Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hollande jako příležitost pro Evropu

Hollande jako příležitost pro Evropu

09.05.2012 17:48

Zřídka se stává, že by si volby získaly napříč Evropskou unií takový ohlas, jaký se dostal francouzskému prezidentskému souboji. Zřídka se stává, že by ze změny vedení v jednom členském státě EU vzešla očekávání skutečné proměny politických přístupů.

Je pozoruhodné, jak z hospodářské krize povstává nový evropský démos a jeho veřejná sféra. Evropané si uvědomují, jak jsou vzájemně provázaní. Neúspěchy jedné země mohou ohrozit celou evropskou ekonomiku a zpochybnit plody 60 let integrace. Mír, solidarita ani prosperita nejsou nevratné zisky; zaručit je dokáže jedině 27 spolupracujících zemí.

Vítězství Françoise Hollanda je pro Evropu čerstvou nadějí. Mělo by signalizovat konec politiky orientované výhradně na úspory, která ochromila naše ekonomiky a rozdělila EU. Přihlášení se nového francouzského prezidenta k evropské růstové politice přineslo občanům naději a nikoho by nemělo děsit – rozhodně ne finanční trhy.

Hollandovy plány na růstovou iniciativu padají na úrodnou půdu, zejména v Evropském parlamentu, který k takovým opatřením opakovaně vyzval. Jsem potěšen, že se toto poselství ozývá čím dál častěji v hlavním proudu politiky, nedávno i z úst prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho. Rovněž Evropská komise pracuje na „růstovém paktu“, o němž mají lídři EU diskutovat v červnu. Evropa skutečně potřebuje ucelený plán, aby se vyvarovala pádu, který by zahrnoval recesi, rostoucí nezaměstnanost a ochabování bankovních soustav.

Nový komplexní růstový plán by nespočíval v tištění peněz. Fiskální kázeň je i nadále nezbytná, stejně jako hluboké strukturální reformy. Růstový pakt lze řádně financovat z nových zdrojů příjmu, jako je daň z finančních transakcí a společné projektové dluhopisy na infrastrukturní investice, anebo potlačením daňových úniků a podvodů a eliminací daňových rájů a dále efektivnějším a důmyslnějším využíváním strukturálních fondů.

Co je potřeba udělat? Zaprvé, prioritou by se měly stát cílené investice. Vedle nových projektových dluhopisů by dobrým prostředkem k posílení výdajů za významné infrastrukturní projekty (například do energetiky) byla Evropská investiční banka. EIB by mohla získat výrazně víc prostředků na posílení svých úvěrových programů. V dlouhodobějším horizontu bychom měli znovu uvažovat o myšlence společných eurobondů.

Zásadní je pumpovat strukturální fondy EU do inovací, jelikož výdaje za výzkum a vývoj jsou ve srovnání s našimi globálními partnery znepokojivě nízké. Tabu by neměla zůstávat hluboká reforma Společné zemědělské politiky. Vždyť SZP nepřináší ani udržitelné zemědělství, ani slušné výdělky pro všechny zemědělce. Na této frontě jsou před námi nesporně tvrdá jednání, mimo jiné s Hollandem.

Zadruhé, vrcholnou prioritou musejí být mladí lidé. Tady máme dvojí odpovědnost: znovu nastartovat růst, ale také reagovat okamžitě na lidské trápení, jež naše mladé postihuje. Míra nezaměstnanosti v eurozóně, dosahující 10,9 %, je nejvyšší od zavedení eura a právě mladí lidé ve všech zemích pociťují důsledky krize jako první a platí neúměrně vysokou cenu. Například ve Španělsku dosahuje nezaměstnanost mladých kolem 50 %.

Nemůžeme si dovolit obětovat jednu generaci či spíše riskovat, že vytvoříme ztracenou generaci, která rozbije sociální předivo a stabilitu Evropy. Potřebujeme okamžitý mimořádný plán: investovat do profesní průpravy pro finančnictví, zlepšit vzdělávací příležitosti a především vytvořit pobídky pro zaměstnavatele, aby nabírali mladé lidi.

ECB nabízí bankám dlouhodobé půjčky za výhodnou sazbu. Tyto peníze by se měly půjčovat malým a středním podnikům, které jsou životní mízou evropského hospodářství. EU také potřebuje společné iniciativy, jež nahradí nesystematické bilaterální dohody v oblasti daňových úniků a daňových rájů, které podrývají cíl spravedlivé společnosti.

Zatřetí, během vyjednávání o dlouhodobém výdajovém plánu Unie pro roky 2014-2020 by členské státy neměly v rozpočtu EU bez rozmyslu škrtat. Míníme-li určitý komplexní růstový plán vážně, musíme mu zajistit potřebné prostředky. Rozpočet EU je investiční nástroj, který posiluje hospodářský růst a vytváří pracovní místa. Financuje nesmírně důležitá celoevropská dopravní a energetická spojení. Pomáhá pěstovat inovace a podporuje výzkum a vývoj. Rozpočet EU pákově zesiluje investice, umožňuje úspory z rozsahu a nemůže hospodařit se schodkem.

