Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Úsporná opatření v Evropě? EK chce navýšení rozpočtu EU, požaduje o devět miliard eur více

Úsporná opatření v Evropě? EK chce navýšení rozpočtu EU, požaduje o devět miliard eur více

25.04.2012 15:50
Autor: ČTK

Evropská komise dnes navrhla pro příští rok rozpočet Evropské unie, který počítá s výdaji ve výši 138 miliard eur (3,4 bilionu korun). To představuje meziroční zvýšení o devět miliard eur, tedy bezmála o sedm procent. Dá se čekat, že toto zvýšení se některým státům unie nebude líbit. Řada zemí je totiž kvůli dopadům dluhové krize nucena k tvrdým a nepopulárním rozpočtovým škrtům. 

Šéf EK José Barroso nicméně zdůraznil, že výsledná podoba návrhu odráží závazky, které unie má. "EU musí tyto účty platit," řekl. Ze zemí nyní chodí faktury za programy, které už byly odsouhlaseny a z nichž mnohé pokrývají víceleté období. "Je to právní závazek," podotkl Barroso. 

Právě Brusel v minulých letech volal po potřebě konsolidovat veřejné finance v EU tak, aby se podařilo dostat pod kontrolu dluhovou krizi. Ta sužuje už delší dobu zejména státy eurozóny. Její dopady ale pociťují i země sedmadvacítky, které jsou hospodářsky s eurozónou úzce propojeny. Přijímané reformy a škrty v řadě států provázejí ostré protesty obyvatel. 

O tom, jakou podobu bude nakonec rozpočet na rok 2013 mít, budou nyní rozhodovat europoslanci a Rada EU zastupující země "sedmadvacítky".
Rozpočet na příští rok bude posledním ze současné finanční perspektivy, tedy sedmiletého rozpočtového rámce. Jednání o dalším dlouhodobějším rozpočtu na roky 2014 až 2020 stále pokračují a i nadále je provázejí hodně odlišné názory. Jde mimo jiné o to, zda a případně jak by měly klesnout výdaje na takzvanou kohezní politiku, jejímž prostřednictvím míří peníze z EU k chudším regionům, nebo jak přenastavit zemědělské dotace. 

"Zatímco členské státy čelí bolestivým, avšak nezbytným škrtům, tak rozpočet EU se zaměřuje na investice a tím představuje protikrizový balíček. Růst neobnovíme jen škrty," podotkl eurokomisař pro rozpočet Janusz Lewandowski. 

Na podporu růstu, který by měl podpořit tvorbu pracovních míst, tak zamíří v příštím roce v platbách 62,5 miliardy eur. Na strukturální a kohezní fondy, které pomáhají vyrovnávat situaci v chudších regionech, půjde 49 miliardy eur. Na administrativu EU by mělo jít zhruba 5,7 procenta navrhovaného rozpočtu, tedy zhruba 8,5 miliardy eur

Lewandowski zdůraznil, že je legitimní se ptát, proč by v době krize měly platby z rozpočtu narůst o 6,8 procenta. Důvody jsou podle něj dva. Jde o to, že jde o poslední rok končící finanční perspektivy pro roky 2007 až 2013, kdy je normální, že se platby zvyšují proplácením faktur za dokončované projekty (dálnice, železnice, mosty a podobně). 

Druhý důvod souvisí s tím, že v minulých letech se přijímaly rozpočty, které byly nízké. "To vedlo k 'efektu sněhové koule' u nezaplacených účtů, protože v každém roce jsme nemohli dostát některým z našich právních závazků kvůli nedostatku prostředků. "Když vám dorazí účet za elektřinu nebo za vodu, musíte platit, a to i tehdy, kdy se snažíte šetřit," dodal Lewandowski.


Váš názor
  • EUROFENOMÉN 2008-2012
    26.04.2012 6:45

    Už 8 rokov sa snažím byť euroobčanom zo Slovenska -z Turca a nie a nie sa dostať do tejto eurodimenzie....Zvlášť od roku 2008, keď krízu a jej dôsledky "vidím i cítim" len v rodine, ale nie v štáte či v eurozóne. Ak je aj pre EU, ako pre SR, RODINA základným článkom a je ním aj v roku 2012, tak prečo prevláda taký obrovský NEPOMER v prístupe ŠTÁTU & EU a RODINY v úspornosti a prístupe k "znižovaniu nákladov?!"Ako euroobčan eurorodiny sa ULTIMATÍVNE musím zmieriť zo všetkými negatívnymi dopadmi našej krízy ,EUROKRÍZY, USAkrízy i Globálnej krízy! A na druhej strane KOHO - počínajúc primátorom Turč. Teplíc /kde bývam/ ...až po pán BAROSSA -zaujíma kríza mojej rodiny zapríčinená KRÍZOU,PODVODMI,ROZKRÁDAČKAMI,KAUZAMI mimo mojej rodiny a ULTIMATÍVNE nariadenie i euronariadenie -ZNÁŠAŤ dôsledky?! A ešte si vypočuť , že "nárast výdavkov EU porastie..... AKÁ "euromatematika" tu platí od roku 2008, aké "koeficienty" úsporných opatrení OD MZ TURČ. TEPLICE po EU&EP sú nám k dispozícii, ako NÁVOD na euroúspory -a PEKNE od pána BAROSSU a jeho os. príkladu až po Mgr. Sygúta u nás?! DOKEDY takéto "báchorky & EUROBÁCHORKY" budú predkladané euroobčanom ako BOHOM DANÉ, voči ktorým môžeme zaujať stanovisko ako voči zemetraseniu či cunami?! AŽ RAZ vznikne "eurotrasenie" po "záchvevoch europôdy 2008-2012, tak som zvedavý, ako potom budeme aj BAROSSOVAŤ aj SYGÚTOVAŤ, aby sme "taknejak z toho vyšli" a BEZ eurorevolúcie -to skôr s urýchlenou euroevolúciou zdravého EUROsedliackeho rozumu 2012-2022. Janiga 26.4.2012 -6,42
    turcan
Aktuální komentáře
23.04.2024
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů