Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moc díky, Anonyme!

Moc díky, Anonyme!

23.03.2012 17:01
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Může se Vám to zdát jako předvíkendový sarkasmus, ale já poděkování uvedené v nadpisu myslím smrtelně vážně. Sloupek „Anonymního investora“ z poloviny tohoto týdne totiž rozproudil debatu, která v českém prostředí prozatím chyběla. Nemám v úmyslu hledat odpověď na sugestivní otázku, zda makléři k něčemu jsou, nebo nejsou – tuto bitvu totiž ze své pozice nemohu vyhrát. Pokud bych odpověděl Ano, někteří pravidelní diskutéři by se mě pomocí více či méně faktických argumentů pokoušeli přesvědčit o opaku. Pokud bych odpověděl Ne, obrazně bych se „střelil do vlastní nohy“. Dovolím si však nabídnout dvě témata, , která by každému jednotlivci mohla při hledání zmíněné odpovědi pomoci.

Akademická obec promine, ale já osobně za jedinou „čistou“ vědu považuji fyziku. Její výhodou je, že pracuje s přírodními zákony, které se naštěstí dají tzv. ohnout jenom stěží, pokud vůbec. Odstředivou sílu prostě nepřetlačíte. Všechny „společenské vědy“ (politologie, sociologie, ale i ekonomie) pracují se subjektem, který je z definice velmi nepředvídatelný – s člověkem. To do značné míry zpochybňuje prediktivní schopnost jejich výstupů – vždy se jedná o pouhý odhad budoucího vývoje, na základě předchozí skutečnosti. Některé extrémní názory dokonce tvrdí, že „pravda“ jako taková vůbec neexistuje a popis minulých událostí je pouze subjektivním hodnocením jevů, které nastaly za zcela unikátních okolností kdysi v minulosti. Domnívat se proto, že politologové, sociologové nebo ekonomové jsou schopni nějakého magického (a hlavně spolehlivého) vhledu do budoucnosti je naivní a dětinské. Tím nijak neshazuji výsledky jejich práce, ale ruku na srdce – do budoucna nevidí vůbec nikdo, všechny názory jsou pouze odhady a jako s takovými je s nimi třeba pracovat. Na tomto místě nelze pro odlehčení nezmínit citaci socioložky doc. Kubátové, která ekonomické experty považuje za „akademický ekvivalent kartářek nebo věštkyň s černou kočkou na rameni“. Suma sumárum, Anonymní investor má v tomto bodě pravdu – makléři na budoucí vývoj pouze usuzují a s jistotou nevědí nic. Vy byste od nich však tuto „jistotu“ při znalosti výše uvedeného současně neměli očekávat, nebo dokonce požadovat.

Nemalá část diskuse se pod uvedeným článkem točila kolem tématu limitů zodpovědnosti makléře. Dozvěděli jsme se dokonce od jednoho čtenáře, že ČR je jediná země, kde mohou léčit lékaři bez diplomu, radit právníci bez titulu a obchodovat makléři bez…bez čeho vlastně? Ať se na to dívám z jakéhokoliv konce, neumím si představit zkoušky, kde by se testovalo něco více, než je znalost a) legislativy finančních trhů, b) charakteristik a parametrů finančních produktů, c) teorie managementu portfolií (bez ohledu, zda soukromých nebo institucionálních) či d) principů finančního a investičního poradenství. Nic takového jako „čuch na trh“ nebo „schopnost dávat zisková investiční doporučení“ nelze objektivně testovat, protože to je kvalita resp. instinkt, který se vybuduje až časem a zkušenostmi. Pokud to přeženu, primární zodpovědnost makléře začíná a končí u korektního přijetí a zpracování vašeho obchodního pokynu a pokud je výsledkem tohoto pokynu uzavření obchodu, pak také u jeho vypořádání. Pokud v tomto procesu někde nastane chyba, lze ji obvykle snadno identifkovat a korigovat. Investiční poradenství nebo tvorba analýz je nadstavbou nad základní činnost makléře a jak jsme si vysvětlili výše, nese s sebou nemalý prvek nejistoty. I zde proto souhlasím s „Anonymem“ – neumím si představit, který makléř nebo analytik by měl zájem klientovi záměrně chybně radit. Pokud by tomu tak bylo, nejednalo by se o neschopnost správně odhadovat vývoj trhu, ale o podvod – a to je úplně jiná kapitola…

Přeji příjemný jarní víkend!