Nedostatek solidarity, představivosti, odvahy, jednoty a vize EU v posledních letech proměnil Evropu v očích některých, ne-li mnohých lidí v symbol nejednoty. Nesmíme dovolit, aby to tak šlo dál. Hollandovo zvolení nám nabízí cennou příležitost poradit si s výzvami, jimž EU čelí. Jinak se může stát, že dopustíme, aby sílící chudoba, strach a hněv rozdmýchaly xenofobii a rasismus a tím ohrozily největší úspěchy EU.

Buďme ale optimističtí. Ještě není pozdě. Evropa ze současných ekonomických útrap stále může vyjít posílena. Konečně EU mění směr a lídři Evropy najdou v Evropském parlamentu čilého partnera.

Martin Schulz je předseda Evropského parlamentu.

Copyright: Project Syndicate, 2012.


Váš názor
  • to jsou pindy
    09.05.2012 22:16

    furt bude někde diktovat komu peníze sebrat a kam je neefektivně přerozdělit a přitom jich polovinu projeba. v byrokratické mašinerii. Kdo nechce pochopit že hlavní brzdou je evropské zdanění práce nemůže se nikdy dobrat rozumného výsledku. Představa, že se něco zlepší když zaměstanci zůstane 40% toho co firmu stojí je blbost. Je potřeba podporovat aktivitu, odměnu za práci a podnikání, pak se někam dohrabeme, ale kdo to vysvětlí těm neschopům a darmožroutům v Bruselu, když i jejich domácí státy je tam většinou odložili to fakt nevím. :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: to jsou pindy
      09.05.2012 23:49

      Kuupředu llleeeevá... :) rothschildové už musí být úplně zoufalí když nechají PS vyplodit takový článek :€ Ale prachy jsou prachy, že ? Asi se jim to trošku začíná sesypávat, tak guud lak!
      Maart
  • nebezpečná svině
    09.05.2012 22:05

    Martina Schulze bych s radostí a bez výčitek svědomí postavil ke zdi jako prachsprostého gestapáka !! Je neuvěřitelné, jaké štěnice se dostaly k moci v Bruselu.
    Jesse
  • Neuvěřitelný blábol!
    09.05.2012 21:46

    Přinutíme politiky zemí, které se dosud chovaly zodpovědně a podpíraly euro, aby se více zadlužily nebo vydřely více peněz z plátců daní a vydlužené peníze použijeme na vyplácení dotací na cokoliv, které se následně rozkradou nebo prožerou a budeme tomu říkat podpora růstu. Budeme se tvářit, že uděláme hluboké struktuáůní reformy a že bojujeme s nezaměstnaností, ale mezi řečí prosadíme jednotné unijní pracovní právo po vzoru hyparsocialistických zemí, které díky němu mají nezaměstnanost zvící 20ti procent. Nastrkáme stamiliardy do přestavby existující a efektivní energetiky na daleko dražší a obecně zcela nefunkční energetiku postavenou na tzv obnovitelných zdrojích a budeme se tvářit, že těmito investicemi tlačíme HDP k růstu, bez ohledu na to kolik desítek tisíc miliard bude napravování takových kroků v následné době stát. Ať žije RVHP, pardon EU! Dohnat a předehnat! AQspoň Kazachstan.
    mte
    • Re: Neuvěřitelný blábol!
      09.05.2012 22:11

      Buď rád. Čím dřív se uskuteční jejich bludné cíle, tím dřív se tento zhovadilý systém rozpadne.
      Jesse
      •  
        09.05.2012 23:57

        Ten Šulc vypadá jako žid. Není to zase nějaká jejich bouda?
        Anonym
  • socialistická Evropa
    09.05.2012 19:05

    takže Francie bude prvni socializmus v Evropě který přispěje k rozvoji a růstu ekonomie. Sarkozy nevyhrá jen proto, že mu nedali hlas právě ti, kteři ho chtěli potrestat za to že deportuje jim podobné vyžírky jako cigány a další, kteří si myslí že se jim stát má postarat o práci a sociální zabezpečeni pro jejich deti. Jak se zlepši prosperita země je vidět na tom jak se hned po ohlášení výsledků voleb propadla evropská měna euro oproti všem hlavním světovým měnám. Holland začal velice populistickým gestem se snížeím vlastniho platu. Oblbovací a levný tah typického socialisty, kterým se snaží zapůsobit na tyto voliče. Růst a rozvoj se nezajištuje utahováním opasku, ale vytvářením nových příležitostí a podporou těch kteří tyto příležitosti umožnuí a to je v přimém protikladu s ideologii socialismu, který právě ty co se starají a podnikají a vytvařejí nová pracovní místa, zatěžuje vyššími poplatky. To vidí nemakančenkové nejraději protože si pak s těmi pracujícími připadají rovnější. Oni se sice nestávají bohatšími, oni ani na tom aby byli bohatší pracovat nechtějí, ale chtějí aby se ti bohatší k nim přibližili a stali se chudými. To propagovali už kommunisté když dobývali Basttilu. Tak si totiž představují tu jejich EGALITÉ. A po všech těch desetiletich a zkušenostech se najdou lide, kteří jim k tomu tleskají. Proto je všude daleko vice chudých a blbcu než chytrých a bohatých. Je to dáno lidskou povahou a mentalitou.
    serpentina
    • Re: socialistická Evropa
      09.05.2012 20:39

