Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
RGE: Získaný čas eurozóna pravděpodobně promrhá, přijde další krize

RGE: Získaný čas eurozóna pravděpodobně promrhá, přijde další krize

26.03.2012 18:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Po zahájení programu dlouhodobého refinancování (LTRO) Evropskou centrální bankou se krize v eurozóně utišila. Současný klid je ale jen přechodnou fází a čeká nás další dramatický vývoj. Tzv. trojka, tedy MMF, ECB a Evropská komise, získala čas tím, že poskytla podporu Řecku, Portugalsku a Irsku. Již nyní je ale jasné, že předpoklady týkající se druhého kola pomoci Řecku byly příliš optimistické. Zároveň není pravděpodobné, že až příští rok skončí první kolo pomoci Portugalsku, tato země bude schopna získat finance na trzích.

Situaci zklidnil i LTRO, který evropské banky použily na nákup vládního dluhu zemí na periferii. Klesly tak výnosy italských a španělských dluhopisů, fundament se ale nezměnil. Obě tyto země tíží fiskální úspory a riziko jejich defaultu začne opět růst. Nákup vládních dluhopisů bankami pak posílil vazbu mezi financemi jednotlivých vlád a finančním zdravím bank, takže default některé vlády či banky může spustit dominovou reakci v celé Evropě. Záchranné fondy, které financují EU a MMF, nebudou fungovat bez dostatečných zdrojů; jejich zajištění však není zdaleka jisté.

Je pravděpodobné, že čas, který byl výše uvedenými kroky získán, bude nakonec promrhán namísto toho, aby byly implementovány důležité reformy. Mimo Irsko již postihly všechny země na periferii sociální nepokoje, protože dochází k pokračujícímu poklesu životního standardu a růstu nezaměstnanosti. Odbory a veřejnost nepopulární strukturální reformy vehementně odmítají; jejich prosazení se tak pravděpodobně posune do budoucna. Tuto skutečnost naznačuje i blízkost významných voleb v zemích eurozóny, které by se měly konat v následujících dvou letech. Jde hlavně o Řecko, kde volby naplánované na duben či květen mohou vyvolat sociální nepokoje a další volby. Jejich konečným výsledkem může být default a odchod země z unie. Riziko politické nestability hrozí i v Itálii po volbách v dubnu 2013.

Eurozóna může současnou krizi přežít, ale přijde další. Současný přístup jí nepomáhá zvýšit odolnost proti podobným šokům. Pokud se nezmění její fundamentální struktura tak, že vzniknou fiskální transfery či společné závazky, bude jedna krize střídat druhou.

Autorkou je Megan Greene z RGE.

(Zdroj: EconMonitor)


Váš názor
  • "veľa "eurokriku pre NIČ"
    26.03.2012 18:41

    KEBY tak ....všetky USA, či europroblémy a len za roky 1989-2012 BOLI len vecou teoretického hľadania k euromodernizácii EU a EP ako teoretickej metodiky - trebars pre východné EUkrajiny, tak by bolo možné aj viac ako pochopiť EUROSNAŽENIE také, ako ho poznáme s verejne dostupných prameňov z médií....Ale toto EUROŽIVORENIE - a ešte postihujúce viac krajiny a občanov, ktoré po páde komunizmu takmer europrávom očakávali výraznú a nielen politickú zmenu pomerov! A namiesto toho - u nás a aj v CZ - prerastanie od pádu komunizmu do postkomunisického divokého kapitalizmu a ešte okoreneného tak hypokrízou a výrazne narastajúcou systémovou - ak nie krízou - tak závažnou stagnáciou, tak to už neni v roku 2012 na euroTERNO!!! A čo je asi najviac OBČIANSKY dehonestujúce, že euronepokoje a občiansky nesúhlas aj s prvkami diferencovanej radikalizácie a extrémizmu na národné spôsoby- to teda neni ružová europerspektíva na roky 2012-2022. A už vôbec neovládam euroobčiansky reálne možný i skutočný priestor pre euroobčana a jeho doterajšie "štatistické miesto" v dianí -alebo radikálne vynútené miesto v dave na ulici?! To je viac ako civilizačná euroostuda aj REALITA do 2012! Alebo sa len umocňuje POMER ako v USA tak i v EU 1% - versus 99% -potom DOKEDY?!
    turcan
    • Re: "veľa "eurokriku pre NIČ"
      27.03.2012 12:27

      Moc složitá argumentace... Tak to zjednoduším. Komu tento stav vyhovuje: Německu - čerpá benefity eurozóny, fiskální transfery povolí jen takové, aby se to okamžitě nepoložilo, společné závazky striktně odmítá (velmi by na tom tratilo), řecko z eurozóny nepustí a snaží se mu vnutit německou disciplínu - nevěřím, že to myslí vážně ( bojí se rozkladu eura, což by vedlo ke ztrátě německé konkurenceschopnosti - silná marka, nordeuro?) Proto Merkel dělá to co dělá. Pro nás je důležité, že z toho můžeme trochu těžit.
      vlado69
      •  
        27.03.2012 12:35

        Těžit... jj, asi jako když jsme byli Protektorát a ne dobyté území, že? ;-)
        Kalka.
        •  
          27.03.2012 13:18

          Ne, jako dodavatelé německých firem, které nemají problémy s prodejem.
          vlado69
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data