Váš názor
  • Anonymous=pracovník Patrie; to už snad trochu přeháníš a nechcete snad ještě zavést cenzora.
    28.03.2012 17:50

    blbost a víra v božskost sebe sama u některých análníků nezná hranic.
    plejer
  • HODNOCENI KOMENTARU
    28.03.2012 16:25

    Nestalo by za to zavest hodnoceni komentaru a kdyz nejaky prispevek dostane urcity pocet negativnich hodnoceni, zmizel by? Docela by se usetril cas, kdyby zmizely komentare napr. martika...
    pampalini
  •  
    26.03.2012 10:34

    Tak tady to vře jak v garcu na polyvke.Česky "jak v hrnci na polévku".
    pb
    •  
      28.03.2012 16:22

      martíku, tak ubohé komentáře jsem ještě v životě neviděl. Tedy ty jsi asi pan mistr, asi nadřízený pána tvorstva a všichni ostatní jsou ňoumové, viď? Je tu vůbec nějaký admin?
      pampalini
      •  
        29.03.2012 20:29

        Ty bracho ty sis asi spletl odstavec.tam je nick pb a ne martik s tim nemám nic společného.
        pb
    •  
      26.03.2012 10:58

      Zabza je proste skveli PR-broker ktery Patrii prinasi mnoho pozornosti :)
      eple
  • ubrečený Žabža - aneb potrefena husa se ozvala
    26.03.2012 10:14

    Vážený pane Žabžo, doporučuji Vám kalciovou barieru neboli v překladu pro méně chytré: držte se máminy sukně a pijte hodně mléka a nepleťte se mezi velké hochy ..... Použil jste jeden můj výrok a evidetně nevíte která bije, příklad Pan Kalvoda nebyl JUDr. a přesto byl nejen poslanec ale i ministr tj nebyl to snad právník bez titulu ? (měl jen Magistra) V jakékoliv TV debatě bych z Vás pane Žabžo udělal jelimana na druhou. Vy totiž nemáte elementární znalosti reálného světa, to že máte tituly, certifikáty jste seniorní makleř apod není NIC. Takové listiny si můžete vylepit na záchod, tam je pro ně to správné místo. Vy musíte být dobrý v realitě všedního dne a to NEJSTE. Makléřské zkoušky jak zde píše jeden z přispivatelů udělá(lal) kde kdo(známy to fakt- doložitelný), to je bohužel realita Česka. Evidentně nevíte o čem mluvíte. Kolik makléřů bylo v této zemi nějakým způsobem souzeno a kolika firmám odebrala ČNB licenci (můheheh pár malých) ? ŠKODA SLOV- BANANISTÁN A KOCORUKOV Váš morální kredit je pane Žabžo 0 měl jste se opravdu "střelit do nohy " přiznat, že vaše předpovědi jsou jako z křišťálové koule jako cucání z prstu apod. Ale na to nejste dost chlap v Japonsku by to bylo na harakiri. Není třeba ani poukazovat na jiné firmy viz níže zmíněný Atlantik stačí se podívat na Patrii exguvernér Tuma začínal v Patrii že.... IPO AAA -to je vtip že , IPO NWR - taky vtip že a tak by se dalo pokračovat dál a dál. Když Patria na svém webu napíše prodavejte - KUPUJI. Když napíše kupujte - PRODÁVÁM. Patria běžně neuvádí úplnou pravdu, mystifikuje (lže ? ) tak jako jeji zaměstnanci. Doporučujete svým klientům kupovat Akcii kterou přesto prodávate .... Patria je největší obchodník v Česku má nejlepší obchodní platformu ale svého postavení bez skrupulí a bez trestu zneužívá. Závěrem kolik klientů mají na starosti Vaši makleři ? 5-10 nebo 60 zodpovězte si sám, kolika lidem jste při propadu naráz schopen během 1 hodiny zavolat ??????.... S pozdravem legendární investor z Greenlandu Martík ---- PS vemte si příklad z pána od Golmanu dejte výpověd a napište realitu a běžte dělat něco povznášejícího určitě něco najdete - hodně štěstí
    martík
    • Re: ubrečený Žabža - aneb potrefena husa se ozvala
      26.03.2012 15:43

