výdaje o 12 %; možnost navrhování zákonů občany funguje podobně.

Dovolím si tvrdit, že logika většiny argumentů proti přímější demokracii jde asi následující cestou:

Většina řešených problémů je složitá + lidé nemají potřebný vhled do problému, jsou krátkozrací a budou se rozhodovat oportunisticky = lepší je, když rozhodnou zvolení, kteří mají potřebný úsudek a informační zdroje.

Nyní nechme stranou podstatný domácí „detail“, tedy že u nás se zvolení často chovají jako vyvolení. Výše uvedená studie uvedený mustr dost nabourává. Pokud by totiž platil, větší přímá demokracie by se musela rovnat větším vládním výdajům. Lidé by totiž „hloupě“ hlasovali pro vyšší dávky, vyšší podpory, vyšší platy ve státní sféře, ad-hoc výdaje tu i onde. A neuvědomovali by si, že si tyto vyšší výdaje musí dříve, či později zaplatit z vlastních kapes, pravděpodobně i s čistou ztrátou plynoucí z neefektivní alokace zdrojů a sem tam nějaké dluhové krize.

Výše uvedené přitom není ojedinělým jevem. Média nyní přichází se zprávou o tom, že Švýcaři odmítli prodloužení zákonné dovolené ze čtyř na šest týdnů a to dokonce většinou 67 % hlasů. Podpořili tak vládu a firmy a postavili se proti odborům, které chtěly činit „dobro“. Není opět třeba zdůrazňovat, že pokud by platila protipřímodemokratická logika, asi bychom podobný výstup neviděli. Třeba tedy nejsme tak hloupí a neschopní si rozhodovat přímo. Nutno ale uznat, že výše uvedeným se silně prolíná ta švýcarskost. Je tu tedy možnost, že Švýcaři a pár dalších jsou v tomto ohledu trochu jiní. Já ale myslím, že ne.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • JE TO "eurozaostalosťou CZ i SR?!
    12.03.2012 19:20

    NOVEMBER 1989 "zrodil tynedžerov" a ich vrcholom bolo KOLOBEŽKOVANIE Havla po Hradčanoch..."DEDIČSKÉ KONANIE" po socializme 1948-1989 prebehlo za "spoluúčasti KSČ -rozkrádačov a chmatákov" vedome trpené OF&VPN štruktúrami a s ich "obsahom" tak kádrovým ako materiálnym, čím sa vytvorilo "podhubie pre NÁDOR" morálky a práva až po goriloobdobie 2004-2012...Eurototálny deficit ponovembrových politikov,štátnikov,diplomatov - bol podobný boľševickému RUSKU 1917....Nedôstojná úloha "NOVÉHO VEDENIA" a "89-partyzánčina až do divokého kapitalizmu 2012 - vyprodukovala korupčné prostredie a toto poznačilo celú dekádu takto "profilovaných kádrov" až do obludných gorilorozmerov, ktoré "pochovali jej pravicovo-liberálne smerovanie a ich zákonité súvislosti zapríčinili "viťazstvo SMERU2012"...Podobný scenár čaká aj České zeme....lenže NAJčeskoslovenské -nihilizujúce to naše ako tak československé pozitívne 1918-2012 - to je to "čecháčkovstvo" a naša nevraživá závistlivosť!!!A tieto atribúty- ako ČSLšpecialita 1918-2012 sú už v europrítomnosti euroarchaizmom, škodiacim predovšetkým doma a s dôsledkami v EU i vo svete. Lenže ani Klaus ani Gašparovič a smerom od nich dolu NIKTO sa nechystá "roztierať maslo a sypať popol na hlavu" -tak to ostáva na nové TVÁRE politiky - ale s takýchto CZ&SR i EU pomerov - ?! ČO sa "zasialo "89-2012" - to bude "rašiť 2012-2032" a bude sa ne čo EUROTEŠIŤ.....
    turcan
    • Re: JE TO "eurozaostalosťou CZ i SR?!
      13.03.2012 10:27

      Zdravím, pane Soustružník, já myslím, že jste velký optimista. Když vidím, že u nás je nejčtenější deník Blesk, jak se v Řecku lid bouří proti úsporným opatřením, tak i když bych si za sebe přál přímější demokracii, tak se jí obávám. Tam, kde mají lidi dobrou životní úroveň, budou asi více zodpovědní, než např. v Česku. Já tedy věřím více té logice proti.. Argument může být i to, že podle preferencí půjdou u nás ke kormidlu opět socialisti. Zadlužení naší země lidi moc nezajímá a pravděpodobně sdílí názor Paroubka, že dluhy se platit nemusí a úsporná opatření a zdražování nechtějí.
      Head
      •  
        13.03.2012 10:55

        Vůbec nejde o to, že je nezajímá zadluženost, ale o to, že mají nulovou šanci takovému zadlužení předcházet a vůbec nevědí, kdo za jejich zády vlastní zemi zadlužuje a jak z toho nehorázně profituje...
        Jesse
      • Rere: JE TO "eurozaostalosťou CZ i SR?!
        13.03.2012 10:53

        Jak to víte, že zadlužení země lidi moc nezajímá? A to, že Paroubek nechce platit dluhy, víte taky z Blesku, ne? ;-) Podle mne by měla být takováto referenda povinná. Chceš něco, tak se povinně rozhodni. Samozřejmě to předpokládá dostatečné prezentování fundovaných názorů pro i proti. Ale i to je v dnešní době elektronických médií dostupnější...
        Kalka.
        • Re: Rere: JE TO "eurozaostalosťou CZ i SR?!
          13.03.2012 12:12

          http://www.youtube.com/watch?v=shCl4DGqhyU&feature=related Paroubek to řekl. Blesk nečtu. ;-) A vy to nevíte, že to lidi nezajímá? Logika věci je taková, že socialisti zadlužení nikdy neřešili a zvyšovali ho. Dělají populistická rozhodnutí a všichni, kdo je volí, volí nezodpovědnou politiku.
          Head
          • Paroubek: dluhy se nesplácí
            24.03.2012 11:36