      Vytvareni novych prilezitosti nebo produktivnich pracovnich mist se nyni casto objevuje jako argument proti bolsevizaci, asi je to i opravnene. Z druhe strany je otazkou, proc firmy hromadi hotovost. Ze by nebylo dost prilezitosti? Firmy investuji hotovost hlavne do nenasycenych trhu, protoze v tech nasycenych trzich se jim rentuje pouze spickova inovace. Takze ani kapitalismus neni spasitelem v tvorbe produktivnich pracovnich prilezitosti a zejmena chybi vytvareni novych prilezitosti pro vsechny ty, jejich mzdove naklady jsou pro firmy zbytne - z mnoha ruznych duvodu. Dokonce lze tvrdit, ze kapitalismus by vytvoril adekvatne mene prilezitosti, pokud by statni rozpocty bez rozdilu nehromadily dluh. Kapitalem se mnohdy plytva, vzdy do okamziku nasyceni trhu a ovladnuti trzniho podilu. Rovnovazneho stavu nelze dosahnout, pokud tercialni sektor verejnych sluzeb ma odpovidat jednadvacatemu stoleti. Chudych a blbcu musi byt vice nez chytrych a bohatych, protoze za poslednich 100 let postupne zcela vyschly prilezitosti, do kterych je mozno pustit se s malou davkou kapitalu. Nefachcenku je kolem 10% populace, ti ostatni hledaji dostatek prilezitosti pro zajisteni stabilniho fungovani sebe a potomstva bez nutnosti stehovat se mezi kontinenty. Proc ziskava levice nadpolovinu ve volbach je tedy zrejme.
      Mudrc
      • bolševizace
        09.05.2012 21:18

        ten kdo potřebuje jakýkoliv argument proti bolševizaci se nepoučil z historie a ty bolševiky si plně zaslouží. Jen nechápu proč si nezajede tam, kde už jsou a chce to zatahovat mezi normální lidi. Ti nic neudělali a nezaslouží si je.
        serpentina
      • nerozumím
        09.05.2012 21:12

        Pane Mudrci, vyjadřujete se kultivovaně, neútočím na Vás, ale tady nikdo v principu neřekl, že se nemají vytvářet nové příležitosti. Problém je, že při dnešním zdanění je vážně lepší nic nedělat nebo makat načerno. A nebavím se jen o přímých daních, bavím se i o socialním a zdravotním a DPH (já bych od elektrikáře třeba fakturu nechtěl). Ale mně, jako totálnímu pravičákovi, ani v principu nevadí ty daně, mě vadí, že se veřejné rozpočty rozkradou (min. 10% korupce) a proinvestují jen proto, aby se proinvestovalo, byť to není potřeba (min. 10% plýtvání a následně korupce) a je jedno, kdo je nahoře (ODS nebráním, třeba Vondru, když vidím, jak se v televizi intelektuálsky usmívá, tak jdu na záchod). Ale vemte si obě varianty. Levice - utrácet a nastartovat růst: když se to nepovede, tak budeme fakt žrát tu trávu před barákem, když se to šetření nepovede pravici, tak aspoň ty dluhy nebudou tak velký.
        Oliwer
    • Re: socialistická Evropa
      09.05.2012 19:33

      Přesně, tento typ lidí znám (vyskytují se i u nás): nastartuji hospodářský růst ! Magor, asi tam má nějaký tlačítko :-) Podle mne to Německo vzdá a do roka se začne mluvit o rozpadu EU. Celá evropa si představuje, že němci budou makat, spořit atd. a všichni ostatní budou mluvit o nastartování růstu a budou ho po hospodách startovat (politici ho budou startovat u Janouška v cukrárně).
      Oliwer
      • re: re:
        09.05.2012 20:09

        Díky za názor mě potěší že se najdou i takoví, kteří mají podobné názory a že na to nejsem sám. To jsem tady nečekal. Proč se lidi nepoučí z toho Řecka - tam je jasně vidět kam spěje politika rozdáváni a dáváni lidem něco zdarma. Nejhorší pak je, když jim to chtěji vzít. To pak rozbijou vzteky i to málo co mají.
        serpentina
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.