      Zdravim Marmeladu. Dneska jsi fakt HUSTEEEEJJJJ:
      bramborový knedlík
    • Re: ubrečený Žabža - aneb potrefena husa se ozvala
      26.03.2012 13:36

      Martiku,docela jsi me pobavil :) Ty musis byt v zivote hodne neuspesny,kdyz takhle nadavas na vsechny strany.. Na druhou stranu Patria je uspesna firma nebo ne?
      Flip
      •  
        26.03.2012 14:53

        Nadavám Filipe komu ???? Rád bych viděl konkrétní pasáž o tom jak někomu nadávám a souvislost s tím, jak je někdo úspěšný -potažmo souvislost s tím kdo na burze predikuje( a zastupuje oficiálního Tvůrce trhu) informace a analýzy hodnoty nevalnééééééééééé asi tak pane učiteli asi tak :-) Lidé jsou budižkničemu všude , ale v česku jich je privela a kor to, když nic neumí rádi se zviditelňuji výkřiky do praádna na různých forech a nejvice když nemají co k tématu říci :-) viď Filipe
        martík
        •  
          26.03.2012 15:33

          ok, tak proc vubec navstevujes stranky Patrie, kdyz jsou tu jen analyzy nevalne hodnoty, logicky reseni je prece tady vubec neztracet cas. Verejne dostupny analyzy nebo doporuceni, treba makleru, bere prece rozumny investor jen jako voditko, dokresleni toho co uz zna. Navic normalni je overovat si informace z vice zdroju a az potom investovat. Minimalne potom predejdes tomu, ze budes nadavat verejne na maklere, cemuz ja se musim smat. Prece kdyz ti doktor mediciny rekne, ze mas rakovinu a je potreba kvuli tomu amputovat nohu, tak si pred tim zakrokem sam najdes jeste maximum dalsich informaci, prip. nezavisle navstivis jeste jinyho doktora,protoze to riziko potencialni chyby je strasne velky a lidi jsou jenou lidi,maji ruzny zajmy a nemusi disponovat veskeryma informace. Ale jestli si myslis, ze je to jenom problem CR a vsude jinde je to super, tak proc se neprestehujes jinam.
          Flip
          •  
            26.03.2012 16:53

            Kde jsem řekl že jsou na Patrii analýzy nevalné úrovně , proč mi vkládáš do úst cizi (Tvoje) bláboly ? Na Patrii jsou skvělé a precizní analýzy a já vždy udělám přesný opak a proto mi za to stojí je číst řeknou prodávej- kupuji, řeknou kupuj- prodávám. CHÁPEŠ ? :-) Kde nadávám veřejně nějakému makleři napiš konkrétně v jaké pasaži prosím cituj !!!!! Jinak nelži !!!!!! A zavěrem kdo říká že jsem se nepřestěhoval jinam ? Tam kde slušni politikové, slušní lidé a kvalitní potraviny a benzín dávají dobrou noc :-) O nevzdělaných (reálného světa )makleřích a případně hlupácích a blabolistech jako ty filipe ani nemluvě :-)
            martík
        •  
          26.03.2012 14:57

          Prosím řekněte už někdo MARTIKOVI že je mistr světa nedá se to už číst ty jeho nesmysly.
          pb
          •  
            26.03.2012 15:12

            Konkretně jaké? Napiš konkrétně jaké nesmysly děkuji :-)))))) Nejradši mám výkřiky nicků ? a dál co bude dál ? Tohle je nejdáááál .......
            martík
    • Re: ubrečený Žabža - aneb potrefena husa se ozvala
      26.03.2012 10:23

      ... Jinak se obávám, že pana Smithe tížilo víc něco jiného než špatné svědomí ;-))
      Kalka.
  •  
    25.03.2012 20:13