            :-))) vidím, že máte ještě důvěryhodnější zdroj než Blesk... Jak někdo může napsat něco takového letos? Která evropská země jen uvažuje o splacení svého dluhu? Řeší se přece nezvyšování zadlužení (v řídkých případech jeho snížení) a schopnost platit obsluhu tohoto dluhu...
            Kalka.
            • Re: Paroubek: dluhy se nesplácí
              24.03.2012 13:39

              Kalko!!!Paroubek tvrdil,že druhy se nesplácí už v roku 2006!!!!!Takže nemystifikuj!!V době konjuktury,kdy vedl socany.Co je to za bordel v té číně??Už se to konečně rozpadá,soudruhům??Hezký víkend!!
              Velkamedvědice
              • státní dluhy - VM
                25.03.2012 13:07

                Nepovídej mi, že v ECB a jinde v EU daleko dřív než v 2006 nevěděli, jak moc se státy zadlužují a jakou moc získává finanční oligarchie. Snad nechceš říct, že tam jsou samí ignoranti ;-) Čili klidně můžeme předpokládat, že nejen rozšiřování EU, ale i samotný vznik eurolandu nebyl jen nějakým idealistickým projektem na zabránění další válce (vedle nadnárodním společnostem vyhovujícího spol. trhu a Shengenu), ale hlavně prostředkem k privatizaci zisků a socializaci ztrát. Čím víc zemí v takovémto společenství, tím víc se jich bude na této socializaci ztrát podílet - čili na umožnění dalšího zadlužování (jež samozřejmě vyhovuje koncernům, které tak mají větší odbyt pro své zboží a služby - vč. bankovních ;-)
                Kalka.
                • Re: státní dluhy - VM
                  25.03.2012 17:24

                  JJ.Zatraceni socani.Ani v konjukturách nechtějí splácet pak vytváří podivné pakty.Veřejně prohlašovat v oficiální funkci ,že jen lidé neznalí ekonomie chtějí splácet druhy,balancuje někde mezi marťanstvím a idiocismem.
                  Velkamedvědice
                  • VM
                    25.03.2012 20:10

                    ty manipulátore - nebo snad marťane? :-)))
                    Kalka.
              •  
                24.03.2012 16:48

                :-))) Čekala jsem, kdo se ozve. A on druh - zdravím! Ovšem ani v roce 2006 se státní dluhy nesplácely. A některé i velké země se dokonce už tehdy zadlužovaly na jejich obsluhu... ;-)
                Kalka.
              • socani dluhy nesplácí
                24.03.2012 14:47

                http://www.youtube.com/watch?v=shCl4DGqhyU&feature=related
                Velkamedvědice
                • Re: socani dluhy nesplácí
                  24.03.2012 16:50

                  Tak na tohle jsem přece reagovala u Heada... ;-)
                  Kalka.
    • Re: JE TO "eurozaostalosťou CZ i SR?!
      13.03.2012 8:58

      Viete to je podla mna nieco podobne ako debata o socialnom state a la Svedsko. Na to p. Kohout raz pekne povedal, ze problemom je, ze on v Cechach nevidi ziadneho Sveda a ma pravdu:-)) Co sa tyka priamej demokracie, treba vidiet este jeden zorny uhol, samozrejme zavisi od toho, ako by to bolo zorganizovane, ale ja osobne si viem predstavit partu "mafianov", ktori obehaju viacere osady "tmavych spoluobcanov" a zabezpecia si ich hlasy tak ako budu potrebovat oni a tym, ze ostatni budu viac roztriesteni, tak si presadia svoje. Majorita je nebezpecna vec, pokial s nou nevedia ludia narabat. Za dalsie na 2.pilieri na Slovensku bolo pekne vidno prave "pranie mozgov", vsetci ktori si na tom chceli zarobit videli len tu jednu svoju stranku a presviedcali ostatnych o nej, tie dlhodobe nasledky nikto ani len neprezentoval. Ako chcete realizovat priamu demokraciu, ked v podstate ani novinari ako jej strazni psi nevedia prakticky ziadnu temu prezentovat z oboch uhlov, vyhody aj nevyhody, kedy sa to moze tak a kedy nesmie,v com je zisk ale aj v com je strata,nielen tak ako byva casto byva podmienene majitelmi alebo (pseudoidelogiou).
      janula
      • bla bla bla
        13.03.2012 9:23

        Kdo se bojí přímé demokracie, ten by neměl mít ani volební právo. Jaký je rozdíl mezi mafiánem a politikem Janulo? Jeden - mafián střílí své oběti, politik si to ještě nemůže dovolit... Takže tvá úvaha postrádá logiku. Tzv "zastupitelská demokracie" je stejně zneužitelná, jako totalitní moc. To ostatně sledujeme dnes a denně. Možná nejsi vůbec schopen pochopit, proč právě dnešní politici "přímou demokracii" odsuzují. Je to prosté - bojí se následků za své neomalené chování vůči voličům, v lepším případě o svá koryta, která získala pouze lživými volebními sliby. Pokud chceš ze sebe i nadále dělat osla, důvěřuj svému politikovi... Je to nejspolehlivější způsob, jak se vyhnout myšlení. Zpět na začátek - "kdo nemyslí, neměl by mít volební právo" !!
        Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data