    Ano přesně a už jsme u toho proč by se také firma mněla podílet na ztrátach vždyt ji je uplně jedno jestli vyděláme nebo ne ,důležité je zádávat pokyny ze kterých firma profituje to je logické ale tady se řeší uplně jiná věc a to je osobní makléř a jeho podíl v našem rozhodnutí obchodování s akciemi.Jen jsem tim chtěl říct že by si svou odměnu mněli zasloužit a ne střílet jako kovbojové v arizoně kvůli polatkům toť vše.
    pb
  •  
    25.03.2012 12:56

    nemyslim si, ze nekdo postavi podnik na tom, ze se bude podilet na ztratach. takovy podnik se statisticky neudrzi nad vodou, takze to nikdo nemuze schvalit. asi jedinym ekvivalentem teto myslenky je proste nasledovat neci portfolio. ta osoba, ktera prezentuje sve portfolio bere pripadne ztraty sama za sebe, a kdo se navesi na toto portfolio, tak je bude mit taky, pokud to nebude ovlivnovat (ale muze, to je jeho vec).
    Azb
  • Petr Branny
    25.03.2012 9:41

    Myslím si že makléř je důležitý k obchodům ale bohužel pokud se makléři nebudou podílet na ztrátach a vždy budou profitovat jak na zisku i ztrátě nikdy to nemůže být objektivní .Jako kompromis bych bral kdyby při ztrátě to znamená špatné doporučení nebyla vyplacena žádná provize.Navíc slova při rychlém prodeji "vidíte mněl jste to nechát déle "a při propadu "mám pro Vás špatnou zprávu"jsou alibistická vědět kde půjde akcie tak jsem bohatší než Baffet. Na druhé straně je až neuvěřitelné jak se liší doporučení na jednoum titulu u více makléřu této firmy.A za druhé je si třeba uvědomit že makléři jsou bohužel tlačeni vedením k obchodování přes ně a tudíž poté mohou být doporučení vysoce chybné.Viz případ na Seznam.cz netýká se PATRIA DIRECT před 3 týdny kdy jistý investor dal makléři NÉ MAKLÉŘI PATRII DIRECT 5 mil.kč a po 6 obchodech mu zůstalo 4,5mil kč .
    pb
  • pane Žabžo
    23.03.2012 20:37

    tentokrát se ve Vás probudily emoce a tak Vás za tento článek vyjímečně nepochválím...pravdou je, že když jsem měl osobního makléře, tak mě 1x poradil urychleně vyklidit pozice (těsně před jednou z největších rally nwr ) a naopak uzavřít short na erste (těsně před prudkým pohybem down erste)....plus pár jalovejch obchodů kup - pohyb nevyjde o 2% - prodej...no asi v tom není žádnej podvod, to fakt netvrdím a opravdu na to nemám důkazy. No v každým připadě mě to generovalo ztrátu a makléři hezký fees...ale já si nestěžuju !!!...taková je game a jedině ten přežije kodo ji pochopí. Tudíž opakuji svoji jedinou radu všem: nenechte si radit!
    db
    • Re: pane Žabžo
      23.03.2012 20:46

      no a určite je rozdíl mezi ZÁMĚRNĚ chybně radit a tak trochu na to kašlat...rada typu udělej to co já bych teď asi/určitě neudělal....
      db
      •  
        24.03.2012 20:29

        Pokud autor článku je poctivý jak píše,tak za pár let opustí patrii a nikdy se už nenechá zaměstnat v tomto typu práce na celém světě.Poctivost,snaha udržet si dobrý profil nelze při tomto stylu práce,který je nutný u brokerů.
        ?
        • ...
          24.03.2012 22:27

          ??? Tak špatné zkušenosti? Já si třeba od samého vzniku otčiny nestěžuju. Ovšem taky jsem nikdy neočekávala, že ze mne za ty poplatky (btw. zažila jsem v minulém století skoro dvakrát tak vysoké ;-) udělají automaticky a bez mého přičinění veleboháče... ;-)
          Kalka.
  • Záleží pouze na každém jednom
    23.03.2012 20:31

    Já si myslím, že je to jako v každém jiném oboru. Stejně jako u číšníků, obchoďáků, automechaniků a jiných oborů, které poskytují služby jsou hajzlíci, ale i kluci kteří svou danou službu dělají poctivě tak aby se na sebe mohli podívat při holení do zrcadla. A záleží pouze na nás, jestli si umíme dobře vybrat. A jen tak mimochodem. Taky se vám stalo, že vám volal někdo z nějaké pražské fa ohledně IPO Fejsbuku. Snažil se mi toto IPO prodat ze všech sil. Dle mého názoru tento podle hlasu max 20tiletý mladík nebyl halzlík, ale najivní hlupák ženocí se za prodejníma bonusama jako osel za bodlákem. A zviklat se zeho řečičkama o lehce vydělaných statisících na tomto ipu se nechá zase jenom hlupák....
    lalabusbus
  • Makléřky-lživé doporučení
    23.03.2012 18:52

    no nevím jak je tomu dnes, leč v minulosti se dalo přece snadno na poX-té makléřky zvládnout, aniž by o tom daná osoba věděla cokoliv důležitého (zákony, pravidla), stačilo si pak jen v rozboru(bylo na to spousta času) opsat otázky, či nafotit mobilem i s odpovědí, poté jen použít u dalších makléřek, lidé co dané makléřky dělali i 10x než je udělali je dost (sám by jste jich pár měl znát třeba traktoristu z AFINU). Takže makléřky v minulosti mohl mít i ten co měl dost financí na to si je v každém termínu platit:-). Poté(MIFID) je měl ten komu je dovolila firma udělat a měl jakýkoliv titul, nemusel mít ovšem vůbec šajnu co dělá, stačilo, že firma jej potřebovala tak mu je zajistila, už t osice nebyla klasická licnece makléře ale certifikát či oprávnění vykonávat činnost) Dále: broker nevydává záměrně opačné nákupní či prodejní doporučení to je k smíchu, ano, je to podvod který se ovšem u nás netrestá a brokeři to vědí (viz kauza 2x Atlantik kdy si jeden z manažerů díky tomuto podvodu přišel na stovky milionů za pokutu 2x 8 mio to je směšné) dále GS tuto praktiku uskutečňuje téměř denně (prokázáno usvědčeno) v čechách se toho moc neprokáže (není kvalitní regulátor) i proto prošlo IPO AAA(falešné HV) ORCO (lákání oveček na vysoké cílovky přitom se jich KBC zbavovala) tyto "doporučení" leží na bedrech přímo Patria direct
    chicko
  •  
    23.03.2012 18:29

    taky sem toho nazoru, ze zamerne chybne doporuceni se deji, napr poslednich 15 let GS..
    stensson
  • To přesně sedí- konkrétně p.Žabža již dva měsíce vyzývá ERSTE k růstu na500, a Parta vesele prodává
    23.03.2012 18:20

    .......... je to prostě koumák....ať análník či maaaakleř. Jo.
    plejer
  • Neuvěřitelné!!!
    23.03.2012 17:24

    Píšete - "neumím si představit, který makléř nebo analytik by měl zájem klientovi záměrně chybně radit." To si děláte legraci? To se děje dnes a denně, zvláště u small caps nebo penny stocks, pump and dump je zde skoro norma. A co AAA nebo KIT, co IPO NWR, které sponzoruje a doporučuje Patria? (Pochybujete snad, že AAA nebo KIT je podvod od začátku do konce?) Makléřská firma přece sama spekuluje. Takže lacino nakoupí a draze prodá klientovi. A prosím Vás, neříkejte, že si to "neumíte představit". Dokonce to ani není ilegální. Psát komentáře na objednávku je, ale těžko se bude v ČR postihovat, že ano. (Když komentátoři ani nepovažují za vhodné zveřejnit své vlastní pozice, jako je to běžné v USA.) Ale tohle všechno musí vědět každý spekulant, burza není mateřská školka. (A nakonec makléř je zaměstnancem a nemůže si říkat, co chce, a musí následovat doporučení firmy. A ta skoro nikdy nejsou a nemůžou být, v zájmu klienta, a toho malého klienta už ani náhodou.) A doporučení Patrie, a ještě lépe HN, fungují perfektně - pokud uděláte přesný opak. Kdo si myslí, že může zbohatnout následováním rad makléře, je absolutní blázen. Už si to aspoň "umíte představit"?
    Dan
    • Re: Neuvěřitelné!!!
      23.03.2012 19:00

      většina těch komentátorů z ČR(makléř, analytik) nemá žádné pozice, protože tomu nerozumí, tak nebudou přece kupovat něco čemu sami nevěří, stačí, že za to berou plat. Proto kvalitní broker by měl jen dávat informace (nezkreslené zprávy, jen strohé údaje, data ekonomických událostí).
      chicko